Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΓΝΟΥΣ_ΠΡΑΤΤΕ_Τεύχος_ΑΠΡ_2022_2.jpg

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Β1 Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και

Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας

 

 

« Γ Ν Ο Υ Σ   Π Ρ Α Τ Τ Ε »

Δελτίο Επιχειρηματικών Πληροφοριών

Οκτώβριος 2023

 

Διεθνής έκθεση μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων MARMOMAC – Ιταλία 

Η 57η διοργάνωση της μεγαλύτερης και σημαντικότερης έκθεσης του κλάδου μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων παγκοσμίως, Marmomac, έλαβε χώρα μεταξύ 26 και 29 Σεπτεμβρίου στη Βερόνα. Συμμετείχαν 1.507 εκθέτες από 55 χώρες και αγοραστές από 138 χώρες. Η έκθεση προσέλκυσε 51.000 επισκέπτες.

Στη Marmomac 2023 συμμετείχαν 37 ελληνικές εταιρείες/εκθέτες με την υποστήριξη της Enterprise Greece-EG και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης. Οι δύο φορείς παρουσίασαν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο/περίπτερο, τη νέα επικοινωνιακή ταυτότητα του ελληνικού μαρμάρου, “GREEK MARBLE | Then. Now. Forever”. Στον ίδιο χώρο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης διοργάνωσε την εκδήλωση δικτύωσης “Greek Marble Networking Drinks”.

Λεπτομέρειες για την έκθεση είναι διαθέσιμες εδώ.

Γραφείο ΟΕΥ Ρώμης

Taste of Europe – ΗΠΑ

Στις 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτων εκδήλωση προβολής ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων με τίτλο “Taste of Europe”. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ και απευθύνεται στα μέλη και στο προσωπικό του Κογκρέσου, όπως και στα στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Παρουσιάσθηκαν προϊόντα όπως, βαρελίσια φέτα, κατσικίσιο τυρί, ποικιλία πράσινων ελιών και ελιών Καλαμάτας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μακεδονικό ταχίνι με κακάο, φρυγανιές και οίνοι.

Φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες από τους διοργανωτές εδώ.

Γραφείο ΟΕΥ Ουάσιγκτων

Έκθεση Feria Alicante Gastronómica  – Ισπανία

Η Ελλάδα συμμετείχε, ως τιμώμενη χώρα, στη γαστρονομική έκθεση Feria Alicante Gastronómica 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε μεταξύ 29/9 και 2/10. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση περιλάμβανε 250 περίπτερα, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 100 διάσημοι μάγειρες, παραγωγοί, οινοποιεία, καταστήματα, σχολές και επιχειρήσεις. Προσέλκυσε πάνω από 70.000 επισκέπτες.

Στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 12 γευσιγνωσίες ελληνικών τροφίμων και ποτών (ελαιολάδου, επιτραπέζιων ελιών, κρασιών, τυριών και γιαουρτιού), που εξασφάλισε εδρεύουσα στη Βαρκελώνη εισαγωγική εταιρεία. Ο διακεκριμένος Έλληνας μάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος, προετοίμασε στο χώρο του ελληνικού περιπτέρου επτά συνταγές.

Πρεσβεία Μαδρίτης

Διεθνής Έκθεση Automechanika – ΗΑΕ (Ντουμπάι) 

Η 20η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης ειδών αυτοκινήτου Automechanika πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Dubai World Trade Centre του Ντουμπάι. Συμμετείχαν περισσότεροι από 1.900 εκθέτες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων 5 ελληνικές εταιρείες (τέσσερεις σε δικό τους περίπτερο και μία σε αυτό του αντιπροσώπου της) που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αξεσουάρ και χημικών αυτοκινήτου, του εξοπλισμού, των προϊόντων καθαρισμού/συντήρησης και των λιπαντικών.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην πύλη Agora.

Γραφείο ΟΕΥ Ντουμπάι

Διεθνής Έκθεση Fruit Attraction – Ισπανία

Κατά το τριήμερο 3 - 5 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στο εκθεσιακό κέντρο του IFEMA στη Μαδρίτη η Διεθνής Έκθεση Fruit Attraction, μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εκθέσεις του κλάδου φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, συμμετείχαν περί τους 2.000 εκθέτες από 56 χώρες, που κάλυπταν όλο το φάσμα του κλάδου, από την παραγωγή έως τη συσκευασία και τη διανομή φρούτων και λαχανικών. Οι αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών αναφέρουν πάνω από 90.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 135 χώρες.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 62 επιχειρήσεις και Οργανισμοί, με την πλειονότητα αυτών να στεγάζονται στο εθνικό περίπτερο που οργάνωσε για έκτη φορά η ΔΕΘ-HELEXPO, με τον λογότυπο FRESKON GREECE, αλλά και με μεγάλα ανεξάρτητα περίπτερα. Παρουσία στη φετινή έκθεση είχαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που οργάνωσαν και στήριξαν τις συμμετοχές τοπικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ακόμα η ελληνική συμμετοχή στην πρωτοβουλία “Μediterranean Combo”, κοινή δράση επτά κρητικών αγροτικών συνεταιρισμών και του Συνδέσμου Λωτού της Βαλένθια, που αποτελεί μέρος της συγχρηματοδοτούμενης, από την Ε.Ε., εκστρατείας “Εnjoy it´s from Europe”.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην πύλη Agora.

Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης

Διεθνής έκθεση ναυτιλίας και ναυτιλιακού εξοπλισμού INMEX SMM – Ινδία

Η διεθνής έκθεση ναυτιλίας και ναυτιλιακού εξοπλισμού INMEX SMM πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 6 Οκτωβρίου στη Μουμπάι. Συμμετείχαν 189 εκθέτες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο ελληνικό εθνικό περίπτερο συμμετείχαν, με την υποστήριξη της Enterprise Greece-EG, έξι επιχειρήσεις και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού-HEMEXPO. Τρεις ακόμα ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν στην έκθεση δια των αντιπροσώπων τους σε ανεξάρτητα περίπτερα.

Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 10 – 12 Σεπτεμβρίου 2025. Λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της έκθεσης.

Γραφείο ΟΕΥ Νέου Δελχί

Taste the Mediterranean Festival – Κροατία

Η ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων συμμετείχε στις 6-7 Οκτωβρίου στο Taste the Mediterranean Festival, που έλαβε χώρα στο Σπλιτ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση γαστρονομίας στην Κροατία, που συγκεντρώνει κορυφαίους σεφ από όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην εκδήλωση με δύο δράσεις: α) master class για την ελληνική γαστρονομία, που πραγματοποιήθηκε στη μεγαλύτερη σχολή γαστρονομίας του Σπλιτ από τον Έλληνα σεφ Χρήστο Άμαντο, σε κοινό σπουδαστών και επαγγελματιών του χώρου των τροφίμων, και β) παράθεση δείπνου σε διακεκριμένο εστιατόριο του Σπλιτ για δημοσιογράφους και οικονομικούς παράγοντες των χώρων της εστίασης και της γαστρονομίας. Ο σεφ Χρήστος Άμαντος προετοίμασε ελληνικές γεύσεις που συνοδεύθηκαν από επιλογή ελληνικών κρασιών.

Πρεσβεία Ζάγκρεμπ

Διεθνής έκθεση αμυντικού εξοπλισμού AUSA – ΗΠΑ 

Για 10η συνεχή χρονιά η Ελλάδα συμμετείχε με εθνικό περίπτερο στη διεθνή εμπορική έκθεση αμυντικού εξοπλισμού που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων AUSA, η οποία έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτων το διάστημα 9-11 Οκτωβρίου. Εθνική συμμετοχή διοργάνωσαν 7 επιπλέον χώρες, ενώ άλλες 8 εκπροσωπήθηκαν από επιχειρήσεις σε ανεξάρτητα περίπτερα.

Στο ελληνικό περίπτερο συμμετείχαν 15 εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού, επιπλέον 7 υπό το Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και η Defence Exhibition Athens – DEFEA. Στο πλαίσιο της έκθεσης έλαβε χώρα η εκδήλωση Greek Innovation Day, με σκοπό την προβολή των καινοτόμων ελληνικών προϊόντων σε εξειδικευμένο κοινό εκπροσώπων του αμερικανικού στρατού και επιχειρήσεων.

Η ελληνική συμμετοχή διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Enterprise Greece-EG, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών).

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην πύλη Agora.

Γραφείο ΟΕΥ Ουάσιγκτων

Resort & Residential Hospitality Forum – Πορτογαλία  

Έλαβε χώρα, μεταξύ 9 και 11 Οκτωβρίου, στη Λισσαβώνα, το επενδυτικό συνέδριο Resort & Residential Hospitality Forum, που επικεντρώνεται στον ευρωπαϊκό τομέα θερέτρων και προσελκύει διεθνείς ιδιοκτήτες, ξενοδόχους, επενδυτές και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, η Enterprise Greece-EG συντόνισε στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν Έλληνες ξενοδόχοι, εκπρόσωποι ξένων ξενοδοχειακών αλυσίδων με επενδύσεις στην Ελλάδα, εταιρειών παροχής υπηρεσιών στον κλάδο ακινήτων και επενδυτές.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην πύλη Agora.

Γραφείο ΟΕΥ Λισσαβώνας

Government meets the Business – Βουλγαρία  

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στη Σόφια το 17ο Φόρουμ του ειδησεογραφικού οργανισμού Capital με θέμα “Government meets the Business Forum: What’s on the Horizon for 2024”, όπου συζητήθηκαν οι βουλγαρικές κυβερνητικές οικονομικές προτεραιότητες, οι παγκόσμιες προκλήσεις με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους για τη Βουλγαρία. Σε πάνελ που αφορούσε τη θεματική της ενέργειας συμμετείχε ο κ. Άγης Δίγκας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ).

Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας

Webinar Doing Business in Bulgaria – Βουλγαρία  

Το Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας και η Enterprise Greece διοργάνωσαν στις 18 Οκτωβρίου ενημερωτική εκδήλωση – webinar με τίτλο “Doing Business in Bulgaria” με κεντρική θεματολογία τη σημασία της Βουλγαρίας ως εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, τη δυνατότητα επιχειρείν στη χώρα, καθώς και επιτυχημένες περιπτώσεις επιχειρηματιών στη Βουλγαρία στους τομείς τροφίμων και κατασκευών. Η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 100 συμμετέχοντες.

Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας

Διεθνής Έκθεση ναυτιλιακού εξοπλισμού KORMARINE – Ν. Κορέα  

Η 12η Διεθνής Έκθεση ναυτιλιακού εξοπλισμού Kormarine έλαβε χώρα στο Busan στις 24-27 Οκτωβρίου. Η έκθεση διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και η κορυφαία στην Ασία. Η Kormarine 2023 προσέλκυσε 1.073 εκθέτες από 53 χώρες και περισσότερους από 60.000 επισκέπτες.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 7 επιχειρήσεις και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού-HEMEXPO. Η ελληνική αποστολή διοργανώθηκε με μέριμνα της Enterprise Greece.

Λεπτομέρειες για την έκθεση είναι διαθέσιμες εδώ.

Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ

Εκδήλωση προβολής ελαιολάδου υπό την αιγίδα του IOC – ΗΠΑ 

Στις 26 Οκτωβρίου, σε κεντρικό εστιατόριο της Ουάσιγκτων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προβολής/γευσιγνωσίας ελαιολάδου που διοργάνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC) σε συνεργασία με το Culinary Institute of America και με τη στήριξη του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας. Η εκδήλωση περιλάμβανε ακόμα σεμινάριο με θέμα “Olive oil and the Mediterranean diet: expanding pathways for a healthier America” και απευθυνόταν σε εταίρους της αγοράς ελιάς και ελαιολάδου των ΗΠΑ.

Γραφείο ΟΕΥ Ουάσιγκτων

Εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικού οίνου – Καναδάς

Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Οττάβα ολοήμερη εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικού κρασιού με τη συμμετοχή 11 οινοπαραγωγών που αντιπροσώπευαν περισσότερες από 40 ετικέτες οίνου υψηλής ποιότητας.

Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα και μέριμνα της ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα, διοργανώθηκε από τον καναδικό Σύνδεσμο Οινογευσιγνωστών, National Capital Sommelier Guild, σε συνεργασία με επιτόπιο εισαγωγέα ελληνικών προϊόντων και αλυσίδα ξενοδοχείων.  Μεταξύ άλλων, η εκδήλωση περιλάμβανε σύντομη παρουσίαση για τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως και προβολή βίντεο του Wines of Greece για τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα.

Συμμετείχαν 112 διανομείς και εμπορικοί αντιπρόσωποι από την περιοχή της Οττάβας, ιδιοκτήτες εστιατορίων, συγγραφείς/κριτικοί οίνου, καθώς και μέλη του καναδικού Συνδέσμου Οινογευσιγνωστών. Η εκδήλωση καλύφθηκε από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Γραφείο ΟΕΥ Οττάβας

 

 

Το δελτίο επιχειρηματικής πληροφόρησης "Γνούς Πράττε" μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov