Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Άτυπη ψηφιακή συνάντηση δωρητών ενέργειας(Βελιγράδι, 8.2.2022)  
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 23/02/2022
Συναπτόμενο αρχείο: RES in Serbia-preliminary results-07022022 rs.ppt
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά με πρωτοβουλία της γερμανικής Πρεσβείας Βελιγραδίου και σε συνεργασία με την εδώ Αντιπροσωπεία της Ε.Ε..

Ο Christian Schilling, επικεφαλής του Τμήματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Γερμανικής Πρεσβείας (KfW), παρουσίασε την ημερήσια διάταξη η οποία περιελάμβανε παρουσιάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Σερβία, σε συνδυασμό με την τρέχουσα "ενεργειακή διαμάχη" εντός της σερβικής κυβέρνησης -μεταξύ του Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας(ΥΜΕ) και των κύριων ενεργειακών παρόχων ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της μελέτης για την "ενσωμάτωση των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στη Σερβία" από την USAID (συνημμένα προς διευκόλυνσή σας σε μορφή .pt)

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα αρχικά ευρύματα της μελέτης που υλοποιείται σε συνεργασία με την EMS (Elektromreža Srbije- Εθνικός διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας).

Η μελέτη ρίχνει φως στο πραγματικό κόστος και τις οικονομικές συνέπειες του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα της Σερβίας, από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο προς τις ΑΠΕ και επικεντρώνεται:

α) στην αναγκαία αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και β) στο αναμενόμενο κόστος εξισορρόπησης του συστήματος.

Κατά την σύντομη συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα ενεργειακή διαμάχη στη Σερβία, ορισμένα από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ''καταχρηστικά'' για να τροφοδοτήσουν τη διαμάχη. Οι συγγραφείς κατέστησαν σαφές ότι η πρόθεση της μελέτης δεν είναι να αμφισβητήσει την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση στη Σερβία. Επιβεβαίωσαν ότι η απαιτήσεις εξισορρόπησης και το σχετικό κόστος μπορούν σαφώς να θεωρηθούν διαχειρίσιμα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ εξήγησαν τη διαδικασία σχετικά με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των πρεσβειών της αντιπροσωπείας της ΕΕ και του ΥΜΕ.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα από την πλευρά της ΕΕ ήταν η έλλειψη συντονισμού από την Κυβέρνηση. Συμφωνήθηκε, ότι πολύ σύντομα μετά τις εκλογές η ΕΕ, σε συντονισμό με τα κράτη μέλη και τους δωρητές, θα προσεγγίσει το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και θα συζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού των δωρητών.

2. Παρουσίαση σχετικά με την προώθηση και ενσωμάτωση των ΑΠΕ - Γερμανική εμπειρία από την KfW 

Στην παρουσίασή του, ο εκπρόσωπος της KfW, αναπτυξιακού οργανισμού της Γερμανίας, παρουσίασε τον γερμανικό δρόμο προς την αποανθρακοποίηση και την εισαγωγή στις ΑΠΕ.

Ο ανωτέρω, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Σερβία και τα διδάγματα που έχουν αντλήσει από τη «γερμανική εμπειρία».

Στις αρχές του δεκαετίας του 1990 οι Γερμανοί πάροχοι ενέργειας είχαν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες όπως έκαναν τώρα η EMS και η EPS. Ιδίως αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης υψηλών μεριδίων ευμετάβλητων ΑΠΕ στο σύστημα και την εξισορρόπησή του. Δεδομένου ότι το μερίδιο των ΑΠΕ ανέρχεται σήμερα πάνω από 40% και η σταθερότητα του συστήματος δεν έχει ποτέ τεθεί εν κινδύνω, αποδείχθηκε ότι αυτές οι δικαιολογημένες ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Φυσικά για αυτό το λόγο απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και η έγκαιρη εισαγωγή μιας λειτουργικής ενδοημερήσιας αγοράς στη δημοπρασία ενέργειας. Υπογραμμίστηκε όμως ότι η γερμανική ενεργειακή μετάβαση ήρθε μαζί με σημαντικό κόστος για τους καταναλωτές,

Η επόμενη άτυπη συνάντηση συντονισμού των δωρητών θα οργανωθεί τον Απρίλιο/Μάιο τ.έ. προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών και οι πιθανές συνέπειες για τον ενεργειακό τομέα.

MM-23.02.2022

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov