Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αποτελέσματα Πανευρωπαϊκής Έρευνας για το επιχειρηματικό περιβάλλον του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων – Παρουσίαση αποτελεσμάτων για Βουλγαρία εκ μέρους β/Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 22/11/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο:

Η έρευνα διεξήχθη σε όλα τα κ-μ της ΕΕ, υπό την επιμέλεια του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Association of European Chambers of Commerce and Industry) και με συμμετοχή συνολικά 53.000 επιχειρήσεων. Στη Βουλγαρία, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το β/Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με συμμετοχή 550 επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, και τα αποτελέσματά της παρουσίασε στις 6/11 τ.ε. σε ειδική εκδήλωση ο Πρόεδρός του, κος Tsvetan Simeonov.

 Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα είναι ότι, καίτοι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες και προβλέψεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (έτη 2019 και 2020) είναι δυσοίωνες, οι επιχειρήσεις της Βουλγαρίας προσδοκούν και αναμένουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία κατά τα επόμενα δύο έτη.  Η στάση αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, έρχεται σε αναντιστοιχία με τη στάση των επιχειρήσεων από τα υπόλοιπα κ-μ της ΕΕ. Επ’ αυτού, ειδικότερα, κος Simeonov σημειώνει ότι οι διαφορετικές επιχειρηματικές προσδοκίες μεταξύ Βουλγαρίας και λοιπών κ-μ οφείλονται κυρίως στους σταθερά θετικούς μακροοικονομικούς δείκτες που απολαμβάνει η β/οικονομία κατά τα τελευταία έτη.

 Επιπλέον, ο κος Simeonov τόνισε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο με χαμηλό κυβερνητικό χρέος, πλεόνασμα στον κυβερνητικό προϋπολογισμό και επάρκεια αποθεματικών για την «κάλυψη» του κυκλοφορούντος νομίσματος και συμπλήρωσε ότι “από αυτή την άποψη, δεν αναμένονται στο άμεσο μέλλον αναταράξεις (shocks) για τη βουλγαρική οικονομία”. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Βουλγαρία είναι η κοντινότερη ευρωπαϊκή χώρα στην περιοχή της Ασίας, όπου η αναπτυξιακή δυναμική την τρέχουσα περίοδο είναι πολύ υψηλή. Υπογράμμισε επίσης ότι οι β/επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη σε μεγάλες αγορές της περιοχής αυτής, όπως η Κίνα και η Ινδία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η βουλγαρική κυβέρνηση προβεί στη λήψη περαιτέρω μέτρων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χώρα μπορεί να αναμένει στο μέλλον σημαντικές επενδύσεις από τις δύο αυτές δύο χώρες.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της εν θέματι έρευνας, το 44% των ερωτηθέντων υψηλόβαθμων στελεχών β/επιχειρήσεων απάντησε ότι έως το 2020 αναμένει αύξηση των εσόδων από πωλήσεις στη χώρα. Το αυτό ισχύει και ως προς τη  στάση απέναντι στις πωλήσεις στο εξωτερικό, με ποσοστό 52,6% των ερωτηθέντων να αναμένει  αύξησή τους έως το 2020.

 Οι προσδοκίες αναφορικά με τις προοπτικές αύξησης της απασχόλησης και διενέργειας επενδύσεων στη χώρα είναι επίσης θετικές και πάντως κατά πολύ θετικότερες σε σχέση με άλλα κ-μ της ΕΕ. Το 38,3% των ερωτηθεισών επιχειρήσεων αναμένει αύξηση της απασχόλησης, ενώ το 45,5% αναμένει την πραγματοποίηση υψηλότερων κεφαλαιακών επενδύσεων έως το 2020. Συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα, ήτοι το 63% των ερωτηθέντων, αναμένει ότι το επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί μέσα στο επόμενο έτος, κατατάσσοντας τη Βουλγαρία δεύτερη μεταξύ των 28 κ-μ της ΕΕ στη σχετική κατάταξη αναφορικά με τις θετικές προσδοκίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, με το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (64%) να αναφέρει την “έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού” ως τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και τις “τιμές ενέργειας και πρώτων υλών” και το “εργασιακό κόστος” να ακολουθούν στη σχετική κατάταξη. Τέλος, άξιο επισήμανσης είναι ότι οι ανησυχίες των ερωτηθέντων σχετικά με τις προοπτικές της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία τριετία.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov