Search

Facebook

Linkedin

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Επίσκεψη στο σουηδικό μονοπώλιο οινοπνευματωδών "Systembolaget" με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αύξησης των πωλήσεων ελληνικού οίνου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΟΥΗΔΙΑ
Ημερομηνία: 03/04/2022
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.systembolaget.se/
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Στοκχόλμης
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Πρέσβεως της Ελλάδος στη Σουηδία, κ. Ανδρέα Φρυγανά, συνοδευόμενου από  τον επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Παύλο Ολζιέρσκυ, Σύμβουλο ΟΕΥ Α', στη σουηδική κρατική εταιρεία "Systembolaget", η οποία λειτουργεί ως μονοπώλιο οινοπνευματωδών ποτών με αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης σε ιδιώτες καταναλωτές. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω αύξησης των ποσοτήτων ελληνικού οίνου που διατίθενται μέσω του εν λόγω μονοπωλίου στη Σουηδία. Στη συνάντηση από πλευράς Systembolaget, παρέστησαν ο Διευθυντής αγορών, κ. Fredrik Arenander, και ο Υπεύθυνος αγορών ελληνικών οίνων, κ. Magnus Lindblom.

            Από την εν λόγω συνάντηση συγκρατούνται τα εξής:

1.         Το κύριο και ουσιαστικό κριτήριο της Systembolaget για την παρουσία ενός οίνου ή άλλου ποτού, πρωτευόντως, στο ράφι και, δευτερευόντως, στην ιστοσελίδα του μονοπωλίου (στην οποία διατίθενται και οίνοι απευθείας από τα αποθέματα των εισαγωγέων) είναι η δημοφιλία, ήτοι οι πωλήσεις. Ενέργειες για την προώθηση μιας ετικέτας που προσφέρεται στο ράφι αναλαμβάνονται κατά κανόνα από τους εισαγωγείς ή φορείς που στηρίζουν τους παραγωγούς, ενώ η Systembolaget δεν συμμετέχει σε οιεσδήποτε προωθητικές ενέργειες.

2.         H Systembolaget αγοράζει αποκλειστικά από τους Σουηδούς εισαγωγείς οίνου, μέσω προκηρύξεων προσφορών, στις οποίες καθορίζεται η ποικιλία, η γεωγραφική περιοχή και περαιτέρω ιδιότητες, όπως αν το κρασί πρέπει να είναι οργανικό, fair trade κτλ. Πάντως, οι εισαγωγείς ενημερώνονται για τις γενικές κατευθύνσεις των ζητήσεων από τη Systembolaget νωρίτερα, όταν αυτή παρουσιάζει το σχεδιασμό της σε ετήσια βάση. Οι αποφάσεις προμήθειας λαμβάνονται μετά από τυφλή γευσιγνωστική δοκιμή. Η όλη διαδικασία από τη ζήτηση μέχρι την τοποθέτηση στα ράφια διαρκεί κατά μέσο όρο ενάμιση έτος, συνεπώς, σημαντικός παράγοντας για μια συνεχιζόμενη συνεργασία είναι η συνέπεια της ποιότητας και της ποσότητας παραγωγής από πλευράς παραγωγών και εισαγωγέων. Πριν την έναρξη μιας συνεργασίας, κλιμάκιο της Systembolaget μπορεί να επισκεφθεί τον παραγωγό για επιτόπου έλεγχο των εγκαταστάσεών του, του τρόπου λειτουργίας του, της δυνατότητας ανταπόκρισης στις απαιτούμενες ποσότητες καθώς και την αξιολόγηση τυχόν ρίσκου που μπορεί να ενέχει η εν λόγω συνεργασία, αν και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν πρόκειται για προμήθεια ιδιαίτερα μεγάλων ποσοτήτων.

3. Ειδικότερα όσον αφορά στους ελληνικούς οίνους, οι πωλήσεις της Systembolaget κατά την τελευταία τριετία σημείωσαν αύξηση φτάνοντας από 93.615 λίτρα το 2019, σε 107.806 λίτρα το 2020 και 114.248 λίτρα το 2021. Για το 2021 ανακοινώθηκαν προσφορές δέκα ελληνικών οίνων (εννιά εκ των οποίων αφορούσαν την "exclusive" σειρά ακριβότερων οίνων που διαθέτει η Systembolaget, και μια προσφορά σε σειρά "περιορισμένου χρόνου"), ενώ για το 2022 ανακοινώθηκαν 12 προσφορές (οκτώ στην "exclusive" σειρά, μια στη σειρά "περιορισμένου χρόνου" και τρεις στην "κανονική προσφορά" που αφορά στα φθηνότερα κρασιά ευρείας κατανάλωσης).

4.         Σύμφωνα με τα στελέχη του Systembolaget, οι συμπεριφορές των καταναλωτών – με την εξαίρεση της σειράς "exclusive" όπου τα κριτήρια που ακολουθούνται είναι διαφορετικά και συνδέονται περισσότερο με τα κλασικά γνωρίσματα των οίνων – προσανατολίζονται σταθερά όλο και περισσότερο προς οργανικούς οίνους, οίνους που ακολουθούν βιώσιμες διαδικασίες καθ' όλη τη διάρκεια παραγωγής και εμφιάλωσής τους, καθώς και οικολογικές και ανακυκλώσιμες συσκευασίες όπως bag-in-a-box, αλουμινένιες συσκευασίες (cans), tetrapack, και ελαφρά γυάλινα μπουκάλια (420 γρ.). Οι εν λόγω τάσεις επιβεβαιώνονται και από επαφές μας με εδώ επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων, η οποία είναι μείζων εισαγωγέας ελληνικών και άλλων οίνων.

5.         Η Systembolaget έχει 445 καταστήματα στη Σουηδία και συνεργάζεται με 480 αντιπροσώπους μέσω των οποίων μπορούν να γίνονται παραγγελίες, ενώ εξυπηρετεί και με παράδοση στο σπίτι.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov