Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ LOGO

 LOGO ΥΠΕΞ

Β1 Διεύθυνση

 Χειμερινή “Ημέρας Πληροφόρησης Επιχειρηματιών” για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ιταλίας (περιοχή Λομβαρδίας)– Αθήνα

 

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 έλαβε χώρα η χειμερινή «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», η οποία διοργανώθηκε από τη Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Οι “Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών” έχει καθιερωθεί, την τελευταία δεκαετία, να πραγματοποιούνται δυο φορές το χρόνο (εαρινή και χειμερινή Ημέρα Πληροφόρησης), σε συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network (EEN-Hellas 2025), στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας και με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν εστιασμένη στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με έμφαση στην περιοχή της Λομβαρδίας. Σε αυτή ενεγράφησαν 84 εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων, από διαφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ενέργειας, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, τροφίμων και ποτών, φαρμάκων και καλλυντικών, ένδυσης και κοσμημάτων, δομικών υλικών, συμβουλευτικής επιχειρήσεων, ναυτιλίας κ.α., ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθησαν o Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, κ. Αλ. Ιωσηφίδης, εκπρόσωποι του Ελληνο-Bρετανικού και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, καθώς και στελέχη από την Enterprise Greece, τον ΣΕΒΙΤΕΛ, την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, τον ΠΣΕ και τον ΣΕΒΕ.

Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ και Εξωστρέφειας κ. Δημήτριος Σκάλκος, ο οποίος εξήρε την αγαστή συνεργασία με το ΕΒΕΑ, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αγορές της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, από τους Προϊσταμένους των Γραφείων ΟΕΥ Ρώμης, Μιλάνου, Λονδίνου και Μαδρίτης, ενώ στο τέλος της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων-ΟΕΥ, όπου τους δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες και κατευθύνσεις για τις αγορές ενδιαφέροντός τους.

Εκτενέστερη πληροφόρηση καθώς και φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμα στο λογαριασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ.

Πηγή: Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας

Βράβευση ελληνικών ελαιολάδων από τον ισπανικό οργανισμό Evooleum

Στις 10 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η τελετή βράβευσης των 100 καλύτερων ελαιολάδων παγκοσμίως, με τίτλο “Evooleum Guide 2025”. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ισπανικός, διεθνούς εμβέλειας και κύρους οργανισμός Evooleum. Τα ελληνικά ελαιόλαδα που απέσπασαν βραβεία ήταν τα εξής:

-      Στην κατηγορία “Best of Greece Award” βραβεύτηκε για 2η συνεχή χρονιά το ελαιόλαδο “Terra Creta Grand Cru Koroneiki Extra Virgin Olive Oil” της εταιρείας Terra Creta από τα Χανιά

-      Στην κατηγορία καινοτόμου συσκευασίας “Best Retail Design” στα ειδικά βραβεία συσκευασίας “Evooleum Packaging Awards” βραβεύτηκε με αργυρό μετάλλιο το ελαιόλαδο “ILIADA Organic Kalamata PDO-Platinum Line” της εταιρείας Agrovim.

Εκτενέστερη πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πύλη Agora.

Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης

Επικαιροποίηση Έρευνας Αγοράς Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων για την αγορά ακινήτων (real estate) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη του Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Μακεδονία, η εν λόγω αγορά αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας, ο οποίος ενισχύεται από τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα τα τελευταία έτη στον τομέα των κατασκευών. Αν και προσφέρει ορισμένες ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρίες, την τρέχουσα περίοδο, απαιτείται προσεκτική παρατήρηση, έρευνα και έλεγχος της αγοράς ιδίως αν πρόκειται για κατοικίες.

Πολύ καλύτερη εικόνα διαπιστώνεται στην αγορά βιομηχανικών ακινήτων όπου η προσφορά είναι σημαντική και μάλιστα με συγκρατημένες τιμές, ενώ επισημαίνεται ο σχετικά μεγάλος αριθμός κενών βιομηχανιών ή παραγωγικών μονάδων που είναι διαθέσιμες προς πώληση. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι γενική κυβερνητική τάση είναι να στηρίζονται και να επιδοτούνται επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε τεχνολογικές και βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

Αναλυτικότερα, η έρευνα αγοράς είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πύλη Agora.

Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων

 

Έκθεση επιλεγμένων «προορισμών κρασιού» στο Μουσείο Οίνου Sierre-Salgesch στο Valais – Ελβετία

Το Μουσείο Οίνου (“Musée du Vin”) στο καντόνι του Valais στην Ελβετία, με δυο εκθεσιακούς χώρους, στο Sierre και στο Salgesch, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα οινικό μονοπάτι 6 χιλιομέτρων, θα φιλοξενήσει από τις 8 Μαρτίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2025 μια έκθεση επιλεγμένων «προορισμών κρασιού». Στην εν λόγω έκθεση έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος 169 μικρές οινοπαραγωγικές περιοχές απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ στις συνέργειες του Μουσείου με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα από τις προβαλλόμενες χώρες συγκαταλέγεται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Βέρνης

Προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα μέτρα ενίσχυση θέσης αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής

 

Στις 10 Δεκεμβρίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ορίζεται στον κανονισμό για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης της αγοράς γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) και έναν νέο κανονισμό για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της θέσης των γεωργών και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Και οι δύο προτάσεις αντικατοπτρίζουν άμεσα διάφορες συστάσεις του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και ανταποκρίνονται σε ορισμένες από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας.

Αναλυτικότερη πληροφόρηση στο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βέλγιο

Δημιουργία και λειτουργία ενός από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης της Ε.Ε. στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία των πρώτων επτά εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ-AI) σε ισάριθμες χώρες της Ευρώπης, τα οποία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων (European High-Performance Computing Joint Undertaking-EuroHPC). Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός ευημερούντος οικοσυστήματος κατάρτισης προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, ενώ ορόσημο αποτελεί για τη χώρα μας το γεγονός ότι είναι μία από τις επτά χώρες που επιλέχθηκαν.

Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης που έχουν επιλεγεί θα εγκατασταθούν στις εξής ευρωπαϊκές πόλεις: στη Βαρκελώνη-Ισπανία, στη Μπολόνια-Ιταλία, στο Κάγιαανι- Φινλανδία, στο Μπίσεν-Λουξεμβούργο, στο Λίνσεπινγκ-Σουηδία, στη Στουτγάρδη-Γερμανία και στην Αθήνα-Ελλάδα.

Τα κονδύλια που θα επενδυθούν στα εργοστάσια αυτά ανέρχονται σε 1,5 δισ. Ευρώ, εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Επιπλέον, θα συγκεντρώνουν: υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντα και θα παρέχουν πρόσβαση στην υψηλή υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι ερευνητές για να αναπτύξουν μοντέλα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ», αφού εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC. Ο «ΦΑΡΟΣ» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.  Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. Ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους, ενώ η  έναρξή του έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, με συνολική διάρκεια 36 μήνες

Αναλυτικότερη πληροφόρηση στο σχετικό Άρθρο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βέλγιο

Το Δελτίο Επιχειρηματικής Πληροφόρησης είναι διαθέσιμο και σε μορφή pdf εδώ.

 

Ευρωπαϊκή Στρατηγική “Παγκόσμιας Πύλης” - Global Gateway

 

H στρατηγική Global Gateway της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά την προώθηση έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας, των μεταφορών καθώς και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις, για έργα υποδομών, έως και 300 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί τομείς που καλύπτει η στρατηγική είναι: κλίμα και ενέργεια, μεταφορές, υγεία, ψηφιακός τομέας, εκπαίδευση και έρευνα.

Οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες κατανέμονται τα έργα είναι: Αφρική, Δ. Βαλκάνια και γειτονικές με ΕΕ χώρες, Ασία, Λατινική Αμερική.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από την Υπηρεσία Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών εδώ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.

 

 

   

Η πύλη Access2Markets της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε όταν συναλλάσσεστε με τρίτες χώρες, π.χ. σχετικά με δασμούς, φόρους, τελωνειακά καθεστώτα, διατυπώσεις και απαιτήσεις, κανόνες καταγωγής, μέτρα για τις εξαγωγές, στατιστικές, εμπορικούς φραγμούς και πολλά άλλα. Σας επιτρέπει επίσης να έχετε πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και για τις επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις σε τρίτες χώρες. Μπορείτε επίσης να μάθετε για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές, καθώς και να διαβάσετε ιστορίες σχετικά με επιτυχημένες εταιρείες που τις χρησιμοποιούν. Η πύλη Access2Markets είναι εδώ για να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας στις εισαγωγές και εξαγωγές.

Η βάση δεδομένων TED (Tenders Electronic Daily) είναι η ηλεκτρονική έκδοση του Συμπληρώματος της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τις ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις.

____________________
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας

Ζαλοκώστα 10 | 106 71 Αθήνα

Τηλ.: 210 368 2771 | E-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov