Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προσέλκυση-ρεκόρ επενδυτικών σχεδίων στη Γαλλία το έτος 2022
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 02/03/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική υπηρεσία “Business France” (www.businessfrance.fr), η Γαλλία το έτος 2022 σημείωσε ρεκόρ στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων, αφού παρατηρήθηκε σχετική αύξηση 7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, η Γαλλία παρέμεινε ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Ειδικότερα, το έτος 2022, κατεγράφησαν στη χώρα 1.725 επενδυτικές αποφάσεις, οι οποίες συνέδραμαν στη διατήρηση ή τη δημιουργία 58.810 νέων θέσεων εργασίας. Προέρχονταν από περίπου 60 διαφορετικές χώρες, ωστόσο στην συντριπτική τους πλειοψηφία (65%) ήσαν από την Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτησαν φέτος την 1η θέση ως επενδυτική χώρα στη Γαλλία με 280 επενδυτικά σχέδια (16%) και δημιουργία 17.107 θέσεων εργασίας (29%), έπεται η Γερμανία, με 256 σχέδια (15%) και 7.181 θέσεις εργασίας 12%) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 176 σχέδια και 4.071 θέσεις εργασίας.

Οι δε τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετίζονταν με την βιομηχανία, ενέργεια,, ανακύκλωση, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αγροαδιατροφικό τομέα και υγεία.

Σε σχετική δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ε. Μακρόν ανέφερε πως το έτος 2022 αποτελεί μία χρονιά-ρεκόρ, αφού η η Γαλλία προσέλκυσε περισσότερο από ποτέ ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας, προσθέτοντας μάλιστα πως η πολιτική των τελευταίων 6 ετών αποδίδει καρπούς.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανικής Κυριαρχίας και Ψηφιακής Τεχνολογίας κ. Bruno Le Maire δήλωσε σχετικώς πως τα προαναφερθέντα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν την ελκυστικότητα της Γαλλίας, η οποία είναι αποτέλεσμα τόσο των πρωτοβουλιών των επιχειρηματιών, όσο και των προσπαθειών της κυβέρνησης για απλοποίηση της επιχειρηματικής ζωής. Επενδυτικά προγράμματα όπως το France 2030, η ανταγωνιστικότητα του γαλλικού φορολογικού συστήματος-ιδιαίτερα υπέρ της καινοτομίας-η ποιότητα των υποδομών και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αποτελούν παραμέτρους που συνέβαλαν στο εν θέματι αποτέλεσμα. Επιπλέον, χαιρέτησε τις επενδυτικές επιλογές των Αμερικανών, Γερμανών και Βρετανών συμμάχων και φίλων της Γαλλίας, οι οποίοι δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Γαλλίας για καινοτομία και δημιουργία. Τέλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει την τρέχουσα χρονιά αναφορικά με την πράσινη εκβιομηχάνιση, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προσέλκυση διεθνών επενδυτών σ' όλη την επικράτεια της Γαλλίας.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως ένας σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει την προσέλκυση Α.Ξ.Ε. στη Γαλλία το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act - IRA), ο οποίος υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 και τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2023 στις Η.Π.Α.. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει μέτρα συνολικού ύψους 369 δισ. δολαρίων (χρηματοδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα) για επενδύσεις σε "καθαρές" μορφές ενέργειας και αφορά επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στις Η.Π.Α. έναντι τρίτων χωρών. Μολονότι πρωταρχικός στόχος του I.R.A .πιθανότατα ήταν ο επαναπατρισμός επιχειρήσεων από την Κίνα, η Ευρώπη και δη η Γαλλια πρόκειται βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μετανάστευσης επιχειρήσεων από την επικράτειά της προς τις Η.Π.Α.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov