Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου «Battlefield ReDefined»
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 02/02/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

Ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό την Τρίτη 24.1 τ.ε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου. Το Συνέδριο υπό την ονομασία “Battlefield ReDefined” διοργάνωθηκε από την CD Multimedia Services σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης το διήμερο 23-24.1. τ.ε. σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) και τις κυπριακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) και τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας.

            Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της αμυντικής βιομηχανίας της Κύπρου, των νέων τάσεων και τεχνολογιών στους τομείς άμυνας, ασφάλειας και διαστήματος καθώς και των προοπτικών συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων και επιχειρήσεων. Αναλύθηκαν, παράλληλα, οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης στους προαναφερθέντες τομείς στην Κύπρο, αξιοποιώντας τις βιομηχανικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. Σύμφωνα, τέλος, με τους διοργανωτές, πέραν των νέων τάσεων και τεχνολογιών και συμπερασμάτων από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία να καταγραφούν οι ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

            Στο Συνέδριο παρενέβησαν με παρουσιάσεις και χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων ο κ/ Υπουργός Άμυνας κ. Χ. Πετρίδης, η κα Getty Oper, αξιωματούχος της Ε.Ε. από τη Γεν. Δ/νση DEFIS, η κα Julie Fievet, υπεύθυνη για τα προγράμματα Ελλάδος και Κύπρου του γαλλικού ομίλου GICAN (Groupement des Industries de Construction et Activités Navales), ο Δρ. Μ. Σιζόπουλος, Πρόεδρος της                                  κ/ Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και Άμυνας, ο κ. Η. Χατζηκουμή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ Δρ. Τ. Κουνούδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΛΕΑΑ) κ. Ν. Παπάτσας κ.α.

            Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΚΣΕΕΚ και ΕΛΕΑΑ με στόχο την οριζόντια δικτύωση του ελλαδικού και κυπριακού οικοσυστήματος άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του κ/ Υπουργού Άμυνας κ. Χ. Πετρίδη και του Πρέσβη κ. Ι. Παπαμελετίου.

            Στην ομιλία του ο κ/ Υπουργός Άμυνας κ. Χ. Πετρίδης υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας

στην Ουκρανία και εξέφρασε την ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα καθώς και ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις για επενδύσεις στην άμυνα. Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης η Κύπρος έχει αυξήσει σημαντικά, τα τελευταία δυο χρόνια, τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στο 1,98% του ΑΕΠ, μεγάλο ποσοστό, των οποίων αφορούν πέραν του εξοπλισμού, στην έρευνα και την τεχνολογία. Η Κύπρος, συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης, είναι εταίρος σε θέματα περιφερειακής αμυντικής συνεργασίας, καλύπτοντας ένα δίκτυο συνεργασιών που επεκτείνεται σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ινδία, τα ΗΑΕ, η Ιταλία, η Σερβία, η Ιορδανία, η Σλοβακία, η Γερμανία και, βεβαίως, η Ελλάδα. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς αμυντικές συμμαχίες της και να ενεργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Καταλήγοντας, επεσήμανε την προσήλωση της κ/Δημοκρατίας στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων και τη διατήρηση μιας δυνατής Εθνικής Φρουράς, ικανής να αποτελεί αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη. Ειδικά για το Μνημόνιο Κατανόησης ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι αποτελεί πρωτοβουλία προστιθέμενης αξίας στο έργο των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, η οποία προσδίδει νέες προοπτικές χρηματοδότησης προς όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

            Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο κ. Η. Χατζηκουμή, αναφέρθηκε στη σημασία της κ/ αμυντικής βιομηχανίας για την επιχειρησιακή αυτονομία και ετοιμότητα των κ/Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την ανταγωνιστικότητα της κ/ οικονομίας και έθεσε το ζήτημα της ανάγκης σύστασης ενός Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας για την εκπόνηση της Κυπριακής Αμυντικής Στρατηγικής.

            Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της κ/ Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και Άμυνας Δρ. Σιζόπουλος, εξέφρασε τη στήριξη της κ/ Βουλής σε πρωτοβουλίες, που προάγουν τη συνεργασία σε καινοτόμες τεχνολογίες άμυνας και ασφάλειας.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov