Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αντιδράσεις στην υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία με το ΔΝΤ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 18/03/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η Τυνησία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρόνια οικονομικά και χρηματοδοτικά της προβλήματα και τα οποία οξύνθηκαν κατά την τελευταία διετία, τόσο από τη διαρκή πολιτική κρίση όσο και από την πανδημία του Covid 19, έχει ζητήσει από τον Μάϊο του 2021 στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 4 δις δολ. ΗΠΑ. Ήδη από  τον Νοέμβριο του 2021, βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και της Τυνησίας προκειμένου να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ένα  νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σημειώνουμε ότι είχε προηγηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο – δάνειο “Extended Fund Facility – EFF” ύψους 2,9 δις δολ. ΗΠΑ και διάρκειας 48 μηνών που εγκρίθηκε το Μάιο του 2016.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης συνεπάγεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας και την αναμόρφωση του τραπεζικού και χρηματοδοτικού συστήματος. Το πρόγραμμα θα αφορά όχι μόνο την ανάταξη και σταθεροποίηση της οικονομίας μακροπρόθεσμα αλλά και την κάλυψη τρεχουσών και οξύτατων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού της για το 2022.

Παρότι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας έχουν επανειλημμένα καλέσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν την εν λόγω προσπάθεια, η κοινωνική συναίνεση δεν έχει επιτευχθεί ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Το ισχυρό κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της χώρας, η Κεντρική Ένωση Εργαζομένων Union Générale Tunisienne du Travail - UGTT προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση την για την αντίθεσή της σε οιαδήποτε «επώδυνη μεταρρύθμιση» στο πλαίσιο νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, ο κ. Noureddine Taboubi επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου, δήλωσε ότι η UGTT είναι έτοιμη να πολεμήσει ενάντια στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με κ. Taboubi, η δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση του πληθυσμού δεν ελήφθη υπόψη, ενώ το έγγραφο που εστάλη στο ΔΝΤ δεν περιέλαβε τις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 ούτε και έχει επικαιροποιηθεί, υπό το φως των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Taboubi εξέφρασε επίσης την ένθερμη στήριξη της UGTT στις δημόσιες επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων αποτελεί βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας εκ των προτέρων κάθε ιδιωτικοποίηση. Η Τυνησία έχει δεκάδες δημόσιες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150.000 άτομα και έχουν το μονοπώλιο πολλών τομέων όπως ο ηλεκτρισμός, το νερό, τα  δημητριακά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα.

Από πλευράς  ΔΝΤ οι προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (16% του ΑΕΠ, από τα υψηλότερα παγκοσμίως, με 650.000 δημόσιους υπαλλήλους) που απορροφά πάνω από το ήμισυ των κρατικών δαπανών, και κατάργηση ή μείωση επιδοτήσεων που παρέχει το κράτος σε βασικά αγαθά.  

Η κατάσταση της τυνησιακής οικονομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το χρέος κυμαίνεται γύρω στο 100%  του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 6%, η ανεργία ανέρχεται στο 18% ενώ η ανάπτυξη κατά το 2021 έφθασε το 3,1%. Παράλληλα η πολιτική κρίση διαρκεί και συνεχίζεται η μακρά μεταβατική περίοδος προς  την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου και την πλήρη αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.   

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov