Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) και αύξηση στο +1,0% του βασικού επιτοκίου της – Νεώτερες προβλέψεις για οικονομία και εξέλιξη πληθωρισμού.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 23/12/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Schweizerische Nationalbank
Κείμενο:

Α.         Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αυστηροποίησε πριν λίγες ημέρες περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της και αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο +1,0%. Με τον τρόπο αυτό, αποσκοπεί να αντισταθμίσει τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και την περαιτέρω διεύρυνση του πληθωρισμού. Όπως και κατά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, η επίσημη ανακοίνωση της SNB αναφέρει πως δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες απαραίτητες αυξήσεις του επιτοκίου για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η SNB συνεχίζει επίσης να είναι διατεθειμένη να δραστηριοποιηθεί καταλλήλως στην αγορά συναλλάγματος, αν χρειαστεί.

            Οι καταθέσεις όψεως των τραπεζών στην SNB θα τοκίζονται με το βασικό επιτόκιο του +1,0% μέχρι ενός ορισμένου ορίου. Ισοζύγια πάνω από αυτό το όριο θα τοκίζονται με επιτόκιο +0,5%. Με αυτό διαβαθμισμένο επιτόκιο των καταθέσεων όψεως και με πράξεις ανοικτής αγοράς, η SNB επιθυμεί να διασφαλίσει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της χρηματαγοράς παραμένουν κοντά στο βασικό επιτόκιό της.

Β.         Σύμφωνα με την SNB, η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός σε πολλές χώρες είναι αισθητά υψηλότερος από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Κατά συνέπεια, πολλοί σκλήρυναν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική.

            Στο βασικό της σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, η SNB αναμένει ότι αυτή η δύσκολη κατάσταση θα διατηρηθεί προς το παρόν. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιασθεί αδύναμη κατά τα προσεχή τρίμηνα και ο πληθωρισμός θα παραμείνει, προς το παρόν, αυξημένος. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, ο πληθωρισμός στο εξωτερικό θα πρέπει να επιστρέψει σε πιο ήπια επίπεδα, και λόγω της ολοένα και πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται σε πολλά μέρη.

            Αυτό το σενάριο για την παγκόσμια οικονομία υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους. Η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη, λ.χ., θα μπορούσε να επιδεινωθεί εκ νέου. Ταυτόχρονα, ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί και να απαιτήσει ακόμη ισχυρότερες αντιδράσεις νομισματικής πολιτικής στο εξωτερικό. Τέλος, η πανδημία παραμένει σημαντική πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία.

Γ.         Στην Ελβετία, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό +1,0% το τρίτο τρίμηνο. Έτσι, η οικονομική δυναμική παρέμεινε το ίδιο υποτονική, όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα. Ενώ πολλοί τομείς υπηρεσιών αναπτύχθηκαν ευνοϊκά, η προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία μειώθηκε και πάλι ελαφρά.

            Η κατάσταση στην αγορά εργασίας παρέμεινε θετική. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται και η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς για άλλη μια φορά. Η συνολική οικονομική παραγωγική ικανότητα αξιοποιήθηκε ικανοποιητικά μέχρι πρόσφατα.

            Το ΑΕΠ της Ελβετίας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου +2,0% φέτος. Η ασθενέστερη ζήτηση από το εξωτερικό και οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να επιβραδύνουν αισθητά την οικονομική δραστηριότητα κατά το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η SNB εξακολουθεί να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου +0,5% το 2023.

            Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένος προς το παρόν. Η νέα υπό όρους πρόβλεψη της SNB για τον πληθωρισμό βασίζεται στην υπόθεση ότι το βασικό επιτόκιο της SNB θα παραμείνει +1,0% καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Μέχρι τις αρχές του 2023, η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη του Σεπτεμβρίου τ.έ., λόγω της ελαφρώς χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου. Από τα μέσα του 2023, η νέα πρόβλεψη είναι υψηλότερη και ανέρχεται σε +2,1% στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

            Οι ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις από το εξωτερικό και η διεύρυνση των αυξήσεων των τιμών στις διάφορες κατηγορίες αγαθών του δείκτη τιμών καταναλωτή σημαίνουν ότι η νέα πρόβλεψη είναι υψηλότερη μεσοπρόθεσμα, παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της SNB. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει πλέον σε μέσο ετήσιο όρο +2,9% για το 2022, +2,4% για το 2023 και +1,8% για το 2024. Χωρίς τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό θα ήταν ακόμη υψηλότερη μεσοπρόθεσμα.

            Όπως συμβαίνει για το εξωτερικό, οι προβλέψεις για την Ελβετία υπόκεινται επίσης σε μεγάλη αβεβαιότητα. Ειδικότερα, μια έντονη οικονομική ύφεση στο εξωτερικό ή μια έντονη έλλειψη ενέργειας θα είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.

            Τέλος, η αύξηση των ενυπόθηκων δανείων, καθώς και των τιμών των μονοκατοικιών και των διαμερισμάτων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη τα τελευταία τρίμηνα, ενώ οι τιμές των επενδυτικών ακινήτων συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης.  

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov