Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμφωνία Τυνησίας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 18/10/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι Αρχές της Τυνησίας κατέληξαν σε κατ΄αρχήν συμφωνία για την υποστήριξη των οικονομικών πολιτικών της Τυνησίας, διαρκείας  48 μηνών και ύψους περίπου 1,9 δις δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου στις 15.9.

            Η δήλωση έγινε από την ομάδα του ΔΝΤ, με επικεφαλής τους Chris Geiregat και Brett Rayner μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τυνησίας, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον από τις 10 έως τις 15 Οκτωβρίου για το τελικό στάδιο των συζητήσεων. Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Τυνησίας είχε επικεφαλής την Υπουργό Οικονομικών, κα Sihem Namssia, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας (BCT), κ. Marouane Abassi και τον Υπουργό Οικονομίας και Σχεδιασμού, κ. Samir Saied, οι οποίοι συμμετείχαν στις εφετεινές ετήσιες φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

            H στήριξη του Ταμείου συνοδεύεται και από την υποχρέωση της Τυνησίας για ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η τελική συμφωνία για υπόκειται στην έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο έχει προγραμματίσει να συζητήσει το αίτημα του προγράμματος της Τυνησίας τον Δεκέμβριο.

            Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα υποστήριξης της Τυνησίας (Extended Fund Facility  - EFF), στοχεύει στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας, στην ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, στη φορολογική ισότητα και στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν ένα αναπτυξιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και δημιουργία θέσεων βιώσιμων εργασίας.

            Η επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και οι υψηλές διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Τυνησίας, η οποία παρουσιάζει επιπλέον διαρθρωτικές αδυναμίες εν μέσω δύσκολων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, ενώ οι υψηλότερες διεθνείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα ασκήσουν πίεση στον πληθωρισμό καθώς και στο ισοζύγιο της χώρας.

            Αναλυτικότερα, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στη φορολογική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας μέτρα για την ένταξη του παράλληλης- άτυπης οικονομικής δραστηριότητας και διευρύνοντας τη φορολογική βάση ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες εισφορές από όλα τα επαγγέλματα. Η Τυνησία δεσμεύτηκε επίσης να περιορίσει τις δαπάνες και να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για ενίσχυση της υποστήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και να συγκρατήσει το μισθολογικό κόστος του δημοσίου. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας με τη θέσπιση ενός νέου νόμου επ΄ αυτών. Παράλληλα θα επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουν διαφανείς και ίσους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές, εξορθολογίζοντας και απλοποιώντας τα επενδυτικά κίνητρα. Αντίστοιχα για το δημόσιο τομέα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για μεταρρυθμίσεις.

            Επίσης, οι Αρχές της Τυνησίας συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στην επίτευξη ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή προωθώντας επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και υδάτων. Επίσης προβλέπονται μέτρα για την προστασία των ακτών της Τυνησίας από τη διάβρωση, και την ενίσχυση της γεωργίας, της υγείας και του τουρισμού.

            Γίνεται επίσης αναφορά για προσπάθειες προστασίας της αγοραστικής δύναμης των πολιτών ενόψει του υψηλού και επιταχυνόμενου πληθωρισμού και να ενίσχυσης της μακροοικονομικής σταθερότητας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας έχει αρχίσει να ακολουθεί «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

            Τέλος, η δήλωση καταλήγει με την  επισήμανση ότι η διεθνής κοινότητα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση του προγράμματος των τυνησιακών Αρχών,  μέσω της ταχείας αποδέσμευσης της χρηματοδότησης ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία των ως άνω πολιτικών και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov