Ενημερώσεις ανά θέμα
Εγγραφή στο Newsletter
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Νέος κανονισμός επισήμανσης των τροφίμων (ετικέτα)
Κατηγορίες κειμένου: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: |
![]() |
Ημερομηνία: | 12/02/2015 |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Χάγης |
Κείμενο: | Από 14 Δεκεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ νέος κανονισμός περί επισήμανσης των τροφίμων, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1169/2011. Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι: 1. Γραμματοσειρά. Διευρύνεται το μέγεθός της, ώστε να διασφαλίζεται η αναγνωσιμότητα των επισημάνσεων στη συσκευασία. 2. Αλλεργιογόνα. Επιβάλλεται η εμφανής αναγραφή τους. 3. Διατροφική αξία. Επιβάλλεται η αναγραφή της σε όλα τα τρόφιμα (με ελάχιστες εξαιρέσεις). 4. Στοιχεία παραγωγού, συσκευαστή ή πωλητή. Επιβάλλεται να είναι επιχείρηση εγκαταστημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 5. Χώρα προέλευσης κύριου συστατικού. Επιβάλλεται η αναγραφή της. 6. Ημερομηνία κατάψυξης. Επιβάλλεται η αναγραφή της. 7. “Απόψυξη”. Επιβάλλεται η αναγραφή αυτού του όρου, εάν το προϊόν έχει αποψυχθεί και η διαδικασία ψύξης/απόψυξης επηρεάζει την ποιότητα προϊόντος. 8. “Με προσθήκη νερού”. Επιβάλλεται η αναγραφή αυτού του όρου σε παρασκευάσματα κρέατος με περιεκτικότητα σε νερό άνω του 5%, που δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από ενιαίο τεμάχιο κρέατος. 9. “Αποτελείται από κομματάκια κρέατος/ψαριού”. Επιβάλλεται η αναγραφή αυτού του όρου σε παρασκευάσματα κρέατος ή ψαριού, που δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από ενιαίο τεμάχιο κρέατος ή ψαριού. |