Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνέδριο Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις Ελληνορωσικές Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις (Θεσσαλονίκη, 8-9/4/2019)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 12/04/2019
Συναπτόμενο αρχείο: Αθανάσιος Καραπέτσας - Θεσσαλονίκη ru.pptx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Το εν θέματι συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Ρωσικό Επιμελητήριο με σκοπό αφ’ ενός να παρακινήσει τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στη ρωσική αγορά, στην οποία σημειωτέον υπάρχουν πολύ ευνοϊκές προοπτικές συνεργασιών και αφ’ ετέρου να ενημερωθούν οι ήδη δραστηριοποιούμενες στη Ρωσία επί θεμάτων τεχνικών και θεσμικών (όπως η λειτουργία των τελωνείων, η πρόσβαση στις κρατικές προμήθειες, η εναρμόνιση με τις ισχύουσες πιστοποιήσεις).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Μπόλαρης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Επιμελητηρίου, κος Μπακόλας και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, κος Σκαρλάτος.

Σε συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ Μόσχας, προσκλήθηκαν από τη Ρωσία στελέχη δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η Γενική Επιθεωρήτρια των Ρωσικών Τελωνείων, κα Irina SHEKUN, ο πρόεδρος του τμήματος Ελλάδος του ΕμποροΒιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, κος Αναστασιάδης, , ο πρόεδρος της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής της Μαύρης Θάλασσας, κος Victor ARCHIPOV, Ρώσοι εκτελωνιστές και εκπρόσωποι αλυσίδων καταστημάτων και εισαγωγικών επιχειρήσεων.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των ανωτέρω, όπως και ελληνικών φορέων (Ent.Greece, Επιμελητήρια) αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τρόπων διεύρυνσης του μεριδίου των ελληνικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά, κατάλληλων πολιτικών εισόδου ελληνικών προϊόντων στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων και εν γένει προβολής των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, μεγάλη έκταση στη συζήτηση έλαβαν τα θέματα που άπτονται προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, όπως η τελωνειακή γραφειοκρατία και οι έλεγχοι, η πιστοποίηση και η αποστολή δειγμάτων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρκετές ελληνικές εταιρείες έλαβαν το λόγο και παρουσίασαν τα προϊόντα τους και τις δραστηριότητές τους στη ρωσική αγορά. Από την πλευρά τους, οι ρωσικές επιχειρήσεις και αλυσίδες παρουσίασαν τις δικές τους δραστηριότητες, εκφράστηκαν θετικά για τα ελληνικά προϊόντα και τις προοπτικές τους και κάλεσαν τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν μαζί τους.

Σημειώνεται ότι όλοι οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν μεγάλες προοπτικές διότι υπερτερούν ποιοτικά έναντι των ανταγωνιστών τους. Επίσης έγινε κοινά αποδεκτό ότι τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την εδραίωσή τους είναι η υψηλή τιμή τους, η οποία σε συνάρτηση με το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, δεν τους επιτρέπει να αναλάβουν εκτεταμένες εκστρατείες προβολής και διαφήμισης, ενώ συχνά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλου όγκου παραγγελίες.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν το Ελληνο-Ρωσικό Επιμελητήριο:

  • Να απευθύνει επιστολή προς την Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία με συγκεκριμένα ερωτήματα, ούτως ώστε να αναζητηθούν οι δέουσες απαντήσεις σχετικά με την απρόσκοπτη είσοδο στην εδώ αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
  • Να αναλάβει σειρά παρόμοιων πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με το Γραφείο μας, στην Ελλάδα και στη Ρωσία για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη ρωσική αγορά.

Ως παράδειγμα ελληνικής επιχείρησης με επιτυχή είσοδο στη ρωσική αγορά, βραβεύθηκε η εταιρεία KLEEMANN, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ανελκυστήρων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Μοσχας, ο οποίος έκανε παρουσίαση για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, η οποία επισυνάπτεται.

 

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov