Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πορεία κατασκευής τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 09/05/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου
Κείμενο:

Σε συνέχεια προσφάτων δηλώσεων αξιωματούχων χώρας ότι η Γερμανία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά αύξησης του ρυθμού απεξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο δημοσιεύθηκε προσφάτως η δεύτερη έκθεση προόδου για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας από Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση η Γερμανική Κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει περί τα € 2,94 δις για την κατασκευή τεσσάρων πλωτών τερματικών σταθμών LNG, με τους πρώτους να εγκαθίστανται έως το τέλος τ.έ. στους λιμένες Wilhelmshaven (Κάτω Σαξωνία) και Brunsbüttel (Σλέσβιχ-Χολστάιν) με τη συμμετοχή των γ/ενεργειακών κολοσσών RWE και Uniper. 
 
Υπόλοιπες εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 ενώ όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, σχεδιάζεται να διερευνηθούν μελλοντικά περαιτέρω και οι λιμένες στις πόλεις Stade, Rostock, Hamburg-Moorburg, ως ενδεχόμενες τοποθεσίες για την εγκατάσταση σε αυτές πλωτών μονάδων LNG. Σημειώνεται ότι προκρίνονται οι πλωτές εγκαταστάσεις έναντι των σταθερών με το αιτιολογικό ότι θα χρησιμεύσουν ως γέφυρα έως ότου κατασκευαστούν σταθερές μονάδες, με δεδομένο ότι η κατασκευή και η σύνδεσή τους με το δίκτυο φυσικού αερίου θα είναι ταχύτερη και έτσι θα οδηγήσουν τη χώρα αμεσότερα στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Ειδικότερα ως προς κρατίδιο Αμβούργου αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση ότι ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί εκεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα είναι σε θέση να παρέχει στο γερμανικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου 8 δις κ.μ. ετησίως. Αξιωματούχοι του κρατιδίου είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι υποστηρίζουν την πρόταση του Αντικαγκελαρίου κ. R. Habeck για εύρεση κατάλληλων τοποθεσιών στη Γερμανία και εγκατάσταση σε αυτών πλωτών τερματικών σταθμών LNG, ενώ ειδικά ο λιμένας του Αμβούργου με το ήδη καλά ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών φυσικού αερίου της περιοχής αποτελεί μίας από τις προσφορότερες επιλογές.
 
Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο στα σκαριά βρίσκεται επίσης νόμος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία, ο οποίος θα επιτρέψει στις αρχές έγκρισης να αναστείλουν προσωρινά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενδιάμεσες διαδικαστικές απαιτήσεις, όπως μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 
Η δημιουργία του πρώτου τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Θάλασσα φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην αγωνιώδη προσπάθεια της χώρας για ταχεία απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, αφού υποβλήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τον γερμανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Open Grid Europe (OGE) προς την αρμόδια γερμανική κρατική υπηρεσία αίτηση για την ταχεία έγκριση κατασκευής αγωγού μήκους 26 χλμ., με στόχο την άμεση σύνδεση του προγραμματισμένου τερματικού σταθμού LNG στο Wilhelmshaven με το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας. Εάν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις κατά του έργου και δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, η κατασκευή του αγωγού θα μπορούσε να ξεκινήσει έως τον Αύγουστο τ.έ. και να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov