Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εκτιμήσεις για αντίκτυπο πανδημίας Covid-19 σε γαλλική οικονομία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 06/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Κατά τη χθεσινή του ομιλία προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire ανέφερε ότι η ύφεση που θα πλήξει τη γαλλική οικονομία ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19 αναμένεται να είναι βαθύτερη από το χειρότερο ποσοστό ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήτοι την επίδοση του 2009 μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, οπότε η ύφεση είχε αγγίξει ποσοστό -2,9%.

Στο ίδιο πνεύμα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών INSEE δημοσίευσε περί τα τέλη Μαρτίου μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και τη δραστηριότητα των επιμέρους κλάδων, σύμφωνα με την οποία, κάθε μήνας, κατά τον οποίο τα μέτρα περιορισμού βρίσκονται σε ισχύ, αντιπροσωπεύει απώλεια 3 μονάδων του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Η μελέτη της INSEE εκτιμά ότι η απώλεια οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ μιας κανονικής εβδομάδας και μίας εβδομάδας, όπου η χώρα βρίσκεται υπό περιορισμό, ανέρχεται σε 35%. Οι επιπτώσεις της κρίσης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Τις σημαντικότερες απώλειες φαίνεται να καταγράφει ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος χάνει το 89% της δραστηριότητάς του σε σχέση με μία κανονική εβδομάδα. Ακολουθεί η βιομηχανία, εκτός τροφίμων, η οποία λειτουργεί στο ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας (-52%). Οι εμπορεύσιμες υπηρεσίες εμφανίζονται να χάνουν σχεδόν το ένα τρίτο (-36%) της δραστηριότητάς τους, με ορισμένους κλάδους να επηρεάζονται σημαντικά (τουρισμός, επιβατικές μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση κ.ά.), τη στιγμή που άλλοι, όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, λειτουργούν ικανοποιητικά. Λιγότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνεται η υγεία και η παιδεία, οι οποίες καταγράφουν μία μείωση της προστιθέμενης αξίας τους κατά 14% ανά εβδομάδα περιορισμού, καθώς και η βιομηχανία τροφίμων, η δραστηριότητα της οποίας εμφανίζεται ελάχιστα μειωμένη (-4%).

Την ίδια στιγμή, η INSEE εκτιμά ότι η κατανάλωση μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 35% σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες δαπάνες παραμένουν υψηλές ή ακόμη και αυξάνονται, όπως για τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια ή τηλεπικοινωνίες, κάποιες άλλες έχουν καταρρεύσει (για ένδυση ή βιομηχανικά είδη), συμπαρασύροντας μαζί τους τη συνολική κατανάλωση.

Τέλος, η μελέτη της INSEE καταγράφει την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος κατά 10 μονάδες τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 95 μονάδες, απώλεια που αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από το 1980 που άρχισε να χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος δείκτης. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι τον Οκτώβριο του 2008, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, ο δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 9 μονάδων.

Σε παρόμοια πλαίσια, λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξα, κινούνται και οι προβλέψεις των περισσότερων εμπειρογνωμόνων. Το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συνθηκών (Observatoire français des conjonctures économiques - OFCE) εκτιμά ότι ένας μήνας περιορισμού μειώνει το μηνιαίο ΑΕΠ κατά 30% ή 2,6 μονάδες για ολόκληρο το έτος. Αυτό αντιπροσωπεύει απώλειες ύψους 60 δισ. ευρώ για τη γαλλική οικονομία ανά μήνα εγκλεισμού. Οι οικονομολόγοι της Barclays, της Bank of America και της Deutsche Bank προβλέπουν μείωση του γαλλικού ΑΕΠ για το τρέχον έτος κατά 6%, 6,5% και 6,8% αντίστοιχα, υπό την υπόθεση ότι ο περιορισμός θα διαρκέσει δύο μήνες και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο, χωρίς όμως να καλύψει το σύνολο του χαμένου εδάφους. Η Barclays, μάλιστα, προβλέπει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα καταφέρει να επιστρέψει στο επίπεδο του γ΄ τριμήνου του 2019 μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη ανήκει στη UniCredit, η οποία προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 14% κατά το τρέχον έτος, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι προβλέψεις των οικονομολόγων των Natixis και JP Morgan, οι οποίοι αναμένουν μείωση 4,5% και 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov