Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Απολογισμός 8ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας και Καινοτομίας “Viva Tech”, Παρίσι, 22-25 Mαΐου 2024
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 27/05/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Oλοκληρώθηκε εν θέματι έκθεση που διοργανώθηκε από την γαλλική εταιρεία “Publicis’(https://publicismediafrance.com) και τον όμιλο (“Echos-Le Parisien”https://lesechosleparisien.fr) και στην οποία συμμετείχαν 13.500 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ την επισκέφθηκαν 165.000 άτομα. Εκπροσωπήθηκαν δε περισσότερες από 120 χώρες. Δυστυχώς δεν υπήρξε επίσημη ελληνική συμμετοχή.

Όπως κάθε χρόνο, εν λόγω έκθεση συγκέντρωσε κυρίως καινοτόμους επιχειρηματίες και επενδυτές, αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες από την πολιτική, οικονομική και επιστημονική κοινότητα απ’ όλο τον κόσμο.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν προφανώς ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής “Viva Tech”. Η “L'Oréal”, για παράδειγμα, παρουσίασε την δημιουργια του “CreIAtech”, ενός εργαστηρίου που χρησιμοποιεί γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ o πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών “Orange” υπενθύμισε ότι χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για να ανιχνεύει αυτόματα τις τηλεπικοινωνιακές βλάβες.

Σημειώνεται ότι μία μέρα πριν από την έναρξη της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ε. Μacron προσκάλεσε στο μέγαρο των Ηλυσίων διακεκριμένους Γάλλους επιχειρηματίες, Γάλλους ειδήμονες τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με προσωπικότητες από τον τεχνολογικό τομέα του επιχειρείν όπως οι Eric Schmidt (πρώην CEO της Google), Robin Li (CEO της Baidu), Yann Le Cun (Meta) και Xavier Niel (Ιlliad).

O κ. Mακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου με κεφάλαια ύψους 400 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τον διπλασιασμό του αριθμού των ταλέντων που εκπαιδεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη ετησίως. Αποφάσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν τον δυναμισμό της Γαλλίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έναν χρόνο μάλιστα πριν από τη διοργάνωση της παγκόσμιας συνόδου κορυφής τεχνητής νοημοσύνης που πρόκειται διοργανωθεί στο Παρίσι (10 & 11 Φεβρουαρίου 2025), που επιδιώκει να ανοίξει την συζήτηση για τοναντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, το ζήτημα της σχετικής πρόσβασης για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ή την επεξεργασία ενός ρυθμιστικού πλαισιίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Γαλλίδα Υφυπουργός Ψηφιακής πολιτικής κα Marina Ferrari που επισκέφθηκε την έκθεση, ανακοίνωσε ότι οκτώ μεγάλοι γαλλικοί όμιλοι έχουν ήδη δεσμευθεί να διαθέσουν συνολικά 685 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεχνολογικών λύσεων από νεοφυείς επιχειρήσεις γαλλικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης τους επόμενους 12-24 μήνες. Μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Je Choisis la French Tech», που ξεκίνησε μόλις πριν από ένα χρόν και το οποίο στοχεύει να διπλασιάσει τις δημόσιες και ιδιωτικές παραγγελίες από νεοσύστατες επιχειρήσεις έως το 2027. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Ferrari, αυτό το πρόγραμμα αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου της, καλώντας μάλιστα άλλους μεγάλους οιμίλους να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες

Ένα άλλο διάσημο δίδυμο που ενθουσίασε το κοινό της VivaTech ήταν οι αδερφές Williams, πρώην θρύλοι του παγκόσμιου τέννις. Επισημαίνεται ότι η Serena Williams έχει ιδρύσει ένα επενδυτικό ταμείο (Serena Ventures), ενώ η Venus Williams, μόλις συνίδρυσε την Palazzo, μια start-up που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, για σχέδια εσωτερικής διακόσμησης.

Τέλος, για άλλη μια φορά, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία επίσης να ακούσουν τον διάσημο επιχειρηματία Elon Musk, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε μια συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων, με συντονιστή τον Maurice Lévy (Publicis).
Ο Ε. Musk απεικόνισε ένα αποκαλυπτικό όραμα για το μέλλον και την τεχνολογία, επέμεινε στην ανάγκη να οικοδομηθεί ένας «πολυπλανητικός» κόσμος και εκφράστηκε επιφυλακτικά, αναφορικά με την ταχύτατη γιγάντωση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

H επόμενη έκθεση Viva Tech πρόκειται λάβει χώρα στο Παρίσι στο χρονικό διάστημα 11-14 Ιουνίου 2025.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov