Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

62η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Λευκωσία 25.4.2023
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 14/05/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:
   

          Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου τ.έ. η 62η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδη, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, Υπουργών, βουλευτών, αξιωματούχων του δημοσίου τομέα, Πρέσβεων και μελών διπλωματικών αποστολών, επιχειρηματιών και πλήθους άλλων επισήμων και προσκεκλημένων. Το καταστατικό μέρος, που πραγματοποιήθηκε παρουσία μόνο των μελών της Ομοσπονδίας, περιελάμβανε την επικύρωση των πρακτικών της 61ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (25.5.22), την έγκριση της Έκθεσης του Συμβουλίου και του Ισολογισμού για το 2022, την εκλογή/επανεκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τον διορισμό Ελεγκτών και τον Απολογισμό Δράσης από τον Πρόεδρο. Στο τελετουργικό μέρος, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων από την επιχειρηματική κοινότητα, από φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εκπροσώπους Πρεσβειών, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γεν. Δ/ντής της ΟΕΒ, κ. Μ. Αντωνίου και ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) κ. Ο. Θεοδούλου και ομιλίες ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Α. Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδης.

          Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Α. Αντωνίου επικεντρώθηκε σε οριζόντια ζητήματα, που αφορούν στο σύνολο της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και ζήτησε όπως η εισαγωγή οποιωνδήποτε μέτρων φορολογικού ή δασμολογικού χαρακτήρα να αναβληθεί μέχρι την ομαλοποίηση των πιέσεων αυτών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τυχόν αυξήσεις στο εργατικό κόστος θα πρέπει να γίνονται σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας. Ανέφερε ως σημαντικούς παράγοντες προόδου για την Κύπρο την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος -Το Αύριο», τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη στροφή της χώρας σε βιώσιμες επενδύσεις.

            Για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Αντωνίου επισήμανε τις βασικές επιδιώξεις της ΟΕΒ, που είναι η νομοθέτηση της Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, την αντικατάσταση του συστήματος της ΑΤΑ με ένα νέο πιο σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής μισθών, την ενίσχυση των διαδικασιών στελέχωσης επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων. Για τον τομέα της ενέργειας τόνισε τη σημασία της προσιτής και φθηνής ενέργειας και αναφέρθηκε στις προκλήσεις των επομένων ετών, όπως το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την έλευση του φυσικού αεριού, τη χρήση του πράσινου υδρογόνου, την ανάγκη για προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου. Έκανε, τέλος, ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα διενέργειας βιώσιμων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της παιδείας, τη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της λειτουργικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

            Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδης ανέπτυξε το όραμα του ιδίου και της κυβέρνησής του για την οικονομία και το επιχειρείν.

            Ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης για συνεργασίες προς εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως για παράδειγμα αυτές που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιλώντας ειδικότερα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε Κύπριους, νομικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα, έκανε λόγο για μια επιπρόσθετη πρόκληση, που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως για τον ίδιο προσωπικά αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας η ανάγκη διαφύλαξης του ονόματος της χώρας ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου. Επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα της.

            Ανέφερε επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της οποίας είναι θερμός υπέρμαχος και τόνισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του παρέλαβε μια υγιή οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια σειρά υλοποιημένων ή σε προχωρημένη φάση υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης και χαρακτήρισε την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ως τον κύριο εκπρόσωπο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αξιόπιστο και πολύτιμο εταίρο για την κυβέρνηση, που συμβάλλει όχι μόνο στην οικονομική πρόοδο, αλλά και στην προώθηση καινοτόμων προτάσεων για την επιχειρηματικότητα.

            Έκανε, τέλος, αναφορά και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης «Όραμα 2035», που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με τη μετάβαση υφιστάμενων τομέων σε πιο δυναμικές μορφές ανάπτυξης και την προώθηση νέων παραγωγικών τομέων, όπως της έρευνας και της τεχνολογίας, οι οποίοι είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

        

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov