Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ "MOSBUILD"
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 18/04/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Μεταξύ 2-5 τρέχοντος, διοργανώθηκε η ετήσια διεθνής έκθεση Mosbuild, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1,000 εταιρείες-εκθέτες, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς του κλάδου δομικών υλικών. Η εν λόγω Έκθεση προσέλκυσε περί τους 80.000 κλαδικούς επισκέπτες (αύξηση προσέλευσης της τάξης του 20% σε σχέση με το 2018), ενώ η πλειάδα των επισκεπτών ήταν από το χώρο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με αυξημένο ποσοστό εξειδικευμένων κατασκευαστών και διακοσμητών εσωτερικού χώρου. Το όλο κλίμα υπήρξε κατάλληλο για τη διενέργεια σημαντικών συνεργασιών.

Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ήταν η νέα ψηφιακή σήμανση των προϊόντων δομικών υλικών, η νομιμοποίηση του όλου κύκλου διεθνούς παραγωγής και διανεμητικού εμπορίου που συνιστούν αναπόσπαστα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και καινοτόμα υλικά, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Η Έκθεση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κατασκευαστικό οικοδομικό τομέα στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθ’ όσον έχουν εκπονηθεί σχέδια αποκατάστασης κτιρίων (ιδίως εκείνων κατασκευής των δεκαετιών ’60-‘70) και αναβάθμισης των πόλεων. Παράλληλα, μεγάλο μερίδιο στην εν λόγω αγορά καταλαμβάνει ο ανασχεδιασμός των εσωτερικών χώρων και οι ανακαινίσεις κατοικιών και καταστημάτων. Σύμφωνα με την Έκθεση ”Russia in Figures”, έκδοσης 2017, της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ύψος της δαπάνης στον κατασκευαστικό τομέα στη χρονική περίοδο 2005-2016, τετραπλασιάστηκε (από 1,7 σε 6,1 τρισ. ρούβλια -περίπου $ 100δισ.-), με τον ιδιωτικό τομέα να έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση αυτής της ανόδου (συμμετοχή 88%). Μια τέτοια εξέλιξη, αφήνει πολλά περιθώρια για διεθνείς συνεργασίες, καθ’ ην στιγμή μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, ανά τον κόσμο, ITE (αυτή διοργανώνει και τη Mosbuild) τα εισαγόμενα δομικά υλικά στη Ρωσία συμβάλουν κατά 20-30% στην αρχική κατασκευαστική φάση και κατά 40-60% στο εξωτερικό και εσωτερικό τελείωμα.

Σύμφωνα με το ρωσικό οργανισμό ‘Agency for Housing Mortgage Lending’, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2023, το απόθεμα των κατοικιών (κυρίως συγκροτημάτων πολυκατοικιών) αναμένεται να έχει υπερβεί τα τέσσερα δισ. τ.μ., με ετήσια συνεισφορά, κατά την τελευταία πενταετία της τάξης των 70 εκ. τ.μ. Ειδικά για τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, με τα κυβερνητικά σχέδια επέκτασης κατά 1.500 τ.χλμ. αναμένεται, μέχρι το 2030, κατασκευαστικός οργασμός της τάξης των 50 εκ. τ.μ.

Στο ανωτέρω πλαίσιο και με δεδομένο ότι τα δομικά υλικά εν γένει δεν εμπίπτουν, ως κατηγορία προϊόντων, στα ρωσικά αντίμετρα έναντι των δυτικών κυρώσεων, οι προοπτικές για συνεργασίες ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, μεταξύ των επτά κύριων διψήφιων κωδικών συνδυασμένης ονοματολογίας, η κατάταξη της χώρας μας, στις ρωσικές εισαγωγές, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των Ρωσικών Τελωνείων, είναι ως εξής:

Κωδικός 25 (μάρμαρα, τραβερτίνες): κατάταξη #27,

Κωδικός 32 (χρώματα, μονωτικά): κατάταξη #32,

Κωδικός 39 (εξοπλισμός από πλαστικές ύλες): κατάταξη #38,

Κωδικός 68 (τεχνουργήματα από πέτρες): κατάταξη #26,

Κωδικός 69  (τούβλα, κεραμίδια): κατάταξη #59,

Κωδικός 73 (σωλήνες, κοχλίες): κατάταξη #56,

Κωδικός 76 (φύλλα, ταινίες αργιλίου) κατάταξη #17.

Όσον αφορά στο ύψος των εξαγωγών μας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε 4ψήφια ανάλυση συνδυασμένης ονοματολογίας, τρεις είναι οι κύριοι κωδικοί που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος (77%) στο σύνολο των ρωσικών εισαγωγών από τη χώρα μας. Την πρώτη θέση, με διαφορά έναντι των υπολοίπων, καταλαμβάνει ο κωδικός 7607 (φύλλα και ταινίες από αργίλιο) με αξία εισαγωγών $9.610.089, ακολουθούμενος από τον κωδικό 6802 (πέτρες για λάξευση, ψηφίδες) με αξία εισαγωγών $3.684.803 και με τρίτο κατά σειρά, τον κωδικό 3208 (χρώματα επίχρισης, βερνίκια), με αξία εισαγωγών $3.077.552.

Από ελληνικής πλευράς, στην εν λόγω Έκθεση συμμετείχαν πέντε επιχειρήσεις (τέσσερις υπό το Enterprise Greece –το εκπροσώπησε η κα Καλαμάρα- και μία εντός του εκθεσιακού περιπτέρου ρωσικής επιχείρησης-αντιπροσώπου).

Ειδικότερα, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στην Έκθεση, ανά τομέα εξειδίκευσης, ήταν οι εξής:

- BERLING (χρώματα),

- VITEX (χρώματα, βερνίκια),

- CONVEX (λαβές, πόμολα),

- VERNΟLIN (φυσική πέτρα, μάρμαρα),

- ALCHIMICA (μονωτικά, συγκολλητικά) (στο περίπτερο ρώσου αντιπροσώπου).

Στην προσπάθεια που καταβάλλει το Γραφείο μας για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσική Ομοσπονδία, σας γνωρίζουμε ότι το Enterprise Greece συνεργάζεται μαζί μας για τη διεξαγωγή στοχευμένης 12-μελούς επιχειρηματικής αποστολής, στον κλάδο των δομικών υλικών, στα τέλη Μαϊου τ.ε., για την οποία έχουμε προβεί σε διερεύνηση του ενδιαφέροντος ρωσικών εταιρειών, για τη διενέργεια των κατάλληλων διεπιχειρηματικών συναντήσεων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov