Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απολογισμός Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων “SIAL PARIS 2022”
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 31/10/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:
Ολοκληρώθηκε στις 19/10 η Διεθνής Έκθεσης Τροφίμων SIAL Paris 2022, με τη συμμετοχή 7.000 περίπου εκθετών μεταξύ των οποίων και άνω των 300 ελληνικών επιχειρήσεων. Η έκθεση περιελάμβανε 20 επιμέρους εκθεσιακούς τομείς στους οποίους προβλήθηκε το σύνολο των προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, προϊόντα λιανικού εμπορίου, καθώς και προϊόντα συναφή με τις υπηρεσίες εστίασης. Επισημαίνεται πως η ελληνική παρουσία στην φετινή SIAL ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 5η θέση σε επίπεδο αριθμού ξένων εκθετών μεταξύ 126 χωρών.
 
Η φετινή διοργάνωση αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έλαβε χώρα σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών του κλάδου και επακόλουθης ανάδειξης του ζητήματος της εφοδιαστικής επάρκειας.
Την έναρξη της έκθεσης στις 15/10 χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο διευθυντής της Έκθεσης κ. Nicolas Trentesaux, o Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Jean-Philippe André που επεσήμανε την προσπάθεια καθιέρωσης του λογότυπου “Taste France” για τα γαλλικά προϊόντα και ο Γ/ Υπουργός Γεωργίας κ. Μ.Fesneau, ο οποίος τόνισε τη σημασία της “διατροφικής ανεξαρτησίας” στη σημερινή εποχή καθώς και τη σύνδεση του ζητήματος της επάρκειας τροφίμων με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κ. Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Ι. Σμυρλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δ.Ζεβελάκης, ο προϊστάμενος και τα στελέχη του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Παρισίων, καθώς και ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας κ. Α. Γεωργιάδης.

 

Την εθνική συμμετοχή στην εν θέματι έκθεση διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), ενώ σημαντικός αριθμός εταιρειών συμμετείχαν μέσω ιδιωτικών φορέων διοργάνωσης εκθέσεων όπως η Great Exhibitions, η Promo Solutions, καθώς και ο σύνδεσμος EΛΛΑΔΙΚΑ ΜΑΣ. Συμμετείχαν επίσης με περίπτερα οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας και αρκετά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια. Στο εθνικό περίπτερο, έκτασης 1.600 περίπου τ.μ., φιλοξενήθηκαν 100 ελληνικές επιχειρήσεις, οι Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Λάρισας. Το μήνυμα της εθνικής συμμετοχής εστίασε στην ελληνική διατροφή, ως επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής αλλά και κορυφαίο παράδειγμα υγιεινής, φυσικής διατροφής που εγγυάται ευεξία, υγεία και γευστική απόλαυση.
Ο Υπουργός Γεωργίας και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τα περίπτερα και συνομίλησαν με το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων εκθετών, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας στην εξαγωγική τους προσπάθεια και τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην έκθεση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και την εξεύρεση νέων αγορών για τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.
Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών για πλήθος προϊόντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος που έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσχέρειες ως προς την εξαγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Επιπλέον, επισημάνθηκε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών τόσο για τη συγκομιδή της σοδειάς όσο και για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού απαραίτητου για τη λειτουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων.
Μετά την περιήγησή του στους χώρους της έκθεσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι η προβολή των ελληνικών προϊόντων μέσα από την Διεθνή Έκθεση SIAL παρέχει την ευκαιρία στα ελληνικά τρόφιμα ποτά και αγροτικά προϊόντα να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να αναζητήσουν νέους εξαγωγικούς δρόμους, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο αγροδιατροφικός τομέας είναι, μαζί με τον τουρισμό, ο σημαντικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και έχει καθοριστικό ρόλο τόσο για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, όσο και για τη διεύρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Από πλευράς του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δυναμική ελληνική παρουσία στην έκθεση και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι Έλληνες παραγωγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας για συνεργασία, αξιοποιώντας τα εργαλεία που τους παρέχει η δομή της Οικονομικής Διπλωματίας, μέσω των Πρεσβειών μας, των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και της Enterprise Greece.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Πρόεδρος της Enterprise Greece κ. Ι. Σμυρλής, ανέφερε πως μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων με τους φορείς της οικονομικής διπλωματίας, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει το τρέχον έτος ένα νέο ρεκόρ εξαγωγών.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov