Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

 

Σημεία παρέμβασης της Γενικής Γραμματέως ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρας Μυρογιάννη, στο “Financing for Development (FfD) Forum 2024” (Νέα Υόρκη, 22-25.4.2024)

Αθήνα, 25 Απριλίου 2024

 

Τον καθοριστικό ρόλο του διεθνούς εμπορίου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, κατά την παρέμβασή της στο “Financing for Development (FfD) Forum 2024”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο πάνελ “International trade as an engine for development”, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο μπορεί να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, το μοντέλο ανάπτυξης που καθοδηγείται από τις εξαγωγές μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμο από όλους, τόνισε η κυρία Μυρογιάννη, δίνοντας το παράδειγμα της εξαγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο προϋποθέτει πρόσβαση στην τεχνολογία και τήρηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Προκειμένου να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές στον Παγκόσμιο Νότο, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση εγχώριων πόρων μέσω του σχεδιασμού αποτελεσματικής φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σημείωσε η κυρία Μυρογιάννη. Η Τέταρτη Διεθνής Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (FfD4) πρέπει να κινητοποιήσει αυξημένους πόρους, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, και να επεκτείνει τις χαμηλού κόστους χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά πολλών οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου. Επίσης, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη σημασία της μεταρρύθμισης των Πολυμερών Αναπτυξιακών Τραπεζών (MDBs), με σκοπό την προώθηση μιας πιο δίκαιης κατανομής των εμπορικών ωφελειών μεταξύ των χωρών.

Ως τρόπο αύξησης της προστιθέμενης αξίας και διαφοροποίησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κυρία Μυρογιάννη ανέφερε την υποστήριξη του ψηφιακού εμπορίου μέσω διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της διείσδυσης του διαδικτύου και των απαραίτητων υποδομών. Απαραίτητη είναι επίσης, όπως σημείωσε, η άρση των αναποτελεσματικών ή αθέμιτων φραγμών στο εμπόριο, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν καθοριστικά οι πολυμερείς και άλλες εμπορικές συμφωνίες και οι οποίες ευθυγραμμίζουν το εμπόριο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προωθούν την τήρηση ισχυρών εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Μυρογιάννη έκανε αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στις Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) που έχει συνάψει η ΕΕ και τα κράτη μέλη με αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και στη Συμφωνία της Σαμόας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της και του Οργανισμού Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας τόνισε ότι η αντιστροφή της εμπορικής ολοκλήρωσης και η μείωση της ανάπτυξης του εμπορίου μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη τόσο για τις αναπτυσσόμενες όσο και για τις ανεπτυγμένες χώρες, οδηγώντας δυνητικά σε άνιση κατανομή των πόρων και σε απώλειες παραγωγικότητας παγκοσμίως. Δεδομένου ότι οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας, ώστε οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους και να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και να προστατευτούν από την αστάθεια των τιμών στις αγορές συναλλάγματος.

https://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/semeia-parembases-tes-genikes-grammateos-dos.html

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov