Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Ετήσια Γενική Συνέλευση του κ/ Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων (Λευκωσία, 15.5.24)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 15/05/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε στις 15.5. τ.έ. στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων. Η εν λόγω ετήσια γενική συνέλευση συμπίπτει με την επέτειο των δέκα ετών από την  ίδρυση του Συνδέσμου.

Τις εργασίες άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδης, ενώ από την παρουσίαση του Προέδρου του Συνδέσμου και τις ομιλίες άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου συγκρατούνται τα ακόλουθα :

- Ο Σύνδεσμος έχει 16 εγγεγραμμένα μέλη, υλοποιεί 19 μεγάλα εμπλουτιστικά έργα με συνολική αξία, που υπερβαίνει τα 8 δισ. Ευρώ (μαρίνες, καζίνο, συγκροτήματα κ.ά.), ενώ μεγάλο μέρος των έργων έχει ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκεται υπό υλοποίηση ή μελέτη.

- Οι μεγάλες αναπτύξεις προσελκύουν σταθερά το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, πραγματικότητα η οποία επιβάλλει την ανάληψη δράσεων για βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των συναφών υπηρεσιών.

- Η συνεισφορά των μεγάλων αναπτύξεων στην κ/ οικονομία, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδυτών και τουριστών και η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

-  Διαχρονική αποστολή του Συνδέσμου αποτελεί η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος για την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν επενδυτές και επιχειρηματικές αποστολές στην υλοποίηση μεγάλων αναπτύξεων (έργων), την εξεύρεση κεφαλαίων και την επικοινωνία και τον διάλογο με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

- Κλειδί στην προσπάθεια προώθησης και προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο συντονισμός κράτους και επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης.

- Τα κίνητρα για σύμπραξη ξένων εταιρειών με κυπριακές εταιρείες συντελούν ώστε οι κυπριακές εταιρείες να αποκτούν την αναγκαία εμπειρία και τεχνογνωσία.

- Τροχοπέδη στις επενδύσεις αποτελούν συχνά ο κρατικός μηχανισμός, ενώ είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο για την αντιμετώπιση των εμποδίων, που λειτουργούν αποτρεπτικά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες και σχετίζονται με  αναχρονιστικές δομές όσο και εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται η μείωση του ενεργειακού κόστους, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η δημιουργία ενός σαφούς, σταθερού χωρίς εμπόδια και διεθνώς ανταγωνιστικού θεσμικού πλαισίου.

-  Μία από τις πιο σύγχρονες προκλήσεις αποτελούν οι μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις, που συντελούν στην πράσινη μετάβαση.

- Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η τάχιστη οριστικοποίηση της δήλωσης πολιτικής για τις ενοποιημένες αναπτύξεις μεγάλων και σύνθετων χρήσεων, ζήτημα που εκκρεμεί από το 2014.

- Στις αναγκαίες δράσεις εκσυγχρονισμού συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη στέγαση της Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για στρατηγικές επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημητριάδης χαιρέτισε ακόμη την ψήφιση του νόμου για τη στρατηγική ανάπτυξη και απηύθυνε έκκληση ώστε να ψηφιστούν και οι σχετικοί κανονισμοί.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Σ. Σταύρου ανέφερε ότι ο τομέας των μεγάλων αναπτύξεων, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια αρκετές προκλήσεις (πανδημία COVID 19, σύρραξη στην Ουκρανία, κρίση στη Μέση Ανατολή) αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την πλήρη επαναδραστηριοποίηση του. Επεσήμανε δε ότι, παρά τις δύσκολες τρέχουσες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και κρίσεις, η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει μεγάλες αναπτύξεις, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της οικονομίας της. Χαιρέτισε, επίσης, την εξαγγελία του ΠτΔ για την εκστρατεία αναβάθμισης της εικόνας της χώρας, εκστρατεία για την οποία «όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούν», αναφέρθηκε ιδιαίτερα θετικά στον νέο θεσμό της οικονομικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι οι ξένοι επενδυτές θα ενθαρρυνθούν μέσω πρωτοβουλιών. 

Στο πλαίσιο της ΕΓΣ διεξήχθη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, κατά την οποία ο κ. Δημητριάδης επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου για την επόμενη τριετία. Τις εργασίες της εν θέματι Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησε ο υπογράφων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov