Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σχέδιο “Στρατηγική Βιομηχανίας και Καινοτομίας, Horizon 2035” Τυνησίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 08/07/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

         Πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα στις 6/7, η παρουσίαση του επίσημου αναπτυξιακού προγράμματος «Στρατηγική Βιομηχανίας και Καινοτομίας, Horizon 2035” που εκπονήθηκε από τo Υπουργείο Βιομηχανίας, Ορυχείων και Ενέργειας σε συνεργασία με την African Development Bank  - ADB με την παρουσία της Τυνήσιας Π/Θ κας Nejla Bouden. Η εν λόγω στρατηγική προορίζεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο υπογράφων.

            H Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου για τη βιομηχανική ανάπτυξη ως μηχανισμό παρακολούθησης, αξιολόγησης και παρέμβασης για την υλοποίηση της νέας πολιτικής. Στόχος είναι η μετάβαση στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας καθώς και στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία. 

            Βασικοί παράμετροι του Σχεδίου είναι η δημιουργία νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εστιάζοντας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς τομείς, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προωθώντας την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση προσελκύοντας επενδύσεις. Έμφαση δίνεται στην περιφερειακή ανάπτυξη, την πράσινη και κυκλική οικονομία. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κατάρτιση του σχεδίου μελετήθηκαν αντίστοιχα προγράμματα του Μαρόκου, της Πολωνίας, της Χιλής της Τσεχίας και της Πορτογαλίας. Το σχέδιο εστιάζει ιδιαίτερα στην εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των τυνησιακών επιχειρήσεων καθώς και στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων. Η Τυνησία προσπαθεί να αυξήσει τη συνεισφορά της προστιθέμενης αξίας του κλάδου στο ΑΕΠ στο 18% έως το 2025 και στο 20% έως το 2035, με παράλληλο στόχο  να διπλασιάσει αρχικά την αξία των εξαγωγών σε 18 δις τυνησιακά δηνάρια (5,6 δις ευρώ) έως το 2025 και, εν συνεχεία, σε 36 δις  τυνησιακά δηνάρια (11,25 δις ευρώ) έως το 2035. Επίσης, επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία σε 640 χιλιάδες το 2025 και σε 840 χιλιάδες το 2035.

            Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Υπουργό Βιομηχανίας, Ορυχείων και Ενέργειας  κα Neila Gonji στο θέμα της επίτευξης της ενεργειακής επάρκειας και απεξάρτησης από τις εισαγωγές στον εν λόγω τομέα και στην ανάγκη ταχείας ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας.

            Ο Υπουργός Οικονομίας και Προγραμματισμού κ. Samir Saied αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας όπως η γεωγραφική θέση και η εγγύτητα με την ευρωπαϊκή αγορά και η αξιοποίησή της για μια καλύτερη θέση στις νέες παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, καθώς και το καλά κατηρτισμένο και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας.

            Η Υπουργός Οικονομικών κα Sihem Boughdiri αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης και στην αναγκαιότητα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Από πολλούς ομιλητές έγινε αναφορά στην ανάγκη της εκβιομηχάνισης της γεωργίας ώστε να επιτευχθεί η διατροφική επάρκεια ιδίως σε δημητριακά.   

            Ο εκπρόσωπος της ADB ανέφερε ότι το σχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τυνησία αλλά και για την Αφρική καθώς η Τυνησία διαθέτει ένα σημαντικό βιομηχανικό ιστό και θα αποτελέσει μοντέλο ως προς τον  αναπροσανατολισμό της εκβιομηχάνισης στην Αφρική.

            Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπεγράφη Σύμφωνο δράσης και εταιρικής σχέσης μεταξύ του δημόσιου, ήτοι Υπουργείου Βιομηχανίας και του ιδιωτικού τομέα (Ένωση Βιομηχανιών Αυτοκίνησης) για τη βιομηχανία εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Στόχος αυτού είναι να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας εξαρτημάτων αυτοκινήτων έως το 2027. Αποτελεί μέρος μιας συμμετοχικής διαδικασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που φέρνει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους σε αυτόν τον τομέα ως μέρος της κρατικής πολιτικής για την προώθηση δυναμικών τομέων. Επιδιώκεται η αύξηση των τυνησιακών εξαγωγών εξαρτημάτων αυτοκινήτων από 7,5 δις τυνησιακά δηνάρια (2,34 δις ευρώ)  σε 14 δις τυνησιακά δηνάρια (4,3 δις ευρώ) έως το 2027. Στόχος επίσης είναι η δημιουργία 60.000 επιπλέον θέσεων εργασίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας στον κλάδο σε 150.000 το 2027, έναντι 90.000 που είναι σήμερα. Μεσοπρόθεσμα, το σύμφωνο έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής ηλεκτρικών και ευφυών αυτοκινήτων και να προσελκύσει κορυφαίες εταιρείες στον τομέα αυτό.  

            Αντίστοιχα τομεακά σύμφωνα, των οποίων η σύνταξη ολοκληρώνεται, θα υπογραφούν το συντομότερο δυνατό. Σχετικώς έχει υπογραφεί το 2019 τομεακό σύμφωνο για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2019-2023.

            Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης περιπτώσεις επιτυχών και καινοτόμων δράσεων τυνησιακών επιχειρήσεων. Το σχέδιο «Horizon 2035”, καθώς και βασικό υλικό επ΄αυτού, είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο http://www.tunisieindustrie.gov.tn/si2035.html   

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov