Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Τρέχουσες Οικονομικές Εξελίξεις στο Ισραήλ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΣΡΑΗΛ
Ημερομηνία: 16/04/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τελ Αβίβ
Κείμενο:

ΘΕΜΑ: Τρέχουσες Οικονομικές Εξελίξεις στο Ισραήλ

Παρατίθενται, κατωτέρω, τρέχουσες εξελίξεις οικονομικού ενδιαφέροντος στο Ισραήλ :

1. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε χθες την τελευταία του μακροοικονομική πρόβλεψη για το Ισραήλ. Ειδικότερα, εκτιμά μεγέθυνση του ισραηλινού ΑΕΠ κατά 1,6% το 2024, έναντι ανάπτυξης 2% που προβλέπει η  Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ για το ίδιο έτος.

Επίσης, προβλέπει ότι ρυθμός ανάπτυξης της ι/οικονομίας το 2025, θα καταγράψει αύξηση  5,4%, εν αντιθέσει με την εκτίμηση της Τράπεζας του Ισραήλ για αύξηση του ΑΕΠ στο 5% ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει  συγκράτηση στο επίπεδο του 2,4% το 2024, εντός του εύρους τιμής στόχου της Τράπεζας του Ισραήλ για ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 1%-3%.

2. Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού αμετάβλητο στο 4,5%, μετά από μείωση 0,25%, τον Ιανουάριο τ.έ.. Η Ι/ΚΤ επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι,  ανωτέρω απόφασή της συνεκτιμά τη σταδιακή πλην όμως συνεχή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.        

3. Σύμφωνα με εδώ μεταδιδόμενα, Επικεφαλής Γενικού Λογιστηρίου του Υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ συνέχισε να διευρύνεται τον Μάρτιο στο 6,2% του ΑΕΠ (117,3 δισεκατομμύρια Σέκελ), προσεγγίζοντας τον ετήσιο στόχο του ελλείμματος για 6,6%,  όπως προβλεπόταν στον προσφάτως αναθεωρηθέντα προϋπολογισμό του 2024 .Όπως επισημαίνεται, η τάση διόγκωσης του ελλείμματος αναμένεται να συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, ωστόσο Επικεφαλής εδώ Γενικού Λογιστηρίου εκτιμά ότι θα αρχίσει να περιορίζεται προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

4. Το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας αποφάσισε, επισήμως την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές της προς Ισραήλ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως αλουμίνιο, χάλυβα, βαφές, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα  και σίδηρο, αναφέροντας ως αιτία της απόφασης αυτής, την μη εφαρμογή κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Απαντώντας σε ανωτέρω εξέλιξη, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Israel Katz, σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα «Χ» προανήγγειλε επιβολή αντιμέτρων, ικανά να πλήξουν την τουρκική οικονομία Σύμφωνα με δηλώσεις του, η Οικονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται «ετοιμάσει έναν εκτενή κατάλογο προϊόντων των οποίων η εισαγωγή θα απαγορεύεται  από την Τουρκία».

Δημοσιεύματα σε ι/ οικονομικό τύπο καταγράφουν τάση Ισραηλινών εισαγωγέων, οίτινες προκειμένου περιορίσουν τις απώλειες, εξετάζουν έμμεσες εμπορικές διαδρομές για αποστολές από την Τουρκία.

5. Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου 2024 ανήλθαν σε περίπου 214 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως των 6,947 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το τέλος Φεβρουαρίου, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα του Ισραήλ.

Η αύξηση αποτελεί απόρροια των συναλλαγματικών δραστηριοτήτων της Κυβέρνησης, συνολικού ύψους περίπου 4,858 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και μιας αναπροσαρμογής που αύξησε τα αποθεματικά κατά περίπου 2,265 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Δέον επισημανθεί ότι, παρά το γεγονός ότι με την έκρηξη του πολέμου Ισραήλ κατά Hamas, η Ι/ΚΤ ανακοίνωσε ένα σχέδιο διάθεσης συναλλάγματος έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντούτοις μόλις 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν απορροφηθεί, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων τον Οκτώβριο 2023.

6. Η Επικεφαλής της Αρχής Ανταγωνισμού του Ισραήλ, κα Michal Cohen ενημέρωσε τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ότι σχεδιάζει να τις ανακηρύξει ως ομάδα συγκέντρωσης της αγοράς  (market concentration group) στον τραπεζικό κλάδο, καθόσον οι πέντε τράπεζες (Bank Leumi, Bank Hapoalim, Israel Discount Bank, Mizrahi Tefahot Bank και First International Bank of Israel) συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο των μεριδίων της λιανικής τραπεζικής αγοράς, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται ο ανταγωνισμός και να απαιτούνται επί τούτου αναγκαία  μέτρα.

Όπως αναπαράγεται σε εδώ ΜΜΕ, βούληση εν λόγω Αρχής πηγάζει από το γεγονός ότι στα τέλη του 2022, οι πέντε τράπεζες κατείχαν το 98% των περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα του Ισραήλ, με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες -  Leumi και Hapoalim – να κατέχουν μαζί το 57% του ενεργητικού.

7. Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  η Israel Aerospace Industries πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με την ίδρυση των πρώτων θυγατρικών της στη Γερμανία, στο Ηνωμένο βασίλειο και στην Ινδία. Όπως αναφέρεται, παραπάνω χώρες εκτιμώνται για τις σημαντικές τους δυνατότητες ως αγοραστές προϊόντων ασφαλείας.

8. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ΕasyJet ανακοίνωσε, χθες, την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς Ισραήλ έως τις 27 Οκτωβρίου τ.έ.. Δικαιολογώντας κίνηση της αυτή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι, «ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης και των εξελίξεων στο Ισραήλ».

9. Η αμερικανική εταιρεία «BeyondTrust» που ειδικεύεται σε συστήματα ασφάλειας συναλλαγών και πρόσβασης του χρήση,  ανακοίνωσε, χθες, την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την εξαγορά της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας ασφάλειας πρόσβασης «Εntitle», έναντι τιμήματος 150 εκ. $ όπως αναφέρεται.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov