Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδυτικό Συνέδριο “Tunisia Investment Forum 2022”
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 28/06/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Στις 23 και 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία η σημαντική για τη χώρα ετήσια διοργάνωση Tunisia Investment Forum 2022 (https://www.tunisiainvestmentforum.tn/). Η διοργάνωση που στοχεύει στην ενίσχυση της εικόνας της Τυνησίας ως επενδυτικού προορισμού, συγκεντρώνει κορυφαία κυβερνητική εκπροσώπηση, στελέχη διεθνών οργανισμών, επιχειρηματίες, εκπροσώπους Πρεσβειών και δυνητικούς επενδυτές. Στην διοργάνωση παρευρέθη και παρακολούθησε ο υπογράφων.

            Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Τυνήσια Π/Θ κα Najla Bouden η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της χώρας αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές της, οι οποίες, παρά τις αδυναμίες της οικονομίας, είναι ευοίωνες. Υπενθύμισε ότι το κράτος δίνει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ήδη έχει ληφθεί σειρά μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων, τη διατήρηση του θεσμικού ιστού και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού κλίματος. Η κα Bouden επεσήμανε επίσης την αναζωογόνηση των επενδύσεων μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, ιδίως σε σχέση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόνισε την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω της βελτίωσης των νομικών και κανονιστικών πλαισίων που διέπουν τις επιχειρήσεις.         

            Ο Υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού, κ. Samir Saied, αναφέρθηκε στην ανάγκη απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου και σε 43 έκτακτα οικονομικά μέτρα που η εφαρμογή τους έχει προγραμματιστεί από την 1η Ιουλίου 2022. Μεταξύ αυτών των μεταρρυθμίσεων, ο Υπουργός ανέφερε την κατάργηση 25 κρατικών εγκρίσεων που ως τώρα ζητούνται ως προϋπόθεση από τους επίδοξους επενδυτές, τη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών στο βασικό λιμένα της Τύνιδας Rades, τη μεταρρύθμιση των κανονισμών για το συνάλλαγμα, την έναρξη γραμμών χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ, τη θέσπιση νέων κλαδικών συμφώνων ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη από το κράτος 50% των ασφαλίστρων για εξαγωγές στην Αφρική. Επεσήμανε περαιτέρω την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές μεταβάσεις για να τεθεί η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το ποσοστό των ξένων επενδύσεων μειώθηκε από 2,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 1,3% του ΑΕΠ σήμερα γεγονός που απαιτεί επείγουσες δράσεις με άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. 

            Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ferid Belhaj τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που καθηλώνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την υποστήριξη που η τράπεζα παρέχει σε κάθε άνοιγμα της οικονομίας και στήριξης του επιχειρείν.

            Στο πλαίσιο του forum, η Υπουργός Οικονομικών κα Sihem Nemsia, καλωσόρισε την ανακοίνωση του ΔΝΤ για επικείμενη έναρξη τελικών διαπραγματεύσεων για την χορήγηση δανείου στη χώρα. Η χρηματοδότηση αυτή θα αποτελέσει  μια ανακούφιση για τη χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τόνωση των δημόσιων οικονομικών και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργό, οι συνομιλίες στέλνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα στους οικονομικούς εταίρους της χώρας καθώς και τους επίδοξους επενδυτές.   

            Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέρθηκαν, από αρκετούς ομιλητές, ως απαραίτητες για τη βελτίωση της θέσης της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Ως βασικά πλεονεκτήματα της χώρας τονίστηκαν η καίρια γεωγραφική θέση της, το κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό, οι καλές υποδομές της χώρας και η ύπαρξη ενός αρκετά ανεπτυγμένου βιομηχανικού ιστού που μπορεί να προσελκύσει άλλες αλληλεξαρτώμενες επενδύσεις. 

            Τέλος, στο πλαίσιο του forum δόθηκαν και επενδυτικά βραβεία σε ξένες εταιρείες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομίας, κοινωνικής ευθύνης, μακροχρόνιας παρουσίας κ.α.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov