Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Τυνησία-Διαχείριση Υδάτων και Ξηρασία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 27/04/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Α. Πρώτη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον τομέα των υδάτων

Ο Όμιλος Σουέζ ανακοίνωσε την Τετάρτη 26/4 τ.ε. ότι ολοκλήρωσε την «πρώτη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα του νερού στην Τυνησία», ενώνοντας τις δυνάμεις του με την δημόσια υπηρεσία Onas στην αποχέτευση λυμάτων της νότιας περιοχής της Τυνησίας που εξυπηρετεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Στην πολυεθνική που εδρεύει στη Γαλλία έχει ανατεθεί «η λειτουργία της δημόσιας συλλογικής υπηρεσίας υγιεινής για τις κυβερνήσεις του Sfax, του Gabès, της Médenine και του Tataouine», σύμφωνα με δελτίο τύπου από τον Όμιλο Σουέζ. Αυτή η 10ετής σύμβαση παραχώρησης, η οποία καλύπτει συνολικό ποσό 200 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα για τα έργα αποκατάστασης και επέκτασης υποδομών και από το κράτος της Τυνησίας για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Όμιλος Σουέζ με αρκετούς εταίρους έχουν επιλεγεί «για να εξασφαλίσουν την αποχέτευση των λυμάτων για τους 960.000 κατοίκους» των εν λόγω περιοχών «στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του νότου της χώρας και με την επιθυμία να αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Η Νότια Τυνησία, η κυβέρνηση της οποίας άρχισε να δεσμεύει το πόσιμο νερό στα τέλη Μαρτίου, πολύ πριν από το καλοκαίρι, λόγω μιας άνευ προηγουμένου έντονης ξηρασίας, χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα άνυδρο κλίμα και θεωρείται ως μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Η τρέχουσα υποδομή στην περιοχή που καλύπτεται από τη σύμπραξη αποτελείται από 14 σταθμούς επεξεργασίας, 106 αντλιοστάσια και 1.900 km αποχετευτικού δικτύου. Εκτός από την ανανέωση του υπάρχοντος εξοπλισμού, η σύμβαση προβλέπει εργασίες που θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, «την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων στη γεωργία» και την «επεξεργασία του αζώτου και του φωσφόρου που περιέχονται στα λύματα» προκειμένου να απορρίπτεται στη φύση καλύτερη ποιότητα νερού , σύμφωνα με τον Όμιλο Σουέζ. Η Sabrina Soussan, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Suez, χαιρέτισε αυτή την πρώτη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, θεωρώντας ότι ανταποκρίνεται στην επιθυμία της, που εκφράστηκε σε πρόσφατη διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό, για «καλύτερο συντονισμό μεταξύ των τομέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των αναγκών σε νερό κατά τα έτη που θα έρθουν". Σύμφωνα με την κ. Soussan, πρόκειται για ένα «δομικό έργο που θα κάνει τη χώρα σημείο αναφοράς όσον αφορά τη διαχείριση της υγιεινής στην αφρικανική ήπειρο».

 

Β. Η συγκομιδή των δημητριακών δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο της προηγούμενης συγκομιδής

Η Ένωση Γεωργίας και Αλιείας της Τυνησίας (UTAP) αναφέρει ότι η ξηρασία σε) αναφέρει ότι η ξηρασία σε περισσότερο από το 70% των εκμεταλλεύσεων σιτηρών έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια την επόμενη σεζόν. Φέτος, η Τυνησία βιώνει μια από τις πιο σκληρές περιόδους ξηρασίας λόγω της έλλειψης βροχής για πολλούς μήνες, προκαλώντας ζημιές σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων σιτηρών που σπάρθηκαν στην αρχή της σεζόν. Η έλλειψη βροχόπτωσης φέτος δεν βοήθησε να ολοκληρωθεί η βλάστηση των σιτηρών, με τις περισσότερες περιοχές να έχουν πληγεί και να καλύπτουν περίπου 800.000 εκτάρια. Η Ένωση Γεωργίας και Αλιείας εργάζεται για τη διενέργεια πλήρους απογραφής των περιοχών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή, προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα η τελική ζημιά, να κινηθούν διαδικασίες σχετικά με την αναδιάταξη δανείων προς τους αγρότες και να ληφθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις από το Φυσικό Ταμείο Καταστροφών. Ο Mohamed Rjaibia, μέλος της Οργάνωσης Αγροτών που είναι υπεύθυνος για τις καλλιέργειες αγρού, είπε ότι η Τυνησία βιώνει μια από τις χειρότερες γεωργικές περιόδους φέτος λόγω της σοβαρής ξηρασίας που έπληξε τη χώρα, επισημαίνοντας ότι περίπου το 70% των καλλιεργειών σιτηρών ήταν επηρεάζονται, σημειώνοντας στο ίδιο πλαίσιο ότι η ζημιά αφορά μεγάλες περιοχές των επαρχιών Beja και Jendouba, επιπλέον της καταγραφής σημαντικών ζημιών στις επαρχίες Kef, Siliana, Zaghouan, Kasserine και Kairouan. Επίσης ανέφερε ότι το κόστος της απώλειας του 70% της έκτασης σιτηρών θα είναι πολύ υψηλό για τους αγρότες και όλους τους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων τροφίμων, τονίζοντας ότι οι τομείς της Κτηνοτροφίας και της παραγωγής γάλακτος θα πληγούν σοβαρά. και η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες δημητριακών για να εξασφαλίσει την προμήθεια βασικών προϊόντων. Υπογράμμισε, από την ίδια οπτική γωνία, ότι οι σιτηροπαραγωγικές περιοχές του βορρά είναι οι κύριοι προμηθευτές ζωοτροφών σε όλες τις επαρχίες της χώρας, διευκρινίζοντας ότι η ζημιά που θα προκληθεί στις εκμεταλλεύσεις σιτηρών θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ζωοτροφών. Η φετινή συγκομιδή σιτηρών είναι απίθανο να είναι μεγαλύτερη από το ένα τρίτο των 7 εκατομμυρίων quintals του περασμένου έτους, είπε, σημειώνοντας ότι οι αρχές καλούνται να διαχειριστούν σωστά τις ποσότητες που θα συλλεχθούν προκειμένου να παράσχουν σπόρους για την επόμενη σεζόν.

Οι σοδειές της περασμένης σεζόν ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια quintal και αποτελούνταν κυρίως από σκληρό σιτάρι. Σύμφωνα με το Office des Céréales, οι συγκομιδές στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στις διάφορες ζώνες παραγωγής ανήλθαν σε 7,433 εκατομμύρια quintal. Αυτές οι ποσότητες περιλαμβάνουν μαλακό σιτάρι, κριθάρι και σκληρό σιτάρι, που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια quintal. Το Υπουργείο Γεωργίας σχεδίαζε να επιτύχει αυτάρκεια σε σκληρό σιτάρι από το 2023 με παραγωγή 12 εκατομμυρίων τόνων, με τόνωση της παραγωγής, αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου και βελτίωση των τιμών των σιτηρών κατά την αγορά από τους παραγωγούς. Το σχέδιο τόνωσης της παραγωγής περιελάμβανε την επέκταση των περιοχών παραγωγής σκληρού σίτου σε 800.000 εκτάρια από 600.000 σήμερα. Το περασμένο καλοκαίρι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι η Τυνησία βιώνει μια ξηρή χρονιά κάθε τρία χρόνια και ότι το 75% της εθνικής επικράτειας απειλείται από ερημοποίηση, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές, η οποία επηρεάζει άμεσα τη γεωργική παραγωγή και τους στρατηγικούς τομείς. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία της χώρας που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο του 2021 επιβεβαίωσε ότι η Τυνησία απειλείται με απώλεια των φυσικών της πόρων, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις. Οι καλλιέργειες σιτηρών λόγω της ξηρασίας στο ποσοστό του ενός τρίτου της καλλιεργούμενης έκτασης θα φτάσουν μόνο το ένα εκατομμύριο εκτάρια έως το 2030. Ως αποτέλεσμα, ο γεωργικός τομέας θα παρουσιάσει μείωση της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ που δεν θα υπερβαίνει περίπου το 5-10%.

Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι ο αγροτικός τομέας, με τη σειρά του, θα υποστεί οικονομικές απώλειες που ισοδυναμούν με 5-10% του κλαδικού ΑΕΠ έως το 2030, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Τυνησία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε διαταραχές στον εφοδιασμό σιτηρών, αφού εισήγαγε το 60% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι και το 66% των αναγκών της σε κριθάρι από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία πέρυσι.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov