Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ελαφρά υποχώρηση του ελβετικού ΑΕΠ κατά το α΄ τρίμηνο 2021.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 02/06/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Staatssekretariat für Wirtschaft SECO
Κείμενο:

Σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας της Ελβετίας, κατά το α΄ τρίμηνο 2021 η θεαματική επανάκαμψη του ελβετικού ΑΕΠ, κατά το β΄ εξάμηνο 2020 (γ΄ τρίμηνο: +7,6%, δ΄ τρίμηνο: +0,1%), ανακόπηκε περνώντας σε αρνητικό πρόσημο με μείωση -0,5%, σε πραγματικές τιμές, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Στους τομείς των υπηρεσιών, η προστιθέμενη αξία συρρικνώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων μέτρων κατά της πανδημίας και η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε απότομα. Αντίθετα, ο δευτερογενής τομέας αναπτύχθηκε έντονα και απέτρεψε μια πιο έντονη μείωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια οικονομική ύφεση συγκρίσιμη με εκείνη της άνοιξης του 2020.

Συνολικά, ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε σημαντική κάμψη από άποψη προστιθέμενης αξίας, καθώς μειώθηκαν, επίσης, οι εξαγωγές υπηρεσιών (-5,2%). Παρ 'όλα αυτά, οι απώλειες την άνοιξη του 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες.

Οι τομείς της ξενίας και εστίασης (-30,4%) σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, απ’ότι το προηγούμενο τρίμηνο. Η γαστρονομία αναγκάστηκε να μείνει κλειστή και η διεθνής ταξιδιωτική δραστηριότητα παρέμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ο τομέας των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (-5,1%) κινήθηκε και αυτός έντονα αρνητικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ο τομέας των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών (-3,0%) εξελίχθηκε, επίσης, αρνητικά, λόγω, μεταξύ άλλων, της αναβολής προγραμματισμένων θεραπειών. Τέλος, η μείωση στον τομέα των μεταφορών και της επικοινωνίας (-0,9%) ανάγεται ευθέως στη φθίνουσα κινητικότητα του πληθυσμού, κατά την ίδια περίοδο.

Μόνο λίγοι τομείς υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση κατά το α΄ τρίμηνο: χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (+2,6%), λόγω, εν μέρει, της ανάκαμψης του εξωτερικού εμπορίου, και της δημόσιας διοίκησης (+0,7%).

Κατά συνέπεια, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε και αυτή σημαντικά το α΄ τρίμηνο (−3,3%). Οι δαπάνες για υπηρεσίες ξενίας και αναψυχής κατέρρευσαν. Αντίθετα, υπήρχε έντονη ζήτηση για τρόφιμα και άλλα προϊόντα, όπως ηλεκτρονικές συσκευές. Ως αποτέλεσμα, το λιανικό εμπόριο (-1,4%) παρέμεινε σε σχετικά σταθερό επίπεδο, παρά το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων. Συνολικά, το εμπόριο (-4,8%) σημείωσε μια πιο έντονη κάμψη, λόγω σημαντικών μειώσεων στη χονδρική.

Στον κατασκευαστικό κλάδο (-0,5%), η ελαφρά υποχώρηση το α΄ τρίμηνο συνάδει με τη στασιμότητα των επενδύσεων στις κατασκευές (+0,1%). Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό (-0,4%) μειώθηκαν, επίσης, ελαφρά μετά από δύο θετικά τρίμηνα. Λόγω της απότομης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η εγχώρια τελική ζήτηση (−1,8%) μειώθηκε και αυτή σημαντικά, με αποτέλεσμα επιβραδυνθούν και οι εισαγωγές αγαθών (-0,1%, άνευ χρυσού). Οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν επίσης (-3,2%). Η κατανάλωση της Κυβέρνησης (+1,2%) ήταν η μόνη συνιστώσα από την πλευρά της ζήτησης που αναπτύχθηκε θετικά.

Ο δευτερογενής τομέας σημείωσε μια εξαιρετικά θετική τριμηνιαία ανάπτυξη. Τόσο η προστιθέμενη αξία, όσο και οι εξαγωγές ξεπέρασαν συνολικά, εκ νέου, τα επίπεδα προ της κρίσης. Σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020, οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες δεν διακόπηκαν σχεδόν καθόλου, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου.

Η μεταποίηση (+4,9%) αυξήθηκε ταχύτερα το α΄ τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση της ζήτησης εκ μέρους σημαντικών εμπορικών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Τόσο η χημική και η φαρμακευτική βιομηχανία, όσο και άλλοι οικονομικά πιο ευαίσθητοι βιομηχανικοί τομείς συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία. Πολλές κατηγορίες εξαγωγών συνέχισαν, επίσης, να ανακάμπτουν, συμπεριλαμβανομένων ρολογιών και οργάνων ακριβείας, καθώς και μηχανών και μετάλλων. Συνολικά, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν αισθητά (+1,5%, άνευ χρυσού), παρά την απότομη πτώση του διαμετακομιστικού (transit) εμπορίου και, ως εκ τούτου, ο βιομηχανικός τομέας συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό της μείωσης του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov