ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Μαΐου 2024
Το μέλλον της ενιαίας αγοράς και της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά την 13η Υπουργική Διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι είχε την ευκαιρία να συζητήσει η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για θέματα εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Στη θεματική ενότητα Εμπόριο & Ανταγωνιστικότητα και με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της ανεξάρτητης έκθεσης του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού Enrico Letta με θέμα «Much more than a market» σχετικά με το μέλλον της ενιαίας αγοράς, η κα Μυρογιάννη τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να συμπεριλάβει θέματα οικονομικής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας λόγω των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων που καθιστούν επιτακτική τη μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών. “Η εξασφάλιση ενός βιώσιμου, ανθεκτικού και διαφοροποιημένου εφοδιασμού της ΕΕ με κρίσιμες πρώτες ύλες είναι αναγκαία για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών ρύπων”, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσφατη σύσταση του Φόρουμ Εταιρικής Σχέσης για την ασφάλεια των ορυκτών αποτελεί καλή πρακτική διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.
Για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, η Γενική Γραμματέας σημείωσε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η σταθερότητα και ευημερία της Αφρικής αποτελεί θεμελιώδη επιδίωξη της ΕΕ με αμοιβαία οφέλη για όλους. Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων στους τομείς της γεωργίας & των υπηρεσιών, η κα Μυρογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των Συμφωνιών Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) και σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί το εμπόριο σημαντικό παράγοντα για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η χώρα μας χαιρετίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για Συμφωνία Διευκόλυνσης Βιώσιμων Επενδύσεων με τη Γκάνα, προσδοκώντας να συναφθούν ανάλογες συμφωνίες με περισσότερες αφρικανικές χώρες. Κλείνοντας, η κα Μυρογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια ισχυρή εμπορική και επενδυτική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Μεσογείου.
Τέλος, αναφορικά με τα αποτελέσματα της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ, η Γενική Γραμματέας σημείωσε ότι σημαντικά θέματα παραμένουν προς επίλυση, όπως η επίτευξη συμφωνίας επί των επιδοτήσεων της αλιείας και η μεταρρύθμιση στον τομέα της γεωργίας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι οι πλειονομερείς πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στην τελευταία Υπουργική Διάσκεψη δίνουν τη δυνατότητα εναλλακτικών προσεγγίσεων για την προώθηση σημαντικών θεμάτων για την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη συμφωνία για τη Διευκόλυνση Επενδύσεων για την Ανάπτυξη. “Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για έναν σύγχρονο ΠΟΕ, ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες εμπορικές προκλήσεις και προτεραιότητες, σε συνεργασία με ομονοούσες χώρες”, τόνισε η Γενική Γραμματέας.