Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Μέτρα Ιαπωνίας και προβλήματα μεταφορών και εμπορίου λόγω κορονοϊού
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 13/04/2020
Συναπτόμενο αρχείο: 20200414 - Προβλήματα στις Μεταφορές - Εμπόριο - Update jp.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Τόκυο 14/4/2020

Προβλήματα στις μεταφορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στην Ιαπωνία το πρόβλημα της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι ακόμη σχετικά ελεγχόμενο. Όμως, στις 7/4/2020, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκυο και 6 περιφέρειες, χωρίς όμως να επιβληθούν απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αλλά απλώς συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων.

Τα μέτρα που ελήφθησαν και η επικρατούσα κατάσταση στο εμπόριο και την επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν ως εξής:

Ταξιδιωτικά μέτρα

Η Ιαπωνία έχει απαγορεύσει την είσοδο στους προερχόμενους από 73 χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με εξαίρεση τους Ιάπωνες πολίτες. Η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την υποχρέωση εξέτασης για ανίχνευση του κορονοϊού (PCR), την παραμονή σε καραντίνα για 14 ημέρες και την απαγόρευση χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς για την περίοδο αυτή. 

Τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλονται στους αλλοδαπούς που διέμειναν στις παρακάτω χώρες / περιοχές (14 ημέρες πριν από την άφιξή τους): 

 • Ασία: Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Δημοκρατία της Κορέας, Ταϊβάν, Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), Φιλιππίνες, Μπρουνέι, Βιετνάμ, Μαλαισία
 • Ωκεανία: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία
 • Βόρεια Αμερική: Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
 • Λατινική Αμερική και Καραϊβική: Ισημερινός, Χιλή, Δομινίκα, Παναμάς, Βραζιλία, Βολιβία
 • Ευρώπη: Ισλανδία, Ιρλανδία, Αλβανία, Αρμενία, Ανδόρα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Αυστρία, Κάτω Χώρες, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Σαν Μαρίνο, Ελβετία, Σουηδία, , Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Γερμανία, Νορβηγία, Βατικανό, Ουγγαρία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Μάλτα, Μονακό, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Ρουμανία, Λουξεμβούργο
 • Μέση Ανατολή: Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Μπαχρέιν
 • Αφρική: Αίγυπτος, Ακτή του Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαυρίκιος, Μαρόκο

Επίσης επιβάλλονται στους κατόχους διαβατηρίου που εκδίδεται στο Hubei ή στο Zhejiang της Κίνας και στους αλλοδαπούς του κρουαζιερόπλοιου Westerdam που αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην παρακάτω ιστοσελίδα του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

https://www.anzen.mofa.go.jp/info/pcwideareaspecificinfo_2020C046.html

 του ιαπωνικού Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας 

https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/newpage_00032.html

και του ιαπωνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης

http://www.moj.go.jp/EN/nyuukokukanri/kouhou/m_nyuukokukanri01_00003.html

Μέτρα διευκόλυνσης των εμπορευματικών συναλλαγών / μεταφορών

Στην Ιαπωνία δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για τις εμπορικές συναλλαγές, τις μεταφορές εμπορευμάτων  ή για καραντίνα προϊόντων, αλλά ελήφθησαν μέτρα τελωνειακών διευκολύνσεων.

Θα δίδεται προτεραιότητα στον εκτελωνισμό εισαγόμενων προϊόντων που είναι επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση της νέας νόσου. Απλοποιείται επίσης και η διαδικασία εξαγωγής αναλώσιμων για τη νέα νόσο.

Επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες εκτελωνισμού, όπως εισαγωγείς, εξαγωγείς, εκτελωνιστικά γραφεία, κλπ., ενθαρρύνονται για εφαρμογή τηλεργασίας, λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα για διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών εισαγωγής και εξαγωγής:

 • Διευκόλυνση για κατάθεση εγγράφων σε διαφορετικό από το αρμόδιο τελωνείο.
 • Έγγραφα που πρέπει φέρουν τη σφραγίδα του εισαγωγέα, εξαγωγέα ή του εκτελωνιστή, σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν να υποβάλλονται χωρίς σφραγίδα.
 • Εάν λόγω του κορονοϊού δεν μπορούν προσκομιστούν δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως, επιτρέπεται η υποβολή της ως αρχεία.
 • Αν είναι δύσκολο να υποβληθεί ή να παρουσιαστεί το πρωτότυπο έγγραφο εντός 3 ημερών από την ημερομηνία της εισαγωγής / εξαγωγής λόγω των επιπτώσεων της νέας νόσου, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία που καθορίζουν τα Τελωνεία, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανάλογες περιπτώσεις, ειδικά για τα γεωργικά προϊόντα, δέχεται πλέον ψηφιακά πιστοποιητικά αντί για τα πρωτότυπα, ενώ ζήτησε από την Ιαπωνία να εφαρμόσει η ίδια πρακτική και αναμένεται απάντησή της.
 • Η διαδικασία εκτελωνισμού μπορεί να κινηθεί και μέσω τηλεργασίας.
 • Γενικώς έχουν δοθεί οδηγίες στα τελωνεία για ευέλικτη λειτουργία σε σχέση με προθεσμίες υποβολής πιστοποιητικών καταγωγής, κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των Ιαπωνικών Τελωνείων:

https://www.customs.go.jp/news/news/20200304_index.htm     

Επάρκεια ή ελλείψεις στην αγορά

Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αγαθά, ενώ οι θαλάσσιες εισαγωγές και εξαγωγές γίνονται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιαπωνικού Υπουργείου Γεωργίας, Δασοπονίας και Αλιείας:

  https://www.maff.go.jp/j/saigai/n_coronavirus/

Προβλήματα στις εμπορευματικές συναλλαγές και στο επιχειρείν.

Όμως υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στις αεροπορικές μεταφορές, λόγω της πληθώρας των ακυρώσεων πτήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.  Ειδικότερα, οι μεταφορές ορισμένων ελληνικών προϊόντων γίνονται μόνο αεροπορικώς, κυρίως τα προϊόντα ψυγείου, όπως τα τυριά και το γιαούρτι. Να σημειωθεί ότι για τα προϊόντα ψυγείου δεν γίνεται διαμοιρασμός φορτίου σε περισσότερους του ενός αποστολείς για το ίδιο κοντέινερ. Αντιθέτως, τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο μπορούν να μεταφερθούν με κοντέινερ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Για τα τυριά βέβαια θα μπορούσε η αποστολή να γίνει και με κοντέινερ-ψυγείο, αλλά τα φορτία από Ελλάδα, συνήθως είναι πολύ μικρά σε ποσότητα και δεν επαρκούν για ολόκληρο κοντέινερ.

Επειδή έχει διαταραχτεί η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν προβλήματα εισροών παραγωγής, λόγω της διακοπής παραγωγής κυρίως στην Κίνα. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες υποχρεώθηκαν σε προσωρινή διακοπή παραγωγής, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Ήδη η Ιαπωνική κυβέρνηση πήρε μέρα ενίσχυσης του επαναπατρισμού της παραγωγής ή της μετατόπισής της από την Κίνα σε χώρες ης ΝΑ Ασίας.

Σύνοψη – Συμπεράσματα

 Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ελαστικά και επιτρέπουν στην οικονομία να λειτουργεί κανονικά. Οι δια θαλάσσης εμπορευματικές μεταφορές εκτελούνται κανονικά. Όμως υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στις αεροπορικές εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές.

Αθανάσιος Καραπέτσας

Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ A΄

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov