Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δημιουργία νέου Οργανισμού Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας στη Ρωσία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 29/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο: Στις 24 Ιουλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χρηματοπιστωτικών αγορών, προκειμένου να εξετασθεί η ανάγκη και οι προοπτικές για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στη Ρωσία.
Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αποτελούν βασικό στοιχείο της συνολικής δομής της χρηματοπιστωτικής αγοράς και η λειτουργία τους θα πρέπει να είναι σταθερή και να ανθίσταται σε τυχόν γεωπολιτικούς κινδύνους.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν την άποψη ότι η ρωσική αγορά χρειάζεται έναν ισχυρό οργανισμό αξιολόγησης, με ένα υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και τεχνογνωσίας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη τόσο των Ρώσων όσο και των ξένων επενδυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες ενέκριναν την πρόταση προώθησης ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ορίζοντας ως Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβούλιου του νέου οργανισμού την Πρώτη Αντιπρόεδρο της Gazprombank κα Ekaterina Trofimova.
Το κεφάλαιο του νέου οργανισμού θα ανέρχεται σε 3 δισ. ρούβλια (51,5 εκ. δολάρια ΗΠΑ ), με ίση κατανομή των μετοχών μεταξύ των επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και εκδότες ομολόγων), με μερίδιο που δεν θα ξεπερνάει το 5%, και με την προκαταρκτική εγγραφή μετοχών να λάβει χώρα πριν από το τέλος Αυγούστου 2015. Ο νέος οργανισμός αξιολόγησης σχεδιάζεται να αρχίσει να λειτουργεί το δ΄ τρίμηνο του 2015.
Την πρωτοβουλία αυτή έσπευσαν να χαιρετίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες, όπως η Rosneft και η Gazprom, ενώ η κρατική τράπεζα VTB ανακοίνωσε ήδη την ίδια μέρα τη συμμετοχή της στον υπό ίδρυση οργανισμό. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των ρωσικών εταιρειών, η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλλει στην εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου σύγχρονου οικονομικού συστήματος, στη βελτίωση της διαφάνειας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των εκδοτών, στη μείωση του κόστους δανεισμού και τη διεύρυνση της πρόσβασης σε αυτόν, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών των επενδύσεων και των πιστωτικών πόρων.
Σε δηλώσεις σχετικά με την πρωτοβουλία προέβη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Alexei Moiseev, ο οποίος τόνισε ότι στον νέο οργανισμό δύνανται να συμμετάσχουν όλοι οι Ρώσοι εκδότες και δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται υπό το καθεστώς κυρώσεων και δεν μπορούν να λάβουν αξιολόγηση από τους διεθνείς οργανισμούς για προφανείς λόγους.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει ήδη ορισμένους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως οι RusRating, Expert RA, National Rating Agency (NRA) και AK&M, οι οποίοι όμως, με την εξαίρεση του NRA, δεν αναγνωρίζονται διεθνώς.
Τον δρόμο για τη δημιουργία του νέου οργανισμού αξιολόγησης άνοιξε ο Ομοσπονδιακός Νόμος που υπέγραψε προ δύο εβδομάδων ο Ρώσος Πρόεδρος (13 Ιουλίου 2015), σχετικά με τη δραστηριότητα των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο οποίος προβαίνει σε ριζική αναθεώρηση των απαιτήσεων για την άσκηση της δραστηριότητας αξιολόγησης, αναγνωρίζοντάς την ως μία αυτόνομη δραστηριότητα, η οποία δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον νόμο, οι οργανισμοί αξιολόγησης θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των δραστηριοτήτων τους από κάθε πολιτική και οικονομική επιρροή, να εντοπίζουν και να προλαμβάνουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ δεν θα δύνανται να αποσύρουν τις αξιολογήσεις που έχουν χορηγηθεί από την εθνική κλίμακα αξιολόγησης, βασιζόμενοι σε αποφάσεις ξένων κρατών ή διεθνών ενώσεων.
Η θέσπιση του νέου νόμου και η επακόλουθη απόφαση για τη δημιουργία νέου οργανισμού αξιολόγησης έρχεται σε συνέχεια των υποβαθμίσεων της ρωσικής οικονομίας στην κατηγορία των “σκουπιδιών”, στις οποίες προέβησαν οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s) στις αρχές του τρέχ. έτους, τις οποίες οι ρωσικές αρχές είχαν χαρακτηρίσει ως αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov