Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η αγορά της Ταϊβάν μετά την πανδημία.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 08/12/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας Η.Π.Α.
Κείμενο:

Α.        Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείο Γεωργίας την Η.Π.Α., όταν η πανδημία της COVID-19 εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ταϊβάν εφήρμοσε άμεσα εντατικούς συνοριακούς ελέγχους και επέβαλε την χρήση μάσκας. Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν μέτρα καθολικού υγειονομικού κατ’ οίκον περιορισμού (lockdown), οι πολίτες της Ταϊβαν παρέμειναν εθελοντικά εντός της οικίας τους, αποφεύγοντας τα μέρη με συνωστισμό και τα εστιατόρια. Παράλληλα, εντάθηκε το ενδιαφέρον τους για την ατομική τους υγεία.

Ως αποτέλεσμα, το 2021, η αξία των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% και διαμορφώθηκε σε $ 13,9 δισ. (βλ. Πίνακα 1). Τα δημοφιλέστερα δε προϊόντα ήταν τα τρόφιμα σε κονσέρβα, τα έλαια, το ρύζι, τα τοπικά ζυμαρικά (noodles) και τα ελαφριά γεύματα (snack), ήτοι προϊόντα μακράς διάρκειας ζωής, των οποίων η αποστολή ήταν ευκολότερη. Παράλληλα, αυξήθηκε η αξία των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, επιδορπίων και γάλακτος κατεργασμένου σε υπερ-υψηλή θερμοκρασία (UHT), προϊόντα τα οποία αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στο μέλλον.

Πίνακας 1

Έτος

Αξία πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (δισ. $)

Αύξηση (%)

2021

13,9

24,1

2020

11,2

20,4

2019

9,3

14,8

2018

8,1

-

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν

Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικού συμβούλου «Kantar Group» (https://www.kantarworldpanel.com/global), κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι καταναλωτές της Ταϊβάν μείωσαν τις επισκέψεις τους σε υπεραγορές αλλά δαπάνησαν μεγαλύτερα ποσά. Η αξία των πωλήσεων των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 8%, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των πωλήσεων τροφίμων και ποτών. Μάλιστα, το γεγονός ότι, ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της Ταϊβάν ετοίμαζαν φαγητό στα σπίτια τους, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων μακράς διάρκειας αποθήκευσης, όπως κατεψυγμένα κρέατα, αλιεύματα και λαχανικά.

Β.        Τον Οκτώβριο 2022, η Ταϊβάν χαλάρωσε, επιτέλους, τους συνοριακούς ελέγχους και επέτρεψε την είσοδο αλλοδαπών στην χώρα, χωρίς την υποχρέωση υγειονομικής απομόνωσης. Τον δε Δεκέμβριο 2022, ήρε και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Κατόπιν τούτων, αναμένετο ότι η τοπική αγορά θα επανερχόταν στην προ πανδημίας κανονικότητα. Όμως, λόγω των προβλημάτων που προξένησε παγκοσμίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στους τομείς της διαχείρισης της διακίνησης εμπορευματικών μεταφορών (logistics), αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, η αγορά της Ταϊβάν αντιμετωπίζει, σήμερα, πληθωριστικές τάσεις, αν και ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, έναντι 8% που αποτελεί τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές βρίσκονται σε επιφυλακή και προγραμματίζουν συνειδητά τις δαπάνες τους όταν επισκέπτονται υπεραγορές, ώστε τούτες να περιορίζονται σε ένα προκαθορισμένο ποσό.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς η ζωή επανέρχεται στην κανονικότητα, αναμένεται ότι θα υποχωρήσει η ζήτηση για κατεψυγμένο κρέας και αλιεύματα, ενώ τα έτοιμα προς βρώση παρασκευάσματα τροφίμων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Επίσης, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση της ζήτησης συμπληρωμάτων διατροφής και τροφίμων με πρόσθετα οφέλη στην υγεία, όπως π.χ. το ρόφημα kombucha, τα ζελεδάκια κολλαγόνου και το τσάι με πρωτεϊνικό ορό γάλακτος (βλ. Πίνακα 2). Η υγεία, όπως και η ευκολία και η ευτυχία, αποτελούν πλέον βασικό ζητούμενο των καταναλωτών της Ταϊβάν, κατά τις αγορές τροφίμων και ποτών.

 Πίνακας 2

Έτος

Αξία πωλήσεων συμπληρωμάτων διατροφής (εκ. $)

Αύξηση (%)

2021

656,4

13,1

2020

580,3

6,5

2019

544,9

10,7

2018

492,4

-

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν.

Γ.        Σύμφωνα με το Euromonitor, το 13% του πληθυσμού της Ταϊβάν (>3 εκ. άτομα) αυτοπροσδιορίζονται ως αμιγώς χορτοφάγοι (vegan), γεγονός που σημαίνει ότι η Ταϊβάν φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη αμιγώς χορτοφαγική κοινότητα παγκοσμίως, μετά την Ινδία και το Ισραήλ. Τούτο δεν οφείλεται μόνον στις απαιτήσεις του Βουδισμού, αλλά και στο γεγονός ότι η νεότερη γενιά των καταναλωτών (ηλικίας κάτω των 25 ετών) επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αμιγώς χορτοφαγικό τρόπο ζωής.

