Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Ο αριθμός των λογαριασμών σε ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος αυξήθηκε κατά 273% το 2022.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 15/02/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο:

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, ο αριθμός των λογαριασμών ηλεκτρονικού χρήματος στο τέλος του περασμένου έτους αυξήθηκε σε 73.000. Το ποσοστό αυτό είναι 273% υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από το 2019 ο αριθμός των λογαριασμών ηλεκτρονικού χρήματος έχει αυξηθεί κατά 8,6 φορές.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι ο αριθμός των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα έφτασε τα 10,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2021. Αντίστοιχα, ο συνολικός όγκος συναλλαγών έφτασε τα 45,3 δισ. λεκ, με αύξηση 190% σε σχέση με το 2021.

Έως και το τέλος του 2022 είχαν αδειοδοτηθεί προς λειτουργία από την ΤτΑ εννέα (9) «ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος» (electronic money institutions), 6 εκ των οποίων εντός των τελευταίων 2 ετών. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Banka Kombetare Tregetare (BKT) δημιούργησε το BKT Pay, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού χρήματος και πληρωμών που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τη «μητρική» τράπεζα.

16.2.2023, Πηγή: Monitor

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov