Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Επιπτώσεις Covid-19 σε γαλλική οικονομία: πορεία ΑΕΠ κατά το α΄ τρίμηνο 2020
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 29/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με στοιχεία της Γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSEE) που δημοσιεύθηκαν σήμερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε δραματικά κατά 5,8%, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τριμηνιαία πτώση από το 1949, οπότε η γαλλική Υπηρεσία ξεκίνησε να καταγράφει τον ρυθμό ανάπτυξης. Η αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 συνδέεται κυρίως με την παύση των “μη ουσιωδών” δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής των περιορισμών για την ανακοπή της εξάπλωσης του Covid-19 από τα μέσα Μαρτίου.

Οι δαπάνες κατανάλωσης νοικοκυριού μειώθηκαν (–6,1%), όπως και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (GFCF), ακόμη πιο έντονος (–11,8%). Συνολικά, η τελική εγχώρια ζήτηση, εκτός από τα αποθέματα, μειώθηκε απότομα: συνέβαλε -6,6 μονάδες στην εξέλιξη του ΑΕΠ.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε απότομα κατά 6,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, κυρίως λόγω της πτώσης της κατανάλωσης αγαθών (-7,3%), αλλά και της μείωσης της κατανάλωσης υπηρεσιών (-5,2%). Όσον αφορά τα αγαθά, η κατανάλωση μεταποιημένων αγαθών μειώθηκε απότομα (-16,3%), ενώ μείωση κατέγραψε και η ενεργειακή δαπάνη (-4,8%), κυρίως λόγω των ήπιων θερμοκρασιών και της απότομης πτώσης των αγορών καυσίμων. Μόνο οι δαπάνες για τρόφιμα κατέγραψαν αύξηση (+2,4% από +0,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε εχθές η Τράπεζα της Γαλλίας, η αποταμίευση που πραγματοποίησαν τα γαλλικά νοικοκυριά τον Μάρτιο εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη. Ενώ, κατά μέσο όρο για τρία χρόνια, τα νοικοκυριά αποταμίευαν 6 δισ. ευρώ τον μήνα Μάρτιο, κατά το τρέχον έτος οι αποταμιεύσεις εκτοξεύθηκαν σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων επιβραδύνθηκαν σημαντικά με τον συνολικό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να μειώνεται κατά 11,8%. Ιδιαίτερα σημαντική πτώση καταγράφουν οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα (-13,8%) λόγω της διακοπής των εργασιών κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Συνολικά, η τελική εγχώρια ζήτηση εκτός των αποθεμάτων μειώθηκε απότομα, συμβάλλοντας κατά -6,6 μονάδες στην εξέλιξη του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της παραγωγής, η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 5,5%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 12,6%. Η παραγωγή αγαθών υποχώρησε κατά 4,8% και η μεταποίηση κατά 5,6%. Ο τομέας των εμπορεύσιμων υπηρεσιών κατέγραψε πτώση της τάξης του 5,7%.

Οι εξαγωγές κατέγραψαν και αυτές πτώση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο (-6,5%), όπως και οι εισαγωγές, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό (-5,9%). Συνολικά, το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά -0,2 μονάδες. Αντίθετα, οι μεταβολές στα αποθέματα συνέβαλαν θετικά (+0,9 μονάδες).

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων από την INSEE αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη μέτρηση, μαζί με την ανακοίνωση για αύξηση της ανεργίας τον Μάρτιο κατά 7,1%, που δείχνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στη γαλλική οικονομία. Πρόκειται για πτώση σημαντικά ισχυρότερη από εκείνη που καταγράφηκε λόγω της πτώχευσης της Lehman Brothers το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-1,6%) ή ως αποτέλεσμα της γενικής απεργίας που διήρκεσε τρεις εβδομάδες τον Μάιο του 1968 το δεύτερο τρίμηνο εκείνου του έτους (-5,3%).

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή είναι μόνο η αρχή των συνεπειών της κρίσης. Η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η INSEE έχει υπολογίσει ότι κάθε μήνας περιορισμού μειώνει το μηνιαίο ΑΕΠ κατά 3%, ενώ η Γαλλική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον δεύτερο τροποποιητικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προ ημερών, αναμένει ύφεση 8% για το τρέχον έτος. Ωστόσο, σε χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire τόνισε ότι η πρόβλεψη για την ύφεση είναι σε κάθε περίπτωση προσωρινή, καθώς η εξέλιξη της κατάστασης και των εκτιμήσεων της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και του αντίκτυπου που αυτή θα έχει στις οικονομίες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των αναπτυσσομένων χωρών. Στο ίδιο πνεύμα, ο Γάλλος Υπουργός τόνισε ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις και ο υψηλότερος κίνδυνος αύξησης των πτωχεύσεων αναμένεται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα εκτυλιχθεί τις επόμενες εβδομάδες, και κυρίως στις αρχές του φθινοπώρου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov