Ενημερώσεις ανά θέμα
Εγγραφή στο Newsletter
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Κατηγορίες κειμένου: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: | ΙΑΠΩΝΙΑ |
Ημερομηνία: | 27/03/2024 |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού) |
Κείμενο: | Από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου τ.ε., διεξήχθη η ιαπωνική Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodex 2024, η οποία διοργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Tokyo Big Sight. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην Ασία, στην οποία φέτος συμμετείχαν πάνω από 70 χώρες και την επισκέφθηκαν 75 περίπου χιλ. εμπορικοί επισκέπτες από την Ιαπωνία, αλλά και από πολλές άλλες ασιατικές χώρες. Το ελληνικό περίπτερο διοργανώθηκε από το Enterprise Greece και αποτελούνταν από 12 εκθέτες, οι οποίοι παρουσίασαν ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, αφεψήματα, σνακ, φυσικούς χυμούς, μαστίχα, τυριά, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, ζυμαρικά, μαρμελάδες, προιόντα antipasti, και delicatessen. Πέραν του ελληνικού περιπτέρου, συμμετείχε σε ξεχωριστό χώρο με δικό της περίπτερο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκό Προγράμματος Προώθησης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ιαπωνία, η Κοινοπραξία έξι Αγροτικών Συνεταιρισμών που εκπροσωπούν πάνω από το 60 % του ΠΟΠ Ελαιόλαδου Σητείας Λασιθίου Κρήτης. Παράλληλα, υπήρξε και φέτος συμμετοχή ελληνικών προϊόντων στο Ευρωπαϊκό Περίπτερο και συγκεκριμένα, μαστίχα, ούζο, ελιές, φέτα και μέλι. Σε συνομιλίες μας με τους εκθέτες, οι περισσότεροι δήλωσαν ικανοποιημένοι από το σύνολο της έκθεσης και τις επαφές που είχαν με εισαγωγείς και διανομείς. Όσοι συμμετείχαν και πέρυσι ανέφεραν ότι φέτος ήταν λιγότεροι οι επισκέπτες στο ελληνικό περίπτερο, ωστόσο υπήρξαν πολύ περισσότεροι αγοραστές από άλλες ασιατικές χώρες όπως, Ν. Κορέα, Κίνα, Μογγολία, πράγμα που δείχνει ότι η Foodex είναι εξαιρετική ευκαιρία για ενδεχόμενες εμπορικές συνεργασίες και με άλλες χώρες. Επιπλέον πολλοί εκ των Ελλήνων εκθετών τόνισαν την ανάγκη αναβαθμισμένης συμμετοχής μας στη Foodex, με την ύπαρξη παράλληλων εκδηλώσεων όπως cooking shows, την διοργάνωση σεμιναρίων για ελληνικά προϊόντα, πχ. για το ελαιόλαδο και τα τυριά και την τοποθέτηση προωθητικών αφισών σε καίρια σημεία της Έκθεσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όλοι οι εκπρόσωποι εταιρειών εμπορίας ελαιολάδου, τόνισαν την ανάγκη για επιπλέον και συνεχείς δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στην Ιαπωνία καθώς από τις επαφές τους με τους Ιάπωνες προέκυψε για όλους το ίδιο συμπέρασμα. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των Ιαπώνων αγνοεί ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο. Οι Ιάπωνες σκέφτονται μόνο την Ιταλία και την Ισπανία όταν είναι για ελαιόλαδο, δεν έχουν επαρκείς πληροφορίες για το ελληνικό και ρωτούσαν συνεχώς για ποιούς λόγους να επιλέξουν αυτό έναντι κάποιου άλλου, πχ ιταλικού ή ισπανικού. Επίσης οι Ιάπωνες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τη χρήση ωμού ελαιολάδου. Οι περισσότεροι επισκέπτες έμειναν έκπληκτοι όταν οι εκθέτες τους προσέφεραν ένα ποτήρι για να το δοκιμάσουν. Γενικότερα ως προς τα ελληνικά προϊόντα, πολλοί Ιάπωνες επισκέπτες δήλωσαν ότι ήταν αρκετά θετικοί στο να τα δοκιμάσουν και εξήραν την υψηλή ποιότητά τους. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με αυτά καθότι δεν είναι γενικότερα εξοικειωμένοι με την ελληνική κουζίνα, εν αντιθέσει με άλλες διεθνείς όπως η γαλλική, η ιταλική και ισπανική. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, η σταθερή ετήσια συμμετοχή της χώρας μας στη Foodex είναι απαραίτητη για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την ύπαρξη επιπλέον δράσεων (πχ σεμινάριο ελληνικού ελαιολάδου, παρουσίαση ελληνικών συνταγών ή σεμινάρια μαγειρικής ιαπωνικής κουζίνας με χρήση ελληνικών προϊόντων) σε ετήσια βάση, με στόχο την ενημέρωση κι εξοικείωση του ιαπωνικού κοινού με τα ελληνικά προϊόντα με απώτερο σκοπό την αύξηση της ζήτησης αυτών κι επομένως των ελληνικών εξαγωγών. |