Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικές Εξελίξεις στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 10/01/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Α. Ραγδαία αύξηση της εισαγωγής σιτηρών από την Ρωσία το β’ εξάμηνο του 2023.

Η Ρωσία εξήγαγε 412.000 τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων σιταριού και κριθαριού, στην Τυνησία μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2023. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του κέντρου ανάλυσης δεδομένων της Rusagrotrans, του μεγαλύτερου γεωργικού διαμεταφορέα της χώρας.

Η ποσότητα αυτή είναι κατά 48% υψηλότερη από τους 278.000 τόνους που εισήγαγε η Τυνησία στο σύνολο της περιόδου 2022/2023 από την Ρωσία. Καταρρίπτει επίσης το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών των 365.000 τόνων, το οποίο είχε σημειωθεί την περίοδο 2017/2018.

Αναλυτικότερα, το μαλακό σιτάρι αντιπροσώπευε το 66% της ανακοινωθέντος αποθέματος, δηλαδή περισσότερους από 274.000 τόνους, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από σκληρό σιτάρι. Μιλώντας επί του θέματος, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι η αύξηση αυτή των αποστολών σιτηρών συνάδει με την επιθυμία της Τύνιδας να αυξήσει την προμήθεια σιταριού από τη Ρωσία.

"Το ενδιαφέρον για την αύξηση της προμήθειας των σιτηρών μας στην Τυνησία είναι σαφές. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Χάρη στη δουλειά των αγροτών μας και στις καιρικές συνθήκες, είχαμε μια εξαιρετική συγκομιδή για δεύτερη ή και τρίτη συνεχή χρονιά", εξήγησε ο κ. Lavrov ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τύνιδα 20-21 Δεκεμβρίου 2023 ανταποδίδοντας εκείνη του Τυνήσιου ΥΠΕΞ κ. Nabil Ammar στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των εισαγωγών ρωσικών σιτηρών σημειώνεται ταυτόχρονα με αντίστοιχη πτώση των ουκρανικών, γεγονός που υποδηλώνει ίσως κάτι περισσότερο από απλή αντικατάσταση εισαγωγών στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, η Ρωσία πρόκειται να εξάγει 50 εκατομμύρια τόνους σιταριού στη διεθνή αγορά το 2022/2023. Η Τυνησία, από την πλευρά της, εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 70% από τις εισαγωγές για την κάλυψη των καταναλωτικών της αναγκών, οι οποίες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Δεν είναι όμως μόνο η άνοδος στα σιτηρά που ξεχωρίζει στο διμερές εμπόριο. Οι εισαγωγές του αργού και επεξεργασμένου πετρελαίου επίσης εκτοξεύτηκαν αποτελώντας το 72% των ρωσικών εξαγωγών προς την Τυνησία. Η Τυνησία εισήγαγε, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (1999), ρωσικό αργό πετρέλαιο αξίας 864 εκατ. δηναρίων (255 εκατ. ευρώ), ενώ το ρωσικό επεξεργασμένο πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 2.5 δισεκ. δηνάρια (710 εκατ. ευρώ) αγγίζοντας τα 3.8 δισεκ. δηνάρια (1,12 δισεκ. ευρώ).

Συνολικά στους 11 μήνες του 2023 το διμερές εμπόριο έφτασε τα 6.3 δισεκ. δηνάρια (1.86 δισεκ. ευρώ) έναντι 2.9 δισεκ. δηνάρια (860 εκ. ευρώ) για ολόκληρο το 2022.

Β. Για πρώτη φορά η Τυνησία στην αρνητική λίστα του ΔΝΤ.

 

Η Τυνησία εμφανίστηκε, για πρώτη φορά από την ένταξή της στο ΔΝΤ το 1958, στον «αρνητικό κατάλογο» του οργανισμού, που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2024. Αυτή η λίστα συγκεντρώνει τις χώρες των οποίων η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων είχε καθυστερήσεις που ξεπέρασαν τις 18 μήνες, επιπλέον της κανονικής περιόδου των 15 μηνών, για διάφορους λόγους. Αυτές περιλαμβάνουν τη Βενεζουέλα, την Υεμένη, τη Λευκορωσία, το Τσαντ, την Αϊτή, ακόμη και τη Μιανμάρ.

Τυνήσιοι οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι πρόκειται για μια καθαρά διοικητική διαδικασία που δεν περιορίζεται μόνο στην Τυνησία, αλλά αφορά πολλές χώρες. Άλλοι τόνισαν ότι αυτή η συμπερίληψη στον αρνητικό κατάλογο θα περιπλέξει την πρόσβαση της Τυνησίας στην εξωτερική χρηματοδότηση. Η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση δεν αφορά, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μόνο την έξοδο στις διεθνείς αγορές χρήματος, αλλά και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, δεδομένου ότι αρκετές χώρες εξαρτούν την εκταμίευση της βοήθειάς τους προς την Τυνησία με την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Η Τυνησία έχει προβλέψει, στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2024, πιστώσεις ύψους 28,4 δισεκ. δηναρίων (8,38 δισεκ. ευρώ), εκ των οποίων ένα κονδύλιο περίπου 16,4 δισεκ. δηναρίων (4,84 δισεκ. ευρώ) θα πρέπει να αντληθεί μέσω εξωτερικού δανεισμού. Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Τυνησία, που είχε προγραμματιστεί από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου 2023, αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος των αρχών της Τυνησίας.

Πηγή του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να πραγματοποιεί ετήσιες διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου IV, στόχος των οποίων είναι να εξετάσει τις οικονομικές επιδόσεις της Τυνησίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Τυνησίας σχετικά με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της διευρυμένης πιστωτικής διευκόλυνσης βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετούς μήνες.

Γ. Τα εμβάσματα της διασποράς καλύπτουν το 65% του τυνησιακού χρέους.

 

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Τυνήσιων στο Εξωτερικό, Mounir Kharbi, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μεταφορές συναλλάγματος από Τυνήσιους που ζουν στο εξωτερικό έχουν φθάσει περίπου τα 7 δισεκ. δηνάρια (2,07 δισεκ. ευρώ) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023, καλύπτοντας το 65% του εξωτερικού χρέους της Τυνησίας για το έτος.

Ο κ. Kharbi επεσήμανε ότι οι μεταφορές συναλλάγματος από τους Τυνήσιους της διασποράς παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το 2022, οι οποίες ήταν αξίας 9 δισεκ. δηναρίων (2,66 δισεκ. ευρώ), καθιστώντας δυνατή την κάλυψη του συνόλου του εξωτερικού χρέους.

Δήλωσε επίσης ότι η αξία των επενδύσεων των Τυνήσιων που ζουν στο εξωτερικό (περίπου 1 εκατομμύριο και 833 χιλιάδες Τυνήσιοι) έφτασε περίπου τα 133 εκ. δηνάρια το 2022 (39,25 εκ. ευρώ), έχοντας συμβάλει στην έναρξη 1504 έργων.

Δ. Πτώση του πληθωρισμού στο 8,1% τον Δεκέμβριο του 2023.

 

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,1% από 8,3% τον Νοέμβριο. Αυτή η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,3% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του καφέ σε σκόνη κατά 35%, στην αύξηση των τιμών του βοείου κρέατος κατά 26,6%, στην αύξηση των τιμών των βρώσιμων ελαίων κατά 25,1%, στην αύξηση των τιμών των καρυκευμάτων κατά 20,7%, στην αύξηση των τιμών των φρέσκων λαχανικών κατά 14,1% και στην αύξηση των τιμών των φρέσκων φρούτων κατά 12,5%.

Στο σύνολο του έτους, οι τιμές των βιομηχανοποιημένων αγαθών αυξήθηκαν κατά 7%, λόγω της αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών κατά 5,4%, της αύξησης των τιμών των ειδών ένδυσης κατά 9,8% και της αύξησης των τιμών των οικιακών προϊόντων κατά 7,7%.

Στις υπηρεσίες, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των εστιατορίων, καφετεριών και ξενοδοχείων κατά 11%, της αύξησης των τιμών των δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορών κατά 7%, της αύξησης των τιμών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά 13,3% και της αύξησης των τιμών των ασφαλιστικών υπηρεσιών κατά 5,1%.

 

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov