Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Χρηματοδοτική Ενίσχυση στην Τυνησία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 06/03/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 26ης Φεβρουαρίου 2024, ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ferid Belhaj, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πέρασε πολλές ημέρες στην Τυνησία και τελικά επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη διάθεση 520 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τυνησία.

Εκτός από την επιβεβαίωση των σχεδίων της Παγκόσμιας Τράπεζας να λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμος εταίρος στην ανάπτυξη της Τυνησίας, ο Belhaj ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 300 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και 220 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των υποδομών.

Οι όροι της χρηματοδότησης περιγράφηκαν σε γενικές γραμμές ως περίοδος αποπληρωμής 20 ετών με πενταετή περίοδο χάριτος. Το επιτόκιο θα είναι περίπου 5%.

Η επίσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας ακολουθεί τις επισκέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Σαουδαραβικού Ταμείου Ανάπτυξης (SFD), κατά τις οποίες δόθηκαν πρόσθετες υποσχέσεις για τη συνέχιση των επενδύσεων στην οικονομία της Τυνησίας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποδέσμευσε 150 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 506 εκατομμύρια δηνάρια) ως οικονομική στήριξη για την Τυνησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Αυτή η δημοσιονομική στήριξη συνίσταται σε άμεση οικονομική μεταφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τυνησιακό Υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή επιχορήγησης και αποτελεί μέρος του προγράμματος στήριξης των μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων της Τυνησίας (PARME), το οποίο συμφωνήθηκε από την ΕΕ και την Τυνησία τον Δεκέμβριο του 2023.

Αυτή η στήριξη που παρέχει η ΕΕ αποτελεί μέρος της εφαρμογής του μνημονίου συμφωνίας για μια στρατηγική και ολοκληρωμένη εταιρική σχέση, το οποίο υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 16 Ιουλίου 2023 στην Τύνιδα, και συμβάλλει ειδικότερα στον πρώτο πυλώνα, που είναι αφιερωμένος στη μακροοικονομική σταθερότητα.

Εκτίμηση του υπογράφοντος είναι ότι αυτές οι δύο ενέσεις ρευστότητας έρχονται σε κομβική στιγμή, καθώς σε διάφορες ανεπίσημες επαφές έχουν εκφραστεί απόψεις ότι τα κρατικά ταμεία ήταν πρακτικά ‘άδεια’, ειδικά μετά την αποπληρωμή του τελευταίου ομολόγου και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα λάβει ενίσχυση από την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρέχοντος έτους. Το πιθανότερο είναι ότι οι παραπάνω ενισχύσεις θα κρατήσουν όρθια την χώρα έως την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε λίγες εβδομάδες οπότε και η εισροή συναλλάγματος θα καλύψει πάλι τα χρόνια προβλήματα όπως είναι η απουσία επενδύσεων και, ακόμα χειρότερα, η αποεπένδυση που λαμβάνει χώρα καθώς στην λίστα των εταιρειών που αποσύρθηκαν από την χώρα προστέθηκε πρόσφατα και η Mitsubishi. Μετά την εταιρεία ένδυσης H&M και τρείς φαρμακευτικές εταιρείες (GSK, Bayer, Novartis), η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τις επιχειρήσεις της εδώ και να μεταφέρει τις δραστηριότητες στο γραφείο της στην Καζαμπλάνκα.

Είναι πάντως προφανής η βούληση των δυτικών χωρών να συγκρατήσουν την οικονομία της Τυνησίας από μια κατάρρευση το 2024, ακόμη και όταν παράγοντες όπως η μείωση της αγροτικής παραγωγή και η συρρίκνωση του εθνικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς κινδύνους. Μετά από μια περίοδο στα τέλη του 2023, όταν η Τυνησία εμφανιζόταν ολοένα και πιο απομονωμένη από τους διεθνείς εταίρους της, αυτές οι επισκέψεις δείχνουν ένα ανανεωμένο άνοιγμα στη συνεργασία με τους πιστωτές, ιδιαίτερα αυτούς που δεν απαιτούν μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που θέτει ως προϋπόθεση δανεισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov