Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδυτικό ταμείο RVC
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 06/03/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

To επενδυτικό ταμείο RVC (Российская венчурная компания: www.rvc.ru/en) ιδρύθηκε το 2006, με κεφάλαιο 30 δισ. Ρουβλίων (περίπου € 440 εκ.) και μοναδικό μέτοχο το ρωσικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον Ρωσικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Κρατικής Περιουσίας (www.rosim.ru/en).

Το RVC είναι ένα κρατικό Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), στο οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή της υποστήριξης της ανάπτυξης του ρωσικού «οικοσυστήματος» προαγωγής καινοτόμων κλάδων της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το RVC επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση της δραστηριοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων και γενικότερα επιχειρήσεων κλάδων της οικονομίας που θεωρούνται υψηλότερου (επενδυτικού) κινδύνου, αποτελούν, όμως, προτεραιότητες της ρωσικής κυβέρνησης. Παράλληλα, το RVC εκτελεί χρέη «Γραμματείας» (National Project Office) της Εθνικής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας (NTI: www.nti.one). Η ΝΤΙ είναι ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης της συγκρότησης ρωσικών εξωστρεφών Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς που σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία και εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο διάστημα έως το 2035.

Η επενδυτική δραστηριότητα του RVC εστιάζεται στην προσέλκυση ρωσικών και ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων σε καινοτόμους κλάδους της ρωσικής οικονομίας και στην ανάπτυξη νέων επενδυτικών εργαλείων στην εγχώρια αγορά venture capital. Προς τούτο, το Ταμείο Συμμετοχών επενδύει (ως Ετερόρρυθμος Εταίρος / Limited Partner), από κοινού με ιδιώτες επενδυτές, στη δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, τα οποία, με τη σειρά τους, χρηματοδοτούν τη δραστηριότητα των κλάδων αιχμής που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 26 τέτοια επενδυτικά σχήματα. Η συνολική αξία των κεφαλαίων τους ανέρχεται στα 35,5 δισ. Ρούβλια, εκ των οποίων 22,6 δισ. αντιστοιχούν στη συμβολή του RVC. Στα χαρτοφυλάκιά τους περιλαμβάνονται 214 επιχειρήσεις (http://www.rvc.ru/en/investments/innovative_projects), στις οποίες έχουν επενδυθεί ή πρόκειται να επενδυθούν 17,9 δισ. Ρούβλια. Όσον αφορά τους κλάδους προτεραιότητας, σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον του RVC επικεντρώνεται στην Τεχνολογία Πληροφοριών & Επικοινωνίας, την Ιατρική και τη Βιοτεχνολογία, την Επιστήμη των Υλικών και τον Βιομηχανικό Εξοπλισμό, την Ενέργεια και τη Χημική Βιομηχανία.

Εκτός συνόρων, το Ταμείο Συμμετοχών ενδιαφέρεται για τον εντοπισμό δυνητικών επενδυτικών εταίρων και (δευτερευόντως) για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων που υποστηρίζει και πιθανών συνεργατών τους στο εξωτερικό, με στόχο την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των προϊόντων και υπηρεσιών των ρωσικών τεχνολογικών επιχειρήσεων στην παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα.

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που συντονίζονται από το RVC είναι ο επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων (start-up accelerator) GenerationS (http://en.generation-startup.ru). Μέσω της εν λόγω δομής, το RVC γνωστοποιεί τις ανάγκες και το ενδιαφέρον, δηλαδή τη ζήτηση, μεγάλων ρωσικών και ξένων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων σε φορείς και νεοφυείς επιχειρήσεις που ανήκουν στο ευρύτερο ρωσικό οικοσύστημα καινοτομίας και εποπτεύει τη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης των καλύτερων προτεινόμενων λύσεων (προσφορά). Οι «νικητές» της διαγωνιστικής διαδικασίας αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από πλευράς μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξένων start-ups δεν αποκλείεται, αλλά οι διοργανωτές εξετάζουν κάθε φορά αν το εγχείρημα που θα στηρίξουν έχει κάποιο σημείο επαφής με τη ρωσική πραγματικότητα (έδρα, εγκατάσταση/προοπτική μεταφοράς μέρους της δραστηριότητας στη Ρωσία κλπ.). Ευπρόσδεκτη είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν τεχνολογικές λύσεις. Η επόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιευτεί τον Μάιο τ.έ., ενώ ο τρέχων κύκλος, που ξεκίνησε με τον προηγούμενο διαγωνισμό (3470 υποψηφιότητες), πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου τ.έ.. Οι εγκεκριμένες θεματικές ενότητες του GenerationS για το διάστημα 2017-2019 είναι το «δημιουργικό περιεχόμενο» (creative content), η ενέργεια, η εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων, οι τεχνολογίες για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι τεχνολογίες για τη βιομηχανία, οι τεχνολογίες για την αγροτική παραγωγή και την βιοϊατρική και οι τεχνολογίες διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov