Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμμετοχή Αλγερινού Υπουργού Οικονομικών κ.Aymen Benabderrahmane στην Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι στις 18.5 τ.ε. με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των Αφρικανικών Χωρών
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΓΕΡΙΑ
Ημερομηνία: 27/05/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αλγερίου
Κείμενο:

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αλγερίας  κ. Aymen Benabderrahmane  μετέβη στο Παρίσι τη Δευτέρα 18.5 τ.ε., εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Αλγερινής Δημοκρατίας, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων  σχετικά με τη χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

                       Αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου, η οποία πραγματοποιήθηκε  στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκέντρωσε Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, «ανεπτυγμένων» αφρικανικών χωρών καθώς και ανώτατους εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την οικονομική ανάκαμψη των αφρικανικών χωρών, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την τρέχουσα πανδημία. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ το χρηματοδοτικό δανειακό έλλειμμα των Αφρικανικών Χωρών θα αγγίξει μέχρι το 2023 τα 290 δις USD, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει σοβαρές δευτερογενείς επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της Ηπείρου.

                     Η ανάγκη για τη σύγκληση μιας Συνόδου με αντικείμενο την αναπτυξιακή προοπτική των Αφρικανικών Χωρών συνειδητοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος του δανειακού ελλείμματος των Αφρικάνικων Χωρών την επόμενη διετία.

                   Η συνάντηση αποτέλεσε, περαιτέρω, μια πλατφόρμα προβληματισμού για τους αφρικανούς ηγέτες σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία των χωρών τους στην μετά την πανδημία εποχή.

                    Το σχετικό ανακοινωθέν του Υπουργείου Οικονομικών της Αλγερίας υπενθυμίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των Αφρικανικών Χωρών το 2020 υποχώρησε κατά 2,1%, πρώτη φορά την τελευταία πεντηκονταετία, ενώ αναμένεται μικρή ανάκαμψη το 2021 και 2022. Το ανακοινωθέν επίσης τονίζει τη σημασία της Απόφασης των G-20 τον Απρίλιο του περασμένου έτους για πάγωμα της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους των Αφρικανικών Χωρών (πάγωμα της πληρωμής των τοκοχρεολυσίων). Η απόφαση αυτή επέτρεψε στις Αφρικανικές Χώρες να αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα, που δημιούργησε η τρέχουσα παγκόσμια υγειονομική κρίση.

                    Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Benabderrahmane, τα μέτρα αν και σημαντικά, κρίνονται ανεπαρκή για να αντισταθμίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω κρίσης υγείας, συνέπειες  που οδηγούν ταχύτατα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αφρικανικής Ηπείρου σε περαιτέρω φτωχοποίηση.

                     Κατά συνέπεια, αποκτά  τεράστια σημασία η αναζήτηση καινοτόμων λύσεων ικανών να διασφαλίσουν τις απαραίτητες ροές ρευστότητας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών, που προκάλεσε η καταπολέμηση της πανδημίας και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα εξασφαλίζουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στην Αφρική, αλλαγών οι οποίες φαίνεται να έχουν επιτακτικότερο χαρακτήρα, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov