Ενημερώσεις ανά θέμα
Εγγραφή στο Newsletter
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Κατηγορίες κειμένου: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: | ΚΙΝΑ |
Ημερομηνία: | 08/03/2022 |
Σχετικός σύνδεσμος: | https://focus.cbbc.org/whats-in-chinas-fintech-development-plan-2022-2025/?utm_source=11.+Non-Members%3A+Focus+Digest+-+Civi2021&utm_campaign=01d7d6079e-FOCUS-EMAIL-08-03-2022-CBBC-NON-MEMBERS&utm_medium=email&utm_term=0_4464c67fad-01d7d6079e-177982700#.Y |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία) |
Πηγή: | Σινο-Βρετανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο |
Κείμενο: | Η έχουσα αρμοδιότητες Κεντρικής Τράπεζας, Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China – PBoC) δημοσίευσε πρόσφατα το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών 2022-2025», το οποίο ακολουθεί τις γενικές αρχές του 14ου Πενταετούς Προγράμματος της χώρας και στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κινεζικού τομέα χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, αλλά και στην καθοδήγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας, κατά την προσεχή τετραετία. Ο όρος «χρηματοοικονομικές τεχνολογίες» καλύπτει μια σειρά χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων που βασίζοντας στην τεχνολογία, όπως π.χ. οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, οι ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες και οι διαδικτυακές ασφαλίσεις. Επίσης, περιλαμβάνει και την ανάπτυξη και χρήση κρυπτονομισμάτων, κάτι που, όμως, έχουν απαγορεύσει οι κινεζικές αρμόδιες Αρχές. Η ανάπτυξη του κινεζικού τομέα χρηματοοικονομικών τεχνολογιών διακρίνεται σε τρία (3) στάδια:
Σήμερα, οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό τμήμα της καθημερινότητας στην Κίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δείκτη Υιοθέτησης Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών της Ernst & Young, ο ρυθμός υιοθέτησης καταναλωτικών χρηματοοικονομικών τεχνολογιών στην Κίνα άγγιξε το 87%, το 2019. Τούτο σημαίνει ότι, το 87% του ψηφιακώς ενεργού κινεζικού πληθυσμού χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία υπηρεσία που βασίζεται στις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες στην καθημερινότητά τους. Ο δείκτης αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες θα καθίστανται περισσότερο προσβάσιμες στον αγροτικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος, η Κίνα έχει ως στόχο την δημιουργία ενός «ψηφιοποιημένου, ευφυούς, πράσινου και δίκαιου» τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει την υλοποίηση στρατηγικών όπως η ανάπτυξη με βάση την καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία, η αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, η κορύφωση των εκπομπών άνθρακα και η επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. Ειδικότερα, ορισμένα βασικά σημεία του Προγράμματος είναι:
Το 2020, η Κίνα ξεκίνησε την διενέργεια ενδελεχών ελέγχων στον τομέα των διαδικτυακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα των οποίων ανεβλήθη η ύψους $ 37 δισ. Αρχική Δημόσια Προσφορά του Ομίλου «Ant Group». Επίσης, το 2021, η Κίνα ξεκίνησε μία ευρύτερη αντιμονοπωλιακή εκστρατεία κατά επιχειρήσεων τεχνολογίας μεγάλου μεγέθους και ενέτεινε την επίβλεψη των διαδικασιών συλλογής δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικότητας, στον τομέα των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, με συνέπεια ηγέτιδες επιχειρήσεις του τομέα, όπως οι «Ant Group», «Tencent» και «Didi», να υποστούν υψηλά πρόστιμα και αυξημένους ελέγχους.
Στο πλαίσιο αυτό, πλην της ενσωμάτωσης των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, το Πρόγραμμα προβλέπει την δημιουργία πράσινων κέντρων δεδομένων και συστημάτων, με βάση προωθημένες τεχνολογίες, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένους στόχους για τις τιμές του δείκτη αποτελεσματικότητας χρήσης ενέργειας των κέντρων δεδομένων[1]. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα θέτει ως στόχο την επίτευξη τιμών του ως άνω δείκτη εντός του διαστήματος τιμών 1,3-1,5, την στιγμή που, σήμερα, οι τιμές του στα περισσότερα κέντρα δεδομένων της χώρας είναι υψηλότερες του 2,2.
Επί παραδείγματι, στον τομέα των αγροτικών χρηματοδοτήσεων, προβλέπεται η επίτευξη αυτόματης συλλογής δεδομένων και η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, με την βοήθεια τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η δορυφορική τηλεπισκόπηση και τα ηλεκτρονικά περιβλήματα (electronic enclosures). Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται και ο βαθμός διείσδυσης των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως π.χ. οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι μειονοτικές ομάδες, το Πρόγραμμα προτείνει την ανάπτυξη εφαρμογών που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα αυτών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως π.χ. εκδόσεις εφαρμογών με μεγάλου μεγέθους γραμματοσειρά, φωνητικές εκδόσεις εφαρμογών και μεταφράσεις εφαρμογών σε μειονοτικές γλώσσες. Παρά τις συνεχιζόμενες δράσεις των κινεζικών Αρχών κατά των επιχειρήσεων τεχνολογίας μεγάλου μεγέθους και τον εντονότερο έλεγχο του τομέα χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, οι προβλέψεις του Προγράμματος αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες εξακολουθούν να κατατάσσονται μεταξύ των τομέων προτεραιότητος στην Κίνα. Είναι δε προφανές ότι, η Κίνα επιθυμεί να δημιουργήσει ικανό momentum για την επίτευξη σημαντικών βημάτων προόδου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, έως το 2025.
[1] Ως Δείκτης Αποτελεσματικότητας Χρήσης Ενέργειας ορίζεται ο λόγος της συνολικής ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει ένα κέντρο δεδομένων προς την ποσότητα ενέργειας που καταλήγει, τελικώς, στον υπολογιστικό εξοπλισμό του. Ιδανική τιμή του δείκτη θεωρείται η τιμή 1,0.
|