Τα ανωτέρω συνέτειναν στην αύξηση των πωλήσεων γάλακτος φυτικής προέλευσης, η αξία των οποίων διαμορφώθηκε σε $ 274 εκ., το 2021, καταγράφοντας αύξηση ύψους 66%, σε σχέση με το 2014. Σημειώνεται δε ότι, μετά δε την είσοδο της «Oatly» (https://www.oatly.com/en-cn) στην τοπική αγορά, το 2019, η αξία των πωλήσεων γάλακτος φυτικής προέλευσης αυξήθηκε κατά 5,1%, ενώ η αξία των πωλήσεων γάλακτος ζωικής προέλευσης αυξήθηκε κατά 4,2%. Επίσης, το 2021, η αξία των πωλήσεων γάλακτος φυτικής προέλευσης αυξήθηκε κατά 10,6%, ενώ η αξία των πωλήσεων γάλακτος ζωικής προέλευσης αυξήθηκε κατά μόλις 2,2% (βλ. Πίνακα 3).

Μέχρι τούδε, το μερίδιο αγοράς του γάλακτος ζωικής προέλευσης δεν φαίνεται να συμπιέζεται από τα γάλατα φυτικής προέλευσης, σε κάθε, όμως, περίπτωση, η εμφάνιση προϊόντων γάλακτος φυτικής προέλευσης στην τοπική αγορά έχει περιορίσει τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς γάλακτος ζωικής προέλευσης.

Πίνακας 3

Έτος

Αξία πωλήσεων γάλακτος ζωικής προέλευσης (εκ. $)

Αύξηση (%)

Αξία πωλήσεων γάλακτος φυτικής προέλευσης (εκ. $)

Αύξηση (%)

2021

723,4

2,18

228,1

10,57

2020

708,0

3,55

206,3

6,73

2019

683,7

4,16

193,3

5,11

2018

656,4

-

183,9

-

Πηγή: Kantar Group.

Δ.        Μεταξύ των προϊόντων γάλακτος φυτικής προέλευσης, την μεγαλύτερη ανάπτυξη σημείωσαν οι πωλήσεις γάλακτος βρώμης, η αξία των οποίων αυξήθηκε κατά 13,9%. Πλην δε της παρουσίας του στα ράφια των υπεραγορών και των μικροκαταστημάτων (όπως π.χ. τα 6.363 καταστήματα της αλυσίδας «7-11»), το γάλα βρώμης χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του γάλακτος ζωικής προέλευσης στα καταστήματα των αλυσίδων «Starbucks» (464 καταστήματα), «Cama» (455 καταστήματα) και «HWC» (70 καταστήματα). Δεδομένου δε ότι, η Ταϊβάν διαθέτει την υψηλότερη παγκοσμίως κατά κεφαλήν αναλογία τόσο μικροκαταστημάτων όσο και σημείων πώλησης καφέ, είναι προφανές ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξηση της αξία των λιανικών πωλήσεων γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Ε.        Σήμερα, εν μέσω συνθηκών πληθωρισμού, τα προϊόντα θα πρέπει να αναδεικνύουν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκευασίες των νέων προϊόντων γάλακτος που κυκλοφορούν στην αγορά της Ταϊβάν τονίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.
  • Χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη.
  • Χωρίς τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
  • Περιέχει διατροφικές ίνες και βιταμίνες.
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, λίγες θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
  • Κατάλληλο για αμιγώς χορτοφάγους.
  • Εμπλουτισμένο σε ασβέστιο.
  • Βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης.
  • Συμβάλει στην ευεξία.
  • Εμπλουτισμένο με κολλαγόνο, λεκιθίνη ή/και φυλλικό οξύ.

Στ.       Οι επιπτώσεις της πανδημίας οδήγησαν τους καταναλωτές της Ταϊβάν να στραφούν προς προϊόντα τροφίμων και ποτών με πρόσθετη διατροφική αξία, που ενισχύουν την υγεία. Καθώς η καθημερινότητα επανέρχεται στην κανονικότητα, η ευκολία επανέρχεται ως βασικός παράγοντας των αποφάσεων των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προχωρούν σε αγορές προϊόντων μακράς διάρκειας ζωής, μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξή του και στο μέλλον.

Η Ταϊβάν αναμένεται να έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ανατολική Ασία, το 2022. Παρά το γεγονός ότι, σήμερα, πλήττεται από πληθωριστικές τάσεις, οι καταναλωτές φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να προβούν σε αγορές τροφίμων και ποτών υψηλής στάθμης, εάν τα αντίστοιχα προϊόντα ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους για ευκολία, ενίσχυση της υγείας και συμβολή στην προσωπική ευτυχία.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov