Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απολογισμός «Berlin Energy Transition Dialogue/BETD» (29-30.03.2022)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 04/04/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Βερολίνο στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ο ετήσιος «Διάλογος του Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση (Berlin Energy Transition Dialogue/ BETD)» (29-30.03) με συμμετοχή Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων από 50 και πλέον χώρες, καθώς και εκπροσώπους από επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα. Στο πλαίσιο του BETD συζητήθηκαν νέες στρατηγικές για την έξυπνη μετατροπή ενεργειακών συστημάτων παγκοσμίως με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, οι νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για πολλές χώρες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους, καθώς και η ενεργειακή διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η έναρξη των εργασιών του BETD έγινε από τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Αnnalena Baerbock (Πράσινοι), η οποία στην ομιλία της, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο επέφερε τρομερά δεινά στη χώρα, αλλά κατέστησε σαφές σε όλους την προβληματική εξάρτηση πολλών χωρών από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από μία μόνο χώρα (κυρίως τη Ρωσία). Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο «Διάλογος του Βερολίνου για την Ενεργειακή Μετάβαση» αποτελεί μοναδικό φόρουμ για ανταλλαγή ιδεών και την από κοινού ανάπτυξη στρατηγικών για το πως μπορεί να προωθηθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Επίσης στην έναρξη του Συνεδρίου μίλησε και ο συναρμόδιος Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Robert Habeck (Πράσινοι) που τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία και την ΕΕ δεν πρέπει να υλοποιηθεί σε βάρος τρίτων φτωχότερων κρατών, ενώ τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε για άλλη μία φορά σαφή τα δραματικά λάθη στην ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Περισσότερο από ποτέ, όπως ανέφερε, πρέπει να προωθηθεί μία παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση καθώς και η προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης των ΑΠΕ, με παράλληλη αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, ενώ κλείνοντας την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι το πιο σημαντικό «κλειδί» για την ενεργειακή αυτονομία είναι η σταδιακή επέκταση των ΑΠΕ που αποτελεί ζήτημα εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας.

Η Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης ΑΠΕ (BundesVerband Erneuerbare Energie – BEE e.V.), Dr Simone Peter, στη δική της παρέμβαση ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει με τον πλέον δραματικό τρόπο την ακριβή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τον κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι ΑΠΕ προσφέρουν την δυνατότητα ανεξάρτητου, σταθερού, φιλικού προς το περιβάλλον και οικονομικού ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Καταλήγοντας τόνισε ότι οι ΑΠΕ μπορούν να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό αξιόπιστα και ανεπηρέαστα από τις διεθνείς εντάσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας συμμετείχε σε πάνελ ομιλητών με θέμα «Οδηγοί για μια δίκαιη και κοινωνική ενεργειακή μετάβαση», όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 700 ενεργειακές κοινότητες για τη στήριξη των οποίων προβλέπονται περισσότερα από €500.000, τα οποία θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στις κοινότητες αυτές επιστρέφεται το 100% του κόστους παραγωγής. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέρος του φιλόδοξου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και της μείωσης των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά οι νέες ακραίες καιρικές συνθήκες που πλήττουν διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σημαντικό γεγονός δεν είναι μόνο η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και γενικά η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Συνολικός στόχος είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η ασφάλεια του εφοδιασμού και η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov