Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικές Εξελίξεις στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 04/10/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Α. Άρνηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Ο Πρόεδρος Kaïs Saïed συναντήθηκε στις 2/10 με τον Υπουργό Εξωτερικών, Nabil Ammar, ο οποίος του παρουσίασε έκθεση σχετικά με τις συναντήσεις του στα Ηνωμένα Έθνη, στη Μόσχα και στην Πρετόρια. Ο Πρόεδρος Saïed χαιρέτισε τη νέα εικόνα που έχει η Τυνησία στην διεθνή κοινότητα και ανακοίνωσε την άρνηση της προσφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοπρέπεια των Τυνήσιων αρνείται κάθε συμφωνία που επηρεάζει την κυριαρχία της χώρας και επειδή αυτή η προσφορά είναι αντίθετη με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τυνησίας και ΕΕ.

Β. Προοπτική για εισαγωγή σιτηρών από την Ρωσία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 με τον Υπουργό Εξωτερικών Nabil Ammar, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επεσήμανε ότι "η Τυνησία ήταν ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023".

"Το εμπόριο ξεπέρασε τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι ένας καλός δείκτης δεδομένων των συνθηκών στον κόσμο, και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η αύξηση των αγορών προϊόντων τυνησιακής προέλευσης, ιδίως αγροτικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ό,τι άλλο εκτιμάται ιδιαίτερα από τους Ρώσους καταναλωτές", δήλωσε ο Sergey Lavrov.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να εργαστούν για το άνοιγμα νέων τομέων συνεργασίας, αναφέροντας επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του διαστήματος και του τουρισμού.

"Συζητήσαμε επίσης τις προοπτικές για την αγορά ρωσικών δημητριακών και η πρώτη παρτίδα έχει ήδη σταλεί στην Τυνησία. Η διευθύνουσα σύμβουλος του τυνησιακού συμβουλίου σιτηρών συναντάται επί του παρόντος με τους Ρώσους ομολόγους της για να συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των παραδόσεων", συνέχισε.

Ο Sergey Lavrov συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία "υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να ενισχύσει την οικονομία και το κράτος της", προσθέτοντας ότι η χώρα του άκουσε "με ικανοποίηση" τις πληροφορίες σχετικά με τις "αλλαγές που σχεδιάζει ο Πρόεδρος Kaïs Saïed".

Γ. Οι εξαγωγές ενέργειας, ορυκτών και φωσφορικών αλάτων αυξάνονται.

Ειδικότερα, ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση των εξαγωγών, με αύξηση 79,3% έως το τέλος Αυγούστου 2023, κυρίως λόγω των εξαγωγών αργού πετρελαίου προς την Ιταλία.

Η τάση των εξαγωγών, εκφρασμένη σε τρέχουσες τιμές και προσαρμοσμένη για εποχικές διακυμάνσεις και ημερολογιακές επιδράσεις, δείχνει επίσης ότι, στη δεύτερη θέση, ήταν οι εξαγωγές των τομέων των ορυχείων, των φωσφορικών αλάτων και των παραγώγων που αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 37,5%, ιδίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δείκτες για τον τομέα των φωσφορικών αλάτων έχουν βελτιωθεί, ιδίως όσον αφορά τις εξαγωγές στις παγκόσμιες αγορές, με μια σειρά από αγορές (ευρωπαϊκές, ασιατικές και λατινοαμερικανικές) να ανακάμπτουν και πάλι, εκτός από την τουρκική αγορά.

Δ. Ανάπτυξη της τυνησιακής οικονομίας.

"Το 2024, η οικονομική ανάπτυξη της Τυνησίας θα μπορούσε να φθάσει το 2,5% χάρη στον ισχυρό τουριστικό τομέα, τις πωλήσεις φωσφορικών αλάτων και τη συμφωνία με το ΔΝΤ", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στην τελευταία της έκθεση για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Ωστόσο, η EBRD εκτίμησε ότι ο εθνικός ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,9% το 2023, από τη μέτρια μετά την πανδημία ανάκαμψη του 2,4% το 2022, λόγω των δυσμενών εξωτερικών συνθηκών, του υψηλού πληθωρισμού και των κοινωνικών αναταραχών που επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές.

"Παρά την επέκταση του τουρισμού, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του βιομηχανικού τομέα, η συρρίκνωση του γεωργικού και του εξορυκτικού τομέα είναι η αιτία αυτής της επιβράδυνσης", σημειώνει η Τράπεζα.

Επισήμανε επίσης ότι "η ανεργία στην Τυνησία μειώθηκε ελαφρώς στο 15,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αλλά ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2023.

Ε. Εξυπηρέτηση εξωτερικού χρέους.

Η επιτυχία της Τυνησίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με κυριότερο τα εμβάσματα των Τυνήσιων που ζουν στο εξωτερικό, τα οποία έφτασαν τα 3.915 εκατομμύρια TND μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023. Τα εμβάσματα των αποδήμων έχουν καταστεί σημαντική πηγή συναλλάγματος για την Τυνησία, παρά την αύξηση του κόστους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες εμβασμάτων κοστίζουν κατά μέσο όρο 8,7% του μεταφερόμενου ποσού, ποσοστό που είναι υψηλό.

Επίσης συνεισφορά στην ικανότητα της Τυνησίας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της είχε και ο τομέας του τουρισμού με την αύξηση των εσόδων του, τα οποία ανήλθαν σε αξία 2.220 εκατομμυρίων TND το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 54,4% σε σύγκριση με το 2022.

Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 26,3% μέχρι τον Ιούνιο του 2023, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών κατά 10% και τη μείωση των εισαγωγών, ήταν ένας άλλος τρόπος διατήρησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου έναντι των ξένων νομισμάτων, η οποία βελτιώθηκε κατά 0,48% και παρέμεινε σταθερή χωρίς διακυμάνσεις όπως στην περίπτωση της Αιγύπτου και της Τουρκίας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποπληρωμή της εξυπηρέτησης του χρέους. Τέλος παρόλο που η Τυνησία δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, κατάφερε να λάβει δάνεια από άλλα κράτη, όπως από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και από άλλους περιφερειακούς πολυμερείς οργανισμούς.

 

ΣΤ. Συναλλαγματικά Διαθέσιμα και Ισοτιμία Δηναρίου

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ξεπέρασαν τα 26,7 δισεκατομμύρια TND στις 29 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 118 ημέρες εισαγωγών έναντι 23,6 δισεκατομμυρίων TND (111 ημέρες εισαγωγών) κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τους νομισματικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας (BCT).

Η συναλλαγματική ισοτιμία του τυνησιακού δηναρίου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε επίσης βελτίωση με 1 δολάριο = 3,182 TND στις 28 Σεπτεμβρίου, έναντι 3,332 TND το 2022, πρόσθεσε η BCT. Παρομοίως, η συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου έχει ενισχυθεί έναντι του ιαπωνικού γεν, καθώς η αξία των 1.000 γιεν σε δηνάρια έχει μειωθεί από 22,786 TND στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 σε 21,290 TND σήμερα.

Ωστόσο, η αξία του δηναρίου έναντι του Eυρώ έχει μειωθεί, καθώς διαπραγματεύεται στα 3,351 TND έναντι 3,188 TND στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov