Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Παράταση μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πρόσθετα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας από την αιγυπτιακή κυβέρνηση
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 08/04/2020
Συναπτόμενο αρχείο: PM Decree 852-2020 eg.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο:

Στις 8 Απριλίου η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα δια του οποίου επεξέτεινε έως τις 23 Απριλίου (αρχή ιερού μήνα Ραμαζανιού) τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που είχε ήδη επιβάλει στο τέλος Μαρτίου, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας. Το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει τις βραδινές ώρες, ξεκινώντας από τις 8μ.μ., έως τις 6π.μ. καθημερινά, με πλήρη απαγόρευση των επιβατικών μεταφορών και με πολλαπλούς περιορισμούς στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αναψυχής. Επιπλέον, η κυβέρνηση εφαρμόζει αναστολή των εργασιών όλων των υπηρεσιών του δημοσίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, πλην εκείνων που σχετίζονται με τον τομέα υγειονομικής περίθαλψης.

Εξακολουθεί να επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων έως τις 5μ.μ. καθημερινά, ενώ στο τέλος της εβδομάδας (Παρ.-Σαβ.) αυτά θα παραμένουν κλειστά. Εντελώς κλειστά παραμένουν όλα ανεξαιρέτως τα κέντρα αναψυχής και τα εστιατόρια (τα τελευταία, μόνον για κατ’ οίκον παραδόσεις ολόκληρο το 24ωρο). Επιτρέπεται η λειτουργία σούπερ μάρκετ, παντοπωλείων, αρτοποιείων και φαρμακείων κατά τη διάρκεια της περιόδου ελεύθερης κυκλοφορίας που ισχύουν καθημερινά. Όσον αφορά τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της χώρας, στον τραπεζικό τομέα έχει ήδη μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων των τραπεζών (9:30-13:30), ενώ έχει μειωθεί και το ωράριο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αιγύπτου (10-13:30). Σε πλήρη δυναμικότητα φέρονται να λειτουργούν τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, προς κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Οι περισσότερες από τις αιγυπτιακές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα –τουλάχιστον εκείνες που εμπίπτουν στην επίσημη οικονομία- έχουν επιβάλει στα στελέχη τους την κατ’ οίκον εργασία, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι καθημερινές τους μετακινήσεις. Επιπλέον, όλες οι σχετικά μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και αντίδρασης σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος ή πελάτης ανακαλυφθεί πως είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω μέτρων, δεν ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί στις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων, ούτε και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που στεγάζονται εκτός εμπορικών κέντρων, αλλά μόνον με σκοπό τον ανεφοδιασμό αυτών με προϊόντα. Επίσης, συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των εργοστασίων, εργοταξίων, λιμένων, τελωνειακών χώρων, αποθηκευτικών χώρων, καθώς και επιχειρήσεων που παρέχουν κοινωφελείς υπηρεσίες (ύδρευση, παραγωγή και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνίες, πρατήρια καυσίμων κλπ.). Περαιτέρω, παρατείνεται μέχρι νεοτέρας η αναστολή της πραγματοποίησης διεθνών πτήσεων από και προς Αίγυπτο, ωστόσο η διεθνής κίνηση αεροπορικών εμπορευματικών φορτίων (air cargo) από και προς την Αίγυπτο συνεχίζει να επιτρέπεται.

Επιπλέον, στις αρχές Απριλίου η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε οδηγίες για χρονική παράταση δύο μηνών και στις επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν και εξοφλήσουν τις εταιρικές φορολογικές τους υποχρεώσεις για το έτος 2019, από τις 30/4 στις 30/6 τρέχοντος έτους, δίνοντάς τους επίσης τη δυνατότητα να καταβάλουν τις σχετικές οφειλές τους προς το κράτος σε τρεις δόσεις. Περαιτέρω, το αιγυπτιακό κράτος μετέθεσε χρονικά κατά τρεις μήνες την προθεσμία υποβολής δηλώσεων και καταβολής του φόρου εταιρικής ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, στις ξενοδοχειακές μονάδες και γενικότερα στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου χορηγείται αναβολή εξόφλησης των εκκρεμών φορολογικών τους υποχρεώσεων για τρεις μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου θα επωφεληθούν επίσης από την εξαγγελθείσα εξάμηνη απαλλαγή από φόρους ακίνητης περιουσίας, με δυνατότητα αποπληρωμής υφιστάμενων φορολογικών υποχρεώσεων για ακίνητα σε μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις εφαρμοστικές λεπτομέρειες του ανακοινωθέντος προγράμματος φορολογικής ανακούφισης των εγχώριων επιχειρήσεων, ωστόσο δεν υφίστανται παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών των επιχειρήσεων από ΦΠΑ, καθώς και παρακρατούμενους φόρους (withholding taxes).

Σημειώνεται ότι, στις αρχές Απριλίου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Al Sisi είχε δώσει οδηγίες στην κυβέρνησή του για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων με περίοδο χάριτος διετούς διάρκειας στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν επηρεαστεί εξαιρετικά αρνητικά από την επιβληθείσα αναστολή των διεθνών πτήσεων. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Al Sisi αποφάσισε την άμεση καταβολή από το αρμόδιο κρατικό Ταμείο Εξαγωγικών Επιδοτήσεων (Export Subsidy Fund) τουλάχιστον του 30% των οφειλών του από εξαγωγικές επιδοτήσεις προς εκείνους τους Αιγύπτιους εξαγωγείς προς τους οποίους το κράτος οφείλει ποσά έως EGP5 εκατ., χωρίς την από πλευράς τους προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αποφάσισε ακόμη την καταβολή μηνιαίου επιδόματος ύψους EGP500 σε εποχικούς εργάτες για την περίοδο του προσεχούς τριμήνου.

Σημειώνεται ότι παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κάλεσε τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα να αποφύγει πάση θυσία τις απολύσεις και τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Maait διευκρίνισε ότι η υπαγωγή επιχειρήσεων στα οικονομικά μέτρα ανακούφισης θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση αυτών με τις κυβερνητικές οδηγίες περί διατήρησης σταθερού του επιπέδου απασχολούμενων και αμοιβών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω οδηγιών του Αιγυπτίου Προέδρου, αλλά και ισχυρών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τους εξαιρετικά πληττόμενους από την κρίση της διεθνούς πανδημίας κορωνοϊού κλάδους τουρισμού και αερομεταφορών, στις 8 Απριλίου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την παροχή εξάμηνης περιόδου αναστολής (έως τον προσεχή Οκτώβριο) όσον αφορά τις πληρωμές έναντι χρεών και εκκρεμών οφειλών προς εταιρείες κοινωφελών υπηρεσιών, για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τα ξενοδοχεία και τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, με παράλληλη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των χρεών τους. Για τις τελευταίες, σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι ζημίες των αιγυπτιακών αερογραμμών εκτιμώνται σε μεταξύ $1,6 και $2,4 δισ. το 2020, λόγω της αναμενόμενης δραστικής μείωσης της επιβατικής τους κίνησης κατά 9,5 εκατ. άτομα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι με σχετική εγκύκλιό της στις αρχές Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE) «διεύρυνε» την πρωτοβουλία που υλοποιεί για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τον κλάδο μεταποίησης (ύψους EGP100 δισ.) –που πρόσφατα έχει επεκταθεί και στις επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου- και σε επιχειρηματικούς ομίλους με τζίρο κάτω του επιπέδου του EGP1 δισ., με ελάχιστο απαιτούμενο όριο εσόδων τις EGP50 εκατ., προκειμένου να μπορούν και αυτοί να επωφεληθούν χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, με απόφασή της στις αρχές Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην έκτακτη απαλοιφή των στοιχείων των επισφαλών οφειλετών των τραπεζών (περίπου 8.000 εταιρειών και 100.000 ιδιωτών) από σχετικές αρνητικές βάσεις δεδομένων (“blacklists”) της Κεντρικής Τράπεζας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου (i-Score), οι οποίες καταγράφουν τους επισφαλείς πελάτες των τραπεζών, παρέχοντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και τις υπηρεσίες του.

Επισυνάπτεται το πρωθυπουργικό διάταγμα υπ’ αριθ. 852/2020, δια του οποίου επεκτάθηκε η περίοδος εφαρμογής των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας προς περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov