Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Μέτρα της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 07/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Η πανδημία του κορονοϊού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και ως συνέπεια και στην Ιαπωνική. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προέκυψε, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε διάφορα πακέτα τόνωσης της οικονομίας και στήριξης των ΜΜΕ και των νοικοκυριών, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεύρυνε τα νομισματικά μέτρα για την ώθηση της οικονομίας.

Η κυβερνητική πολιτική στήριξης της οικονομίας επικεντρώνεται στη λήψη ειδικών μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λόγω της κρίσης από τον κορονοϊό, πολλές επιχειρήσεις υποχρεώνονται σε μείωση προσωπικού. Όμως, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει επίδομα ειδικής αδείας σε όλους τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας αναστέλλονται. Η αποζημίωση αυτή ισούται τουλάχιστον με το 60% του μέσου μισθού των τελευταίων 3 μήνών.

Σε περίπτωση αναστολής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προβλέπεται η σύσταση ειδικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να υπαχθεί η επιχείρηση στις επιχορηγήσεις για την προστασία της απασχόλησης. Οι εργοδότες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν επιχορηγήσεις για την καταβολή επιδομάτων ειδικής αδείας μέχρι και 100 ημερών στους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται λόγω του κορονοϊού.

Για τις απολύσεις έχουν τεθεί πολύ αυστηροί περιορισμοί. Επίσης παρέχεται οικονομική στήριξη σε γονείς που αναγκάστηκαν να πάρουν άδεια, λόγω του κλεισίματος των σχολείων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υιοθέτησε το Μάρτιο ένα πακέτο μέτρων 13,3 δις ευρώ για τη χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ, που αντιμετωπίζουν μείωση πωλήσεων, λόγω του κορονοϊού, παρέχοντας νέο τύπο δανείου και θεσπίζοντας νέες κατευθυντήριες γραμμές προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων.

Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe δεσμεύθηκε τη Δευτέρα 6/4/2020 να εφαρμόσει ένα πρωτοφανούς ύψους πακέτο οικονομικών κινήτρων, ίσο με 20 τοις εκατό του Ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ δήλωσε ότι θα πάρει ότι μέτρα χρειαστούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων που έχουν ποτέ ληφθεί στην Ιαπωνία, το οποίο θα ανέλθει σε 900 δις ευρώ. Ήδη από τον περασμένο μήνα είχαν ήδη ανακοινωθεί μέτρα 217 δις ευρώ, τα οποία όμως θα συμψηφιστούν με το νέο πακέτο.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται και νέες ενισχύσεις συνολικού ύψους άνω των 50 δις ευρώ για τα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ. Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση και νέων ρυθμίσεων για δανεισμό με μηδενικά επιτόκια σε ΜΜΕ, όπως και περίοδος χάριτος για την πληρωμή φόρων και κοινωνικών εισφορών.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση της παραγωγής του ιαπωνικού φαρμάκου Avigan, το οποίο πιστεύεται ότι συμβάλει στη θεραπεία του κορονοϊού, όπως και η αύξηση της διαθεσιμότητας μονάδων εντατικής θεραπείας.

Το πακέτο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολόγων, πράγμα που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του υπερδιπλάσιου του ΑΕΠ δημοσίου χρέους της χώρας.

Για μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία.

 Αθανάσιος Καραπέτσας

Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ A΄

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov