Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Τροποποιήσεις του Νόμου για την Πολεοδομία και τη Δόμηση
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 19/07/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Vesić, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε  τροποποιήσεις του νόμου περί Πολεοδομίας και Δόμησης, με στόχο την κατάργηση του Νόμου για τη Μετατροπή (του ιδιοκτησιακού καθεστώτος), από τον οποίο το κράτος έχει έσοδα περίπου 31 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια. Συμφώνα με τον κ. Vesić, το εν λόγω ποσό, αποτελεί αμελητέα συνεισφορά στον προϋπολογισμό της χώρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μέσω της εφαρμογής αυτού του νόμου, πάνω από το 98% των μετατροπών ιδιοκτησιακού καθεστώτος, έγιναν χωρίς καμία αποζημίωση, επειδή ο Νόμος για τη Μετατροπή παρείχε τη δυνατότητα στον επενδυτή ή τον ιδιοκτήτη να λάβει, επίσης χωρίς καταβολή  οποιουδήποτε ποσού, εκτός από το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκαν οι κύριες εγκαταστάσεις, και την περιβάλλουσα γη που ήταν απαραίτητη για τακτική χρήση αυτών (όπως π.χ. χώροι στάθμευσης, χώροι πρόσβασης, κλπ).

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η κατάργηση του παρόντος Νόμου θα απελευθερώσει σημαντικές εκτάσεις για κατασκευαστικές δραστηριότητες, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην αύξηση της αξίας των εκτελούμενων κατασκευαστικών εργασιών και στην αύξηση του ΑΕΠ της Δημοκρατίας της Σερβίας». Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της κατάργησης του νόμου περί μετατροπής, εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει σημαντικό αριθμό εκτάσεων για οικοδομικές δραστηριότητες, που δυνητικά, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή εγκαταστάσεων μεγάλων επιφανειών. Κατά συνέπεια, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εκδοθέντων αδειών κατασκευής και χρήσης και ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης ολόκληρου του κατασκευαστικού τομέα.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς οι διαδικασίες έγκρισης και κατασκευής μερικές φορές διαρκούν τρία, τέσσερα, ακόμη και μέχρι εννέα χρόνια, τα δημόσια έσοδα, μέσω του ΦΠΑ, του φόρου ακίνητης περιουσίας και των αγοροπωλησιών διαμερισμάτων και εμπορικών χώρων, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχουν αποδώσει οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις του εν λόγω  Νόμου.

Πέραν των ανωτέρω, με τις τροπολογίες του Νόμου περί Πολεοδομίας και Δόμησης εισάγονται κάποια νέα στοιχεία όπως:

- η ηλεκτροκίνηση: Θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε οικιακές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις γραφείων καθώς και στα πρατήρια βενζίνης στους αυτοκινητόδρομους τα οποία θα πρέπει να εγκαταστήσουν φορτιστές και

 - η υποχρέωση όλα τα οχήματα να  έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζημιών υπέρ τρίτων.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης οι τροποποιήσεις στο νόμο αποσκοπούν στη  βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, με την εφαρμογή νέων λειτουργιών, οι οποίες καθιστούν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη τη διαδικασία σύνταξης και τροποποίησης της πολεοδομικής άδειας.  Επίσης, βελτιώνεται η πράσινη ατζέντα καθώς προβλέπεται ότι  όλα τα κτίρια άνω των 10.000 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να διαθέτουν πράσινο πιστοποιητικό και εισάγεται το ενεργειακό διαβατήριο (πιστοποιητικό) για τα κτίρια.

Τέλος, ο κ. Vesić επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νόμου είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι οι αρμόδιοι για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη αν δεν τις εκδώσουν έγκαιρα, καθώς και ότι οι δημόσιοι φορείς έκδοσης αδειών δεν θα μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει.

Πηγή: eKapija

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov