Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αύξηση αριθμού κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στη Γερμανία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 22/10/2021
Συναπτόμενο αρχείο: Αύξηση αριθμού κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στη Γερμανία de.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου
Κείμενο:

Εν μέσω συγκρατημένων προγνώσεων για την ταχύτητα ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, η οποία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές αναλύσεις το 3,5% για το τ.έ., φαίνεται ότι αυξάνεται, με εντυπωσιακά γοργούς ρυθμούς, η διαθεσιμότητα κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στη Γερμανία. 

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να καθορίζουν τις επενδυτικές αποφάσεις των γερμανικών ΜΜΕπιχειρήσεων για μακρύ χρονικό διάστημα ακόμα, σε πρόσφατη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK), κ. Andrian, σημείωσε ότι χρήσιμο είναι όπως κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ενισχυθεί η ζήτηση για εταιρικά κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του DIHK οι γερμανικές εταιρείες κατά την τελευταία διετία μείωσαν τις επενδύσεις τους σε εξοπλισμό σε ποσοστό που ξεπέρασε το 13%, εξαιτίας μειωμένης ρευστότητας, ωστόσο σύμφωνα με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) ακόμα και η ζήτηση για εταιρική πίστωση παραμένει «υποτονική».

Βασική αιτία για τα ανωτέρω, σύμφωνα με πορίσματα σχετικής έρευνας που εκπονήθηκε από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW), φαίνεται ότι αποτελεί η συνεχιζόμενη συμφόρηση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τις δραστηριότητες περίπου 3,8 εκ. γερμανικών ΜΜΕπιχειρήσεων, και η οποία συνεπακόλουθα εμποδίζει τον σχεδιασμό νέων ή/και την επέκταση υπαρχουσών επιχειρηματικών σχεδίων.

Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της μειωμένης ζήτησης για πιστωτική ενίσχυση, η Γερμανική Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW) προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία μίας σειράς κρατικών χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους [χαμηλούς τόκους, ευέλικτους όρους αποπληρωμής με επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης κ.α.], από τις οποίες οι ΜΜΕπιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν. Επί της ουσίας, το ανωτέρω εγχείρημα αποτελεί συνέχεια της χρηματοδοτικής βοήθειας ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας (Coronahilfe), η οποία έχει επεκταθεί έως τα τέλη τ.έ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο τ.έ. το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi) και η Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (KfW), παρέχουν κρατικές χρηματοδοτήσεις και δάνεια με βελτιωμένους όρους, ειδικά για έργα ψηφιοποίησης και καινοτομίας.

Επιπροσθέτως για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να μετατραπούν σε κλιματικά ουδέτερες παρέχεται, ως μέρος του προγράμματος «Ομοσπονδιακή Χρηματοδότηση για την Ενεργειακή Απόδοση στην Οικονομία/Bundesförderung für Energieeffizienz in der Wirtschaft)», η δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης για επενδύσεις, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και δανειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ελαχιστοποιούν μέσω τεχνολογιών υψηλής απόδοσης το ενεργειακό τους κόστος.

Ως προς την κατεύθυνση αυτή τα πορίσματα της κοινής έρευνας, η οποία εκπονήθηκε από τον Γερμανικό Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Βιομηχανιών (BDI) και τη συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group, υπό τον τίτλο «Climate Paths 2.0 - An Economic Program for Climate and Future», καταδεικνύουν ότι για την επίτευξη -από πλευράς Γερμανίας- των στόχων για την προστασία του κλίματος, αναγκαίο είναι όπως πραγματοποιηθούν έως το 2030 επενδύσεις ύψους €860 δις [περί τα € 100 δις ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2,5 % του ετήσιου γερμανικού ΑΕΠ].

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov