Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εκδήλωση για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Αλβανία με θέμα “Smart Specialization Strategy in Albania
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 01/11/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Plaza στα Τίρανα, εν θέματι εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Α/Κυβέρνηση, υπό την αιγίδα της Α/Αντιπροέδρου Κυβέρνησης κας Belinda Balluku, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων Πρεσβειών κ-μ ΕΕ και της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία, καθώς και εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου και του ιδιωτικού τομέα.  Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε χαιρετισμούς/ εναρκτήριες ομιλίες πάνελ συζητήσεων για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους, τον Τουρισμό και τη Γεωργία.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η κα. Belinda Balluku, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας.
Η εκδήλωση είχε ως σκοπό την ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για την πορεία του σχεδιασμού της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Αλβανίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Οι Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης (S3) έχουν αναπτυχθεί από τις χώρες και περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως ένα νέο εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Η προσέγγιση S3 αποσκοπεί στον προσδιορισμό τομέων προτεραιότητας όπου ο αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία μπορεί να είναι πολύ σημαντικός. Δίνει έμφαση στις δυνατότητες των διατομεακών συνδέσεων, εκτός από τις παραδοσιακές βιομηχανίες, και προωθεί τη διαφοροποίηση. Η S3 αποτελεί μέρος του κοινού σχεδίου δράσης για την περιφερειακή αγορά 2021-2024 στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και στο θεματολόγιο της ΕΕ για την καινοτομία στην Δυτικά Βαλκάνια 2021-2027. Αποτελεί επίσης μέρος των κεφαλαίων 20 "Επιχειρήσεις και Βιομηχανικές πολιτικές" και 25 "Επιστήμη και έρευνα" στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη S3, η Αλβανία ολοκλήρωσε τα πρώτα βήματα του πλαισίου
ανάλυσης, εντοπίζοντας πιθανούς κάθετους και οριζόντιους τομείς προτεραιότητας της S3 που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της στάδιο της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης (Entrepreneurial Discovery Process -EDP).
Στα πάνελ συζητήθηκαν οριζόντια/διατομεακά θέματα όπως: η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και ο ρόλος της εκπαίδευσης, η αγροτική ανάπτυξη και η διατήρηση των ταλέντων, ο ρόλος και η εμπλοκή της διασποράς, ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών στην οικονομική ανάπτυξη, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 3 πάνελ συζητήσεων :

1. "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικοί πόροι: Η Αλβανία προς την περιφερειακή ηγεσία"
Το πάνελ αυτό συζήτησε την πορεία της Αλβανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους φυσικούς πόρους. Η Αλβανία στοχεύει στη διαφοροποίηση των πηγών παροχής ανανεώσιμης ενέργειας, με στόχο τη χρήση της ηλιακής, αιολικής, υδροηλεκτρικής, γεωθερμικής ενέργειας, κ.λπ., με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση βιώσιμου εφοδιασμού.
Η Αλβανία προωθεί και σχεδιάζει τον συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να εξασφαλίσει, όχι μόνο την κάλυψη των εθνικών αναγκών με 100% ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και για την εξαγωγή της. Το πάνελ συζήτησε, επίσης, τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βιώσιμη διαχείριση των πρώτων υλών, εστιάζοντας στην υποστήριξη καινοτόμων πρακτικών και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σύμφωνα με τους στόχους της "Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας".
2. "Καινοτομία και ανάπτυξη αγροτικού τομέα: Μετασχηματισμός σε μια υγιή και βιώσιμη διατροφική αλυσίδα"
Οι συζητήσεις του πάνελ επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση του στρατηγικού οράματος για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Η έμφαση θα δοθεί στις καινοτομίες στις γεωργικές πρακτικές, τη βιολογική γεωργία και διαδικασία πιστοποίησης, η οποία βελτιώνει την παραγωγή των προϊόντων. Τα μέτρα που θα ληφθούν στο μέλλον για την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού είναι αλληλένδετα μαζί με εκείνα της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγροτικές κοινότητες. Ο ρόλος της εκπαίδευσης, αλλά και η δημιουργία συνθηκών για τους νέους σε αυτές τις περιοχές, θα χρησιμεύσει ως προϋπόθεση για μια έξυπνη ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και άλλων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, καθώς και στην οικοδόμηση μιας υγιούς και βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας. Οι συζητήσεις περιελάβαν τη συμβολή της αλβανικής διασποράς στην καινοτομία και την ανάπτυξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των ταλέντων και των επιτυχημένων Αλβανών να επιστρέψουν στη χώρα.
3. "Η πορεία της Αλβανίας προς τον τουρισμό αριστείας και τη διατήρηση της παράδοσης"
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο στρατηγικό όραμα που βλέπει την Αλβανία ως κορυφαίο βιώσιμο και διαφοροποιημένο τουριστικό προορισμό, μέσω αυθεντικών εμπειριών που προωθούν την πολιτιστική της κληρονομιά, την γαστρονομία και τις προσφορές τουρισμού υγείας, οι οποίες στοχεύουν ταυτόχρονα στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων. Οι εμπειρίες που συνδέουν τους επισκέπτες με τα τοπικά αγροκτήματα, προωθούν τη βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών τοπικών τροφίμων, υποστηρίζουν τους μικρής κλίμακας αγρότες και συμβάλλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, διατηρώντας την παράδοση της χώρας ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://s3albania.org/

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov