Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Κρίση στο επιδοτούμενο αλεύρι
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 18/08/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Ο επικεφαλής μιας ομοσπονδίας τυνησιακών αρτοποιείων συνελήφθη μετά από απόφαση του Τυνήσιου προέδρου να πατάξει τους «κερδοσκόπους» ενόψει της έλλειψης επιδοτούμενου άλευρου που έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη κρίση ψωμιού σε χαμηλές τιμές, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Υπάρχουν δύο συστήματα παραγωγής και διανομής ψωμιού Τυνησία: το πρώτο, που αποτελείται από 3.737 καταστήματα, επωφελείται από το επιδοτούμενο αλεύρι που προμηθεύεται το κράτος, το δεύτερο είναι αυτό των «μοντέρνων αρτοποιείων» (1.500 έως 2.000 επιχειρήσεις) που δικαιούνταν, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, περιορισμένη ποσόστωση στο επιδοτούμενο αλεύρι.

Ο Mohamed Bouanane, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιδιοκτητών Αρτοποιείων, συνελήφθη την Τετάρτη «με την υποψία για μονοπώλιο, κερδοσκοπία με επιδοτούμενα τρόφιμα και υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Μεγάλες ουρές σχηματίζονται εδώ και μήνες μπροστά στα αρτοποιεία του ημι-κρατικού συστήματος που πουλούσαν την επιδοτούμενη μπαγκέτα στα 190 χιλιοστά (0,06 λεπτά του ευρώ), μια γελοία τιμή αμετάβλητη από το 1984. Την 1η Αυγούστου η κυβέρνηση σταμάτησε από το δίκτυο των «σύγχρονων αρτοποιείων» τις επιδοτούμενες ποσοστώσεις αλευριού, εκτρέποντάς τις στο ημι-κρατικό δίκτυο. Μετά από απεργία και καθιστική διαμαρτυρία στις 7 Αυγούστου, τα σύγχρονα αρτοποιεία, που πωλούν άλλα είδη ψωμιού και αρτοσκευασμάτων και μερικά από τα οποία έπρεπε να κλείσουν λόγω έλλειψης επιδοτούμενου άλευρου, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εμπορίου. Φοβούμενος μια λαϊκή εξέγερση σε μια χώρα που γνώρισε εξεγέρσεις για το ψωμί το 1983/84 (περισσότεροι από 150 νεκροί), ο Πρόεδρος Kais Saied απέλυσε τον διευθυντή του Δημόσιου Γραφείου Δημητριακών στην αρχή της εβδομάδας χωρίς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους αυτή η «κρίση ψωμιού» στην πραγματικότητα εξηγείται από την ανεπαρκή προσφορά της αγοράς στο αλεύρι που επιδοτείται από το κράτος. Από πληροφόρηση εγχώριων πηγών επιβεβαιώνεται ότι η κρίση είναι εν μέρει τεχνητή και προϊόν του στρεβλού συστήματος επιδοτήσεων και της διαφθοράς καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες αρτοπωλείων συσσώρευαν επιδοτούμενο αλεύρι για να το κατευθύνουν στην χρήση μη επιδοτούμενων αρτοσκευασμάτων και γλυκών ζαχαροπλαστικής με σκοπό να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους και να κερδοσκοπήσουν όπως αναφέρουμε στην αρχή.

Σε μια οικονομία που βασίζεται σε χαμηλούς μισθούς (ο κατώτατος μισθός είναι 480 δηνάρια, ή 140 ευρώ), το κράτος συγκεντρώνει τις αγορές βασικών προϊόντων από τη δεκαετία του 1970 για να τα επαναφέρει στην αγορά σε χαμηλές τιμές. Υπερχρεωμένη (80% του ΑΕΠ), η Τυνησία έχει έλλειψη μετρητών και οι προμηθευτές θέλουν να πληρωθούν προκαταβολικά, γεγονός που την αναγκάζει να κατανείμει τις προμήθειες της, σύμφωνα με ειδικούς. Επιπροσθέτως 8 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν στον κόλπο του Σφαξ (κεντροανατολικά) εδώ και δύο εβδομάδες για να πληρωθεί το εμπόρευμα τους και να ξεκινήσει η εκφόρτωση.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov