Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας σε εγκαίνια 87ης ΔΕΘ-Συμμετοχή σε εκδήλωση Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (10.09.23).
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 13/09/2023
Συναπτόμενο αρχείο: φωτογραφικο υλικο ΔΕΘ bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

ΘΕΜΑ:

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας σε εγκαίνια 87ης ΔΕΘ-Συμμετοχή σε εκδήλωση Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (10.09.23).

 

 

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, από 9 έως 12 Σεπτεμβρίου 2023, τα εγκαίνια και οι επισκέψεις Βούλγαρων επισήμων, της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η βουλγαρική συμμετοχή αποτελείται από 60 επιχειρήσεις από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών και αναπτύσσεται στο περίπτερο 13, καλύπτοντας 2600 τμ. Η εν λόγω Έκθεση αποτέλεσε για ακόμη ένα έτος σημαντικό «σημείο συνάντησης» για περισσότερους από 1500 εκθέτες και εμπορικές επιχειρήσεις. Με 1500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 Επιμελητηρίων και εννέα θεματικά αφιερώματα, η 87η ΔΕΘ αποτελεί από τις 9 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου το επίκεντρο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

Τιμώμενη χώρα Βουλγαρία: Πέντε πανευρωπαϊκοί διάδρομοι μεταφορών διέρχονται από τη Βουλγαρία, συνδέοντας την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και αναμένει να ενταχθεί στο χώρο Σένγκεν μέχρι το τέλος του 2023. Αναμένεται επίσης να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2025, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις εκεί. Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας,  η Ελλάδα είναι ένας ξένος οικονομικός εταίρος προτεραιότητας της Βουλγαρίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και γειτνιάζουν γεωγραφικά. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αναπτύσσουν ενεργά και με επιτυχία τη συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία 2021-2027». Οι προτεραιότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι σύμφωνες με τη στρατηγική Next Generation EU και θα επικεντρωθούν στην καινοτομία, τη ψηφιοποίηση, τη συνδεσιμότητα, την κοινωνική συνοχή, την οικολογία. Εν σχέσει με την καινοτομία, η Βουλγαρία είναι ένας τόπος που παρέχει όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτομιών σε διάφορους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λύσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), της άμυνας, της διαστημικής πολιτικής και άλλων. Η Βουλγαρία είναι περιφερειακός ηγέτης στη δημιουργία οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία για το 2022, η χώρα ηγείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πάνω από 1600 νεοφυείς επιχειρήσεις. Όσον αφορά στις επενδύσεις, η Βουλγαρία είναι μια χώρα με σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, με μερικούς από τους χαμηλότερους φόρους στην Ευρώπη και τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Το περιβάλλον αυτό παρέχει μια σειρά εργαλείων που ενθαρρύνουν τα επιχειρηματικά σχέδια. Οι κύριοι τομείς που έχουν δει τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια είναι η υψηλή τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι πράσινες τεχνολογίες, η ενέργεια και οι υποδομές μεταφορών.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται B2B συναντήσεις ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο επίπεδο 13, όπου φιλοξενείται η τιμώμενη χώρα Βουλγαρία. Ήδη μέσω ειδικής πλατφόρμας-υπό την οργανωτική ευθύνη ΔΕΘ-HELEXPO και ΣΒΕ-έχουν κλείσει τα ραντεβού τους 150 ελληνικές και βουλγαρκές επιχειρήσεις από τους τομείς της τεχνολογίας-πληροφορικής-τεχνητής νοημοσύνιης, των κατασκευών, της τεχνολογίας τροφίμων, της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και των καλλυντικών. Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζει και το θεματικό αφιέρωμα Akademia στο περίπτερο 14, που έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας. Στις 10.09.23 το απόγευμα, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση/panel σε πρυτανικό επίπεδο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το Technical University-Sofia, με την ευκαιρία της συμμετοχής της Βουλγαρίας ως τιμώμενης χώρας, ενώ υπεγράφη συμφωνία ακαδημαϊκής συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων.

Στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε επίσης στις 10 Σεπτεμβρίου εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε συνεργασία με το Βουλγαροελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας (BHCCI) με θέμα τις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν περίπου 40 επιχειρηματίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά τη διάρκεια παραμονής μας στη 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήσαμε σειρά κατ’ ιδίαν επαφών με ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και με βούλγαρους εκθέτες και επιχειρηματίες. Ένα άλλο σημαντικό σημείο των επαφών μας ήταν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με θεσμικούς επιχειρηματικούς φορείς της χώρας μας και η διαπίστωση του έντονου ενδιαφέροντός τους για τη βουλγαρική επιχειρηματική αγορά. Παρευρέθηκαν θεσμικά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια Φλώρινας, Ιωαννίνων και Σερρών και οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Συζητήσαμε με τους ως άνω φορείς επί ενδεχομένων επιχειρηματικών σχεδίων για την προώθηση των εξαγωγικών προσπαθειών των μελών τους αναφορικά με την αγορά της Βουλγαρίας. Μείναμε σύμφωνοι για την προετοιμασία σχετικών επιχειρηματικών αποστολών στη  Βουλγαρία, στο άμεσο μέλλον.

Εν κατακλείδι, η Έκθεση κρίνεται ως επιτυχημένη για το ελληνικό επιχειρείν στη Βουλγαρία, με πλήθος B2B συναντήσεων αλλά και πολλά υποσχόμενη σε θεσμικό επίπεδο.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